Technologie

Hoe Led Up met IoT slimmer en efficiënter haar zonnepanelen monitort

Eenvoudig en nauwkeurig data versturen en monitoren. Familiebedrijf Led Up weet dankzij de IoT Easy Connect SIM’s van T-Mobile precies hoe hun zonnepanelen presteren, of er afwijkingen zijn en wat ze opleveren. De data van deze panelen ontvangen zij eenvoudig via deze IoT-simkaarten en daarmee halen hun klanten altijd het maximale voordeel uit hun systemen. Benieuwd hoe onze IoT Easy Connect SIM’s dit voor elkaar krijgen? In dit artikel lichten we deze IoT-case voor je uit.

Clock 4 min

Een connectiviteitsoplossing zoals IoT Easy Connect bleek voor Led Up dé manier te zijn om hun klanten nog beter van dienst te zijn. Het bedrijf, gespecialiseerd in (led)verlichting en zonnestroominstallaties voor met name woningcorporaties, wordt gerund door de broers Floris en Hugo Breuers. Op dit moment maken zij gebruik van zo’n 1000 IoT Easy Connect SIM’s. Ieder huis dat ze voorzien hebben van zonnepanelen, is uitgerust met een meetinstrument met IoT-simkaart dat ieder kwartier data naar het dashboard van Led Up stuurt. De SIM’s zijn verbonden met het betrouwbare netwerk van T-Mobile en verzamelen en versturen zo data. Hierdoor kan Led Up gemakkelijk monitoren hoe de panelen werken, wat ze opleveren, maar ook tijdig problemen herkennen en oplossen.

Benieuwd hoe Led-Up de samenwerking met T-Mobile IoT Easy Connect ervaart? Bekijk hieronder de case:

Ontzorgen en zelf alles regelen

Het grootste voordeel van de IoT Easy Connect SIM’s is dat het Led Up ontzorgt. Dankzij de IoT-simkaarten zijn ze namelijk niet afhankelijk van de wifiverbinding van de bewoners. En dit is een groot voordeel. Wifi is foutgevoelig, kost meer moeite om te implementeren (voor ieder huis een ander wachtwoord) en als de bewoner wisselt van provider of z’n wachtwoord verandert, moet Led Up hiervan op de hoogte zijn. Kortom: IoT Easy Connect zorgt ervoor dat de klanten van Led Up altijd het maximale uit hun systemen halen omdat Led Up alles zelf in beheer heeft en nergens afhankelijk van is.

“Een bijkomend voordeel van IoT Easy Connect is dat wij qua installatietijd sneller kunnen werken,” zegt Floris. “Als we uitgaan van het bewonersnetwerk moeten er kabels getrokken worden, dat kost tijd en mogelijk overlast voor de bewoners. Gaan wij af op de wifi van de bewoner, dan zijn wij afhankelijk van het wachtwoord en de sterkte van het wifisignaal. Met IoT Easy Connect is het voor de monteur een kwestie van de simkaart in de omvormer steken. Op afstand wordt de simkaart geactiveerd en hierdoor verloopt de installatie een stuk sneller.” Maar ook de all-in prijs was voor de broers Breuers een reden om voor IoT Easy Connect te kiezen: “Het is voor ons erg belangrijk dat wij vooraf exact weten wat de inkoopkosten zijn. Wij zijn transparant naar de klant toe en maken vooraf bepaalde beloftes. Daarom werken wij graag samen met leveranciers die ook transparant naar ons toe zijn en vooraf een voorstel en beloftes van de kosten kunnen geven.”

Waarom is dat monitoren zo belangrijk?

Hugo legt uit: “De klant koopt bij ons een zonnestroomsysteem om daar een bepaald rendement uit te halen. De reden dat monitoring zo belangrijk voor ons is, is omdat wij met zekerheid aan de klant kunnen beloven wat voor opbrengst hij behaald. We calculeren van te voren in wat een zonnestroominstallatie behaalt en welke opbrengst de klant mag verwachten. Een van onze belangrijkste leveranciers biedt een extern verzekerde opbrengstgarantie. Eén van de eisen die zij stellen is dat wij als Led Up permanent monitoren wat de installatie doet. Door die monitoringsoplossing kunnen wij tijdig ingrijpen als het systeem onderpresteert en de juiste beloftes aan de klant maken. Ook is er een belang bij de verzekeringsmaatschappij, want die wil zo min mogelijk uitkeren. Wij zijn verantwoordelijk om te controleren of het systeem presteert zoals het moet presteren. Door goed te monitoren kunnen wij oorzaken tijdig signaleren en direct oplossen. Hierdoor haalt de klant altijd het maximale voordeel uit zijn systeem en kunnen wij door de nauwkeurige monitoring aan de klant beloven wat voor opbrengst hij behaalt,” zegt Floris.

Waarom zijn de IoT-SIM’s van T-Mobile de beste oplossing?

“We hebben verschillende opties overwogen. In principe hoefden we geen extra geld uit te geven, omdat we gebruik kunnen maken van de internetaansluiting van de bewoners. Dit zou met 10 of 20 installaties nog te overzien zijn. Ook kun je dan prima telefonisch hulp verlenen. Maar als het gaat om 1000 installaties ben je verplicht een serieus klantcontactcentrum in te richten dat van alles moet regelen en omzetten. Wifiwachtwoorden die eens in de zoveel jaren veranderen, bewoners die switchen van provider of gaan verhuizen, dat is niet haalbaar.” Innovatie en klantvoordeel waren daarom de voornaamste redenen voor Led Up om gebruik te maken van IoT Easy Connect. “Het is misschien niet de meest voor de hand liggende oplossing, maar innovatief gezien wel de meest interessante,” zegt Breuers.

Wat maakt IoT Easy Connect zo makkelijk voor Led Up?

“Naast dat de kosten meespelen is het fijn dat de portal van IoT Easy Connect volledig zelfvoorzienend is. De simkaarten kunnen wij zelf activeren en lokaliseren. Stel, er is een storing, dan weten wij precies waar de omvormer staat. De portal is snel en zelfsturend, je logt in en verder wijst het zich vanzelf. We zien precies wat er gebeurt, we weten vooraf precies wat de kosten zijn en wat de klant ervoor terugkrijgt. Dat past bij onze doelstelling,” vervolgt Hugo. “En daarom past IoT Easy Connect zo goed bij ons. T-Mobile is voor ons wat zonnestroom voor onze klant is. De klant hoeft de details niet te weten, het systeem moet gewoon werken. Die simkaart moet het gewoon doen, want op die manier krijgen wij onze monitoringsdata binnen.

Een blije klant tegen minder kosten

Led Up gelooft in tegen mindere kosten blijere en tevredener klanten creëren. “En dat is exact wat wij met IoT Easy Connect van T-Mobile bereiken,” zegt Breuers. Dankzij deze functionalteiten zijn zij hun klanten beter van dienst:

  • Snellere installatietijd
  • Geen minimale afnameplicht
  • Zelf alles instellen of bijbestellen
  • Real-time inzicht

Welke connectiviteitsoplossing past bij jouw bedrijf?

Benieuwd naar de IoT-mogelijkheden voor jouw onderneming? Met IoT Easy Connect zet T-Mobile Ondernemen de nieuwe standaard neer in IoT-connectiviteit. Neem contact op met een van onze T-Mobile IoT-specialisten. Samen creëren we een connectiviteitsoplossing op maat voor jouw bedrijf.

Beeld: Shutterstock