Technologie

Steeds meer mensen bestellen hun kerstversiering online

Marieke en Geert van Woesik runnen samen de webshop What a Wonderful Christmas. Het wordt elk jaar drukker: ‘Het aantal bestellingen is in 2018 zelfs verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.’

Clock 3 min

De maand december staat voor veel mensen in het teken van de feestdagen en het afsluiten van het jaar. Het afronden van de laatste klussen en kerstborrels met collega’s. Voor sommige ondernemers zijn dit juist de hoogtijdagen. Zo ook voor Marieke en Geert Kuit. Dit echtpaar runt samen de website What a Wonderful Christmas, waar je voor elk kerstartikel terecht kunt.

Marieke Kuit vertelt: “Het is een kerstwebshop waar we kerstdecoratie verkopen. Dit zijn vooral dingen die wij zelf mooi vinden; voor in de kerstboom, op tafel tijdens het kerstdiner of mooie decoratie voor in huis.”

Drukte vanaf november

De drukte gaat door tot ongeveer een week voor kerst, dan wordt het weer wat rustiger.
Tweet
Twitter
Achter de schermen zijn ze het hele jaar bezig met hun website, maar vanaf november ontstaat er een piek die weken aanhoudt. Dan stromen de eerste bestellingen binnen. Marieke Kuit: “Echte fans van de feestdagen gaan begin november al los. De bestellingen nemen in de laatste weken voor kerst nog verder toe. Dat is het moment waarop de meeste mensen hun boom gaan versieren en erachter komen dat de lampjes kapot zijn of ze ballen en versiering missen. Die drukte gaat door tot ongeveer een week voor kerst, dan wordt het weer wat rustiger.”

Het stel is wekenlang bijna 24/7 in touw voor de website: “Omdat de meeste mensen vooral in het weekend bezig zijn met het decoreren van hun huis, zijn we zeven dagen per week bereikbaar en beschikbaar.”

Tijdens deze drukte werken zij niet volgens een schema. “Het werk moet gewoon af. Hoe lang dat duurt, verschilt per dag. Het komt wel eens voor dat we in de ochtend al vroeg in het magazijn beginnen om bestellingen in te pakken. Het kantoorwerk zoals het beantwoorden van mails, social media inplannen, producten toevoegen aan de site en leveringen plaatsen, doen we dan in de avond. Tot 23 uur doorwerken is geen uitzondering, maar dat vinden we niet erg”, vertelt Marieke Kuit.

Personeel

Drie jaar geleden begon het stel met de verkoop vanuit hun huiskamer, toen die te krap werd verhuisden ze hun bedrijf naar een pand met een magazijn waarin alle producten en pakketten kunnen worden opgeslagen. Marieke Kuit: “We versturen alle pakketten nu nog zelf, omdat we het fijn vinden om alles zelf in de hand te houden.”

Jaarlijks zien ze een flinke toename in de bestellingen: “Het aantal bestellingen van 2018 is zelfs al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Steeds meer mensen bestellen hun kerstdecoratie online. Op dit moment doen mijn man en ik alles met z’n tweeën, maar volgend jaar zijn we wel van plan om personeel aan te nemen zodat we ondersteuning hebben op kantoor en in het magazijn.”

Social media

Marieke Kuit werkt vooral vanaf de computer, maar is daarnaast de hele dag bezig met haar telefoon. “Ik ben ermee vergroeid. We gebruiken onze smartphones voor het tracken van de bezoekersaantallen via Google Analytics en om de omzet in de gaten te houden via ons betalingssysteem. En ook voor Facebook Ads en Google Adwords om de advertenties te controleren. Na een halve dag moet mijn mobiel weer aan de lader.”

Ook social media is onmisbaar: “Op social media wil ik snel reageren op alle berichten die binnenkomen. Er worden een hoop vragen gesteld via direct messages op Facebook en Instagram, het is bijna een nieuwe vorm van e-mailen. Klanten vragen via deze weg wat de status van hun bestelling is. Ik vind het belangrijk daar adequaat op te reageren. Dus dat doe ik bijna altijd vanaf mijn mobiel, of ik nou op kantoor zit of in het magazijn.”

Vind je passie

Haar passie voor kerst houdt haar tijdens de topdrukte op de been. “Ik blijf dit een prachtige tijd vinden en bruis nog steeds van de ideeën voor ons bedrijf. Ik heb ook al heel wat artikelen over kerst geschreven voor onze website, maar ik ben er nog lang niet over uitgepraat!”

Dat is dan ook meteen een tip die ze wil meegeven aan mensen die zelf een webshop willen beginnen: “Vind wat je passie is en ga daar volledig voor. Als je iets doet waar je niet helemaal achterstaat, ga je dat nooit lang volhouden. Als ik zin heb, tik ik ’s nachts nog een blog omdat er ineens een goed idee in me opkwam.”

Foto’s: Shutterstock | What a wonderful Christmas
Beeld: Shutterstock