Technologie

Merken en Web3: welke metaverse past bij jouw onderneming?

Iets meer dan een jaar geleden gaf Mark Zuckerberg zijn bedrijf Facebook de nieuwe naam Meta. Voor het grote publiek betekende dit ook de eerste kennismaking met de Metaverse, waar de naam ‘Meta’ een afgeleide van is. Wist je dat uit onderzoek van Obsess blijkt dat 70% van de consumenten die een virtuele winkel bezoekt er uiteindelijk een ‘echt’ artikel koopt? In dit Founders-artikel zetten we een aantal Metaverses voor je op een rij, waarin merken en bedrijven succesvol hun eerste stappen hebben gezet.

Clock 5 min

Decentraland, The Sandbox, Voxels, Somnium Space en Horizon Worlds: vijf digitale werelden in de Metaverse met elk hun eigen, unieke kenmerken en kwaliteiten. Tap en drink een virtueel Heineken Silver biertje in Heineken’s digitale brouwerij in Decentraland, bezoek Snoop Dogg’s digitale mansion in The Sandbox of doe jezelf tegoed aan een digitale hamburger en pixelcola in ‘Wendyverse’. Dit is de digitale wereld van de Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s die je vindt in Horizon Worlds. Maar wat is de Metaverse nou precies? En wat heb jij er als ondernemer aan? We vertellen je er graag meer over.

Nog even kort: wat is de Metaverse ook alweer?

De Metaverse is een enorme online wereld waarin je zelf een 3D-avatar kunt creëren. Je kunt er spelletjes spelen, simpelweg rondlopen, anderen ontmoeten, land kopen, huizen bouwen, digitale musea bezoeken, maar ook spullen kopen en verkopen. Dat kunnen puur digitale spullen zijn, zoals de pixelbiertjes van Heineken, maar ook echte spullen, zoals kleding. Shop een digitale outfit van je favoriete designer in Metaverse en krijg het echte exemplaar vervolgens binnen een paar dagen of weken thuisgestuurd. Het kan allemaal! Vanwege de groeiende populariteit en de mogelijkheid om echte spullen te verkopen, biedt investeren in de Metaverse mooie kansen voor ondernemers. In de Metaverse betaal je met cryptocurrency (het type verschilt per universum) en je betreedt deze digitale werelden via je internetbrowser of via een app (ook dit verschilt). Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding en een VR-bril die verbonden is met je computer of telefoon. Goed, de verschillende Metaverses dan. We zetten de vijf meest succesvolle van dit moment voor je op een rij.

Word grootgrondbezitter in Decentraland


Decentraland bestaat sinds 2015 en is gebaseerd op blockchain. Het is het eerste digitale platform dat volledig eigendom is van zijn gebruikers. Dit betekent dat deze virtuele wereld voor altijd zal blijven bestaan, ook als de ontwikkelaar de stekker eruit trekt. In deze Metaverse koop je land, waar je vervolgens een huis of winkelpand op bouwt. Vergelijk Decentraland met games als Skyrim en Fallout: het is een allesomvattend virtueel universum. Er is geen limiet aan het aantal stukken land dat je mag kopen en bebouwen in deze Metaverse. Net als in de echte wereld geldt: hoe meer ‘geld’ (of in dit geval cryptocurrency) je bezit, hoe meer land je kunt kopen. De stukken land die je koopt heten simpelweg ‘LAND’. In Decentraland vind je verder zogenaamde ‘districten’: gemeenschappen die draaien om een gemeenschappelijk thema. Zo is er bijvoorbeeld een district voor crypto-enthousiastelingen vol apps en diensten waarmee je gemakkelijk MANA, Decentraland’s cryptocurrency, koopt en verhandelt. Naast winkels van grote merken als Heineken en Samsung vind je in Decentraland ook diverse modemerken. Niet gek dus dat de allereerste Metaverse Fashion Week ooit in maart 2022 plaatsvond in dit digitale universum. Grote merken als Tommy Hilfiger, Roberto Cavalli en Dolce & Gabbana creëerden speciale collecties met NFT’s die je na de shows kon kopen.

The Sandbox

In Metaverse The Sandbox creëren spelers hun eigen game-ervaring die ze vervolgens ook kunnen verkopen. Het kopen en verkopen van games in The Sandbox doe je door middel van de cryptocurrency SAND coin. Net als Decentraland is The Sandbox een gedecentraliseerde Metaverse, wat betekent dat niets is afgezonderd of afgesloten voor gebruikers. The Sandbox heeft momenteel meer dan 200 partners die allemaal hun eigen ervaringen bieden, zoals exclusieve shows en concerten, het bezoeken van virtuele filmlocaties en het creëren van bijzondere avatars. De game-ervaringen in The Sandbox maak je met Voxel graphics; dezelfde graphics die worden gebruikt door de populaire game Minecraft. Met VoxEdit bouw je zelf een raceauto of villa die je om laat zetten in NFT. Door jouw NFT vervolgens te verkopen, verdien je geld aan het spel. NFT’s die jij ontwerpt blijven altijd van jou, net als door jou gekochte spullen. The Sandbox wordt er geen eigenaar van. Grote merken in The Sandbox zijn onder andere Playboy en Care Bears (de Troetelbeertjes).

Voxels

Ook de Metaverse Voxels, voorheen Cryptovoxels, is volledig eigendom van de gebruikers. In Voxels kunnen spelers land kopen, huizen bouwen en avatars aanpassen naar hun eigen wensen. Het is een platform met een hoge dichtheid, wat betekent dat er veel gebeurt op een kleine ruimte. Dit zorgt ervoor dat Voxels enorm actief aanvoelt in vergelijking met andere Metaverses, ook als er niet heel veel gebeurt. Voxels staat vooral bekend als een plek voor interactie en contact met anderen, maar ook om zijn levensechte gebouwen. Geld verdienen in Voxels doe je door het kopen en verkopen van unieke percelen met de cryptocurrency CPVA. Door lid te worden van de Landz Club krijg je toegang tot de beste percelen waar je vervolgens meerdere keren per jaar gratis je Landz Estate NFT (jouw eigen ontworpen gebouw dus) op mag zetten. Organiseer de party van het jaar in je eigen mansion of verkoop je eigen kunst in jouw digitale galerie. Voxels is namelijk dé plek voor virtuele musea.

Somnium Space

Somnium Space is een open-source Metaverse die sinds 2018 beschikbaar is voor het grote publiek. In deze Metaverse geldt een vrijemarkteconomie. In tegenstelling tot de echte wereld zijn er in Somnium Space geen belemmeringen, de mogelijkheden om geld te verdienen zijn echt eindeloos. Koop en verkoop land, je eigen avatars, wearables en nog veel meer met CUBE, de cryptocurrency van Somnium Space. Extra leuk: de avatars die spelers in Somnium Space maken en verkopen zijn te gebruiken in alle grote virtuele werelden. Een ander uniek kenmerk van Somnium Space is karma. Hoe beter jij je als speler gedraagt in deze Metaverse, hoe beter je karma-score wordt. En hoe beter je karma, hoe meer CUBE-beloningen je verdient tijdens diverse activiteiten. Nice guys finish last? Niet in Somnium Worlds!

Horizon Worlds

Horizon Worlds, voorheen bekend als Facebook Horizon, is Meta’s eigen Metaverse. Het is een gratis VR-platform speciaal ontwikkeld voor Meta’s eigen VR-brillen Oculus Rift en Oculus Quest. Horizon Worlds is de jongste Metaverse in deze lijst, dit digitale universum zag het levenslicht namelijk pas in 2021. In Horizon Worlds kun je een eigen avatar maken, rondwandelen en contact hebben met andere bezoekers. Je kunt er je eigen mini-Metaverse maken, zoals Wendyverse, en thuiswerken in de zogenaamde Horizon Workrooms. Als het aan Meta-oprichter Mark Zuckerberg ligt wordt Horizon Worlds de komende tijd meer en meer uitgebreid zodat het dé toegangspoort wordt naar alle andere Metaverses.

Welke Metaverse kies jij?

Wil jij als ondernemer ook in de Metaverse stappen? Welk universum je kiest is volledig aan jou. Ga je Heineken achterna in Decentraland, volg je Playboy The Sandbox in, of creëer jij je eigen mini-Metaverse in Horizon Worlds? Gezien de jonge leeftijd en de nog immer groeiende populariteit van de verschillende Metaverses is het moeilijk in te schatten welke Metaverses zullen slagen en blijven groeien en welke er – op termijn – in de obscuriteit zullen verdwijnen. Toch lijkt instappen in één van de Metaverses een goed idee. Uit een onderzoek uitgevoerd door Obsess, een Virtual Store-platform voor ervaringsgerichte e-commerce, blijkt namelijk dat 70% van de consumenten die een virtuele winkel bezoekt er uiteindelijk een ‘echt’ artikel koopt. Dus waar wacht je nog op? Kies de Metaverse die het beste bij jouw product past, creëer een unieke ervaring en wees niet bang om je grenzen te verleggen.

Ondernemen in een driedimensionale wereld

Wil je meer weten over digitaal ondernemen in de Metaverse? Bekijk onze T-Mobile Table Talk TV over ondernemen in een driedimensionale wereld en ontdek alle ins-en-outs over het ondernemen van de toekomst.

Beeld: Shutterstock