Technologie

LiDAR in een rugzak: een complete 3D-scan van de omgeving in een paar minuten

Wekelijks komen duizenden fans in stadion Galgenwaard kijken naar hún club: FC Utrecht. Het digitaal in kaart brengen van dit stadion kost veel moeite en voornamelijk erg veel tijd. Start-up Sonarski heeft een veel efficiëntere oplossing bedacht: de LiDAR backpack. Founders neemt je mee in de werkwijze van deze digitale mapping tool.

Clock 2 min

5G voor ondernemers

e-book-5g-voor-ondernemers-LP-cover-250x340

In dit e-book nemen we je mee in nieuwe manieren van ondernemen die door 5G mogelijk gemaakt gaan worden.

DOWNLOAD GRATIS
LiDAR is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen. Werk wat normaal maanden tijd kost, is nu binnen 3 minuten gedaan: slechts één wandeling door het pand resulteert in een 3D-weergave van de omgeving. Met de uitgebreide scan wordt niets over het hoofd gezien en leg je gedetailleerde informatie efficiënt vast. Ewout Karel, Innovatiemanager bij T-Mobile, sprak met André Kapitein, CEO/CTO van Sonarski en liep met hem mee door De Galgenwaard. Want binnen een paar minuten heeft André een digitale 3D-uitdraai van het complete stadion.

Zo ziet dat eruit:

 

Je complete omgeving digitaliseren met LiDAR

Met behulp van verschillende methoden en technologieën kan Sonarski omgevingen en assets in 3D te scannen. Zij hebben hun eigen SLAM-algoritme en hardware ontwikkeld waardoor de hardware enerzijds in een rugzak past en anderzijds de LiDAR-scans omgezet kunnen worden in zeer nauwkeurige 3D-modellen die voor een breed scala aan toepassingen inzetbaar zijn. Andere systemen kun je alleen stationair gebruiken, terwijl de LiDAR-rugzak mobiel heel wendbaar is. Het mooie is dat met LiDAR alles meetbaar is en dat het dankzij de rugzak ook heel toepasbaar is. Zo kun je de backpack gebruiken voor onder meer het inmeten van een bestaand gebouw of terrein, voor renovatieprojecten of het plaatsen van machines of objecten. Maar ook voor security-toepassingen, fotografie en serious gaming is LiDAR onmisbaar. Beveiligingssystemen worden nauwkeuriger, betrouwbaarder en kostenefficiënter. Ook herkent de scanner 3D-objecten en zorgt het voor gedetailleerde AR-ervaringen.

Hoe 5G het gebruik van LiDAR perfectioneert

Dankzij 5G staat het meetbaar resultaat binnen een halve seconde op je computer, waar je ook bent. Na het scannen van de omgeving maakt de render server met 3D point cloud tot op de millimeter nauwkeurig een 3D-model. Een model wat je vervolgens kunt gebruiken voor monitoring, voor een analyse van nooduitgangen of looproutes, scheef hangende of zakkende stadiondaken, of als je wilt bij bouwen of uitbouwen. Het 5G-netwerk ondersteunt deze toepassing en zorgt voor een razendsnelle verwerking van de gegevens. Wist je dat de iPhone 12 Pro , iPhone Pro Max , iPhone 13 Pro  en de iPhone 13 Pro Max zijn voorzien van een ingebouwde LiDAR-scanner? Dit is een enorme stap vooruit in Augmented Reality in iPhones.

e-book-5g-voor-ondernemers-LP-cover-250x340

5G voor ondernemers

In dit e-book nemen we je mee in nieuwe manieren van ondernemen die door 5G mogelijk gemaakt gaan worden.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: T-Mobile