Technologie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: met deze slimme tech tips kan ook jij duurzaam ondernemen

Morgen, dinsdag 6 september, is het Duurzame Dinsdag. De dag waarop er in politiek Den Haag van alles gebeurt rondom het thema duurzaamheid. Dankzij slimme technologie kan ook jij steeds makkelijker maatschappelijk verantwoord ondernemen en zo bijdragen aan een duurzamere wereld. In dit Founders-artikel bieden we je wat inspiratie.

Clock 2 min

Morgen is het weer zover: het kabinet neemt dan de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met daarin honderden duurzame ideeën en initiatieven uit ons hele land. Ook wordt de duurzame troonrede voorgedragen én zullen de duurzame lintjes worden uitgereikt. Om je alvast op te warmen voor deze inspirerende aangelegenheid, zette de Founders redactie alvast een aantal tech tips voor je op een rijtje om met maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen jouw bedrijf bij te dragen aan betere wereld. Lees je mee?

Fairphone

Krijgen jouw werknemers een telefoon van de zaak? Geef ze een Fairphone: de enige duurzame smartphone ter wereld. Fairphone geeft niet alleen om het klimaat en ons ecosysteem, maar ook om mensenrechten en het welzijn van arbeiders. Alle telefoons worden gemaakt van eerlijke en gerecyclede materialen die verantwoord en conflictvrij zijn ingekocht. Fairphones hebben een lange levensduur en kunnen gemakkelijk worden gerepareerd wanneer een onderdeel stuk gaat. Je oude telefoon kun je bij Fairphone inleveren. Dan krijgt hij een tweede leven, of wordt hij op een verantwoorde manier gerecycled.

LED-verlichting en bewegingssensoren

Steeds meer consumenten vervangen hun gloei- en halogeenlampen voor LED-lampen. Maar ook voor je bedrijf kent de overstap naar LED-verlichting voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat LED-lampen tot wel 80 of 90% minder energie verbruiken dan ouderwetse gloei- en halogeenlampen? En dat ze een veel langere levensduur hebben? Door over te stappen kun je dus flink besparen op je energiekosten. Bij de productie van LED-lampen worden minder schadelijke materialen zoals lood gebruikt. Ook dit maakt LED-verlichting een duurzame keuze. Een tweede manier om energie (en dus ook kosten) te besparen is het installeren van bewegingssensoren op je verlichting. Is er niemand in een bepaalde ruimte? Dan gaat het licht er automatisch uit. Benieuwd naar meer technologische innovaties voor op jullie kantoor? Lees dan eens ons artikel Kantoren van de toekomst.

Hybride werken via Microsoft Teams

Sinds de start van de coronapandemie zijn hybride werken en het gebruik van Microsoft Teams niet meer weg te denken uit onze samenleving. Hoe dit bijdraagt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Door te vergaderen via Teams in plaats van op locatie hoeven je medewerkers minder vaak naar kantoor te reizen. Minder reisbewegingen betekent minder CO2-uitstoot. En minder CO2-uitstoot betekent meer milieuwinst! Zeker voor bedrijven met meer dan 100 medewerkers. Die moeten namelijk vanaf volgend jaar o.a. de CO2 uitstoot veroorzaakt door woon-werkverkeer gaan bijhouden. Op rijksoverheid.nl valt te lezen: ‘Het concrete doel is 1 megaton CO2-winst in 2030. Als organisaties goed op koers liggen, blijft het bij rapporteren. Als het niet lukt, krijgen ze vanaf 2025 een verplichting om slimmer en zuiniger te reizen.’ Benieuwd hoe je Microsoft Teams binnen jouw organisatie implementeert? Lees dan ons artikel over Teams Telefonie en hoe je dit eenvoudig binnen je bedrijf faciliteert.

Ben je geïnspireerd geraakt door Duurzame Dinsdag en klaar om jouw medewerkers de allernieuwste, 5G-ready Fairphone 4 te geven? Shop hem hier. Samen dragen we bij aan een betere wereld.

Beeld: Shutterstock