Technologie

‘Nederland kan het Silicon Valley van blockchain worden’

Blockchain: is het echt de technologie die ons leven gaat veranderen? Founders vroeg drie blockchain-ondernemers uit verschillende branches wat de technologie voor hun bedrijf betekent en hoe revolutionair ze nu eigenlijk is.

Clock 4 min
Naam: Jeroen van Megchelen
Eigenaar van: Ledger Leopard, platform voor mobiele en web- blockchainapplicaties voor ondernemingen
Blockchain-ambassadeur bij: Dutch Blockchain Coalition
Over blockchain: ‘Ik geloof dat het de toekomst is’

Wanneer hoorde je het woord blockchain voor het eerst?

“Een jaar of vier geleden. Ik hield me toen met een team van ontwikkelaars bezig met het ontwikkelen van een identifier – een unieke code voor alle fysieke en digitale eenheden waar ook ter wereld. Bij het ontwikkelen van een netwerk rond die identifier kwam ik in aanraking met blockchain. Ik kreeg al snel door: “dit is een missing link in de dingen die wij doen, hier ga ik op inzetten”. Ik zei tegen mijn vrouw: “Hier ga ik een hele hoop geld aan spenderen, omdat ik geloof dat dit de toekomst is.” Je moet informatie makkelijk vanaf de bron kunnen delen, dat is waar wij aan werkten. En daar is blockchain de ideale technologie voor.”

Hoe sloeg je de brug van blockchain naar de zorg?

“Het Zorginstituut kwam met de vraag: wat kan blockchain voor de sector betekenen? In de zorg draait veel om informatiestromen: wie ontvangen en wie leveren wanneer welke zorg? Dat moet vastgelegd worden en uiteindelijk vindt er facturatie plaats. Een hoop partijen zijn daarbij betrokken.

Neem de kraamzorg; daar gaat het om ouders, zorgaanbieders, verzekeraars. Vaak wordt nog op briefjes vastgelegd hoeveel zorg wanneer is geleverd. Vóór alles verwerkt is en de aanbieder zijn geld heeft ontvangen, is het soms negentig dagen later. En omdat zoveel mensen zich met die facturatiestroom bezighouden, is het risico op fouten en fraude groot.

We ontwikkelden als pilotproject voor de kraamzorg een manier om al die gegevens op de blockchain vast te leggen. Via de app zegt de kraamverpleegkundige: “Ik heb vanochtend vijf uur bij u gewerkt, klopt dat?” Op het moment dat de ouder “ja” zegt, is het gecheckt bij de bron en wordt direct de administratie én de betaling in dezelfde seconde uitgevoerd.”

Jeroen van Megchelen

Wat maakt blockchain zo geschikt voor de zorg?

“De onweerlegbaarheid. Als er eenmaal informatie op de blockchain is ingevoerd, is het niet meer veranderbaar. Voor hackers is het zo goed als onmogelijk om in te breken in data op de blockchain, want al die informatie is in ontelbaar veel databases opgeslagen.

Ander sterk punt is dat je baas bent over je eigen data; een gebruiker beslist zelf welke andere partij inzicht heeft in zijn of haar gegevens. En het laatste dat blockchain zo geschikt maakt: het kan een verbinding zijn tussen andere systemen. In de zorg heb je veel partijen die hun eigen data-eilanden beheren.

Ik zie het bij mijn broertje bijvoorbeeld; die is best ziek en moet vaak naar verschillende artsen. Hij moet daar altijd zijn hele verhaal weer vertellen, omdat de ene arts geen inzicht heeft in het informatiesysteem van de andere.”

Je zei een tijdje geleden: Nederland kan het Silicon Valley van blockchain worden. Waarom eigenlijk?

“Er zit hier heel veel kennis, daarmee lopen we voor, en we zijn goed in het vertellen erover. Nederland is natuurlijk altijd al een transactieland geweest, waar het draait om handel en logistiek, we hebben niet zoveel grondstoffen. En laat kennis en transactie nou precies zijn waar blockchain om draait.”

Wat maakt het lastig voor de blockchaintechnologie om gemeengoed te worden?

“Je kunt systemen en processen niet in één keer op een compleet andere basis laten draaien. Daarom zijn kleine stappen zo belangrijk; je moet steeds een klein stukje uit het proces pakken en kijken of dat werkt op blockchain. Dat is wat wij gedaan hebben in de kraamzorg.

Ander probleem: je hebt twee kampen bij blockchain: de kant die roept: “Blockchain is alles, we willen een revolutie, weg met de macht” en aan de andere kant ivoren torens. Dat zijn bedrijven die zich bedreigd voelen door blockchain, omdat het hun businessmodel onderuithaalt. Als je daarmee om de tafel moet, voelt het soms toch een beetje alsof je met de kalkoen over het kerstdiner praat.”

Welke branches gaan volgens jou het meest veranderen door blockchain?

“De juridische sector bijvoorbeeld. Veel partijen daarin zijn juist goed met blockchain bezig. Notarissen bijvoorbeeld, die bezig zijn met het ontwikkelen van een ‘notaris-key’, waarmee je je digitaal kunt identificeren bij het regelen van juridische zaken.

Wat je als ondernemer in ieder geval moet onthouden: het belangrijkste dat je met blockchain kunt doen, is het verbeteren van de supply chain. Je maakt heldere afspraken met elkaar en voert die op een efficiënte manier uit. Dat komt niet alleen doordat blockchain als oplossing heel efficiënt is, maar ook doordat partijen eindelijk met elkaar om de tafel gaan zitten om goede afspraken te maken.”

Hoe kun je als ondernemer inspelen op de blockchain-technologie?

“Maak gebruik van de buzz rond het onderwerp. Ben je techneut: stap erin! Ben je programmeur: ga ermee aan de slag! Ben je dat allebei niet maar wil je je er wel in verdiepen: koop eens een cryptowallet. Zo ga je het principe een beetje snappen: er is geen derde partij. Ik kan jou binnen een paar seconden betalen zonder dat daar een bank tussen zit. En je snapt ook wat de problemen kunnen zijn: wat gebeurt er als je zo’n wallet kwijtraakt? Want er is ook geen derde partij om je je wachtwoord terug te geven.”

Beeld: Shutterstock