Technologie

Ontdek het eerste NFT-platform van Nederland: Authic

NFT’s zijn hot. Je koopt en verkoopt ze voornamelijk op buitenlandse NFT platforms. Maar eind mei kan dat ook op eentje van Nederlandse makelij: Authic genaamd. In februari ging de website van Authic live en kunnen NFT-makers zich al aanmelden. Authic is het allereerste NFT-platform van Nederland. En met deze Nederlandse variant van OpenSea willen de oprichters een platform bieden voor kunstenaars in de Benelux. Wat kun je met Authic? Je leest het in dit Founders artikel.

Clock 3 min

Een beetje kunstenaar leeft voor de kunst. Maar je hebt natuurlijk ook geld nodig om te kunnen leven. Zo dachten Wouter Kloosterman, Lemar Bachtiar en Tat Luat Nguyen er ook over. Daarom besloten ze Authic op te richten. Een exclusief platform voor de verkoop van NFT’s, waar alleen geverifieerde en authentieke artiesten uit de Benelux aan toe worden gelaten en hun werk kunnen delen.

Real Fake: nep is het nieuwe echt

Founders_real-fake-cta

Trendwatcher Sander Duivestein neemt je mee in de wereld van Roblox, Animal Crossing, Fortnite, Cryptopunks, Dogecoin, Bored Apes, deepfakes, headless brands en de Metaverse.

BEKIJK NU
Wat is een NFT?

Zoals gezegd: NFT’s zijn op dit moment een hot item. Maar wat houdt het in? NFT staat voor Non-Fungible Token: een niet-inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit certificaat creëer je digitaal en koppel je aan een digitaal object, zoals een afbeelding. Dit registreer je vervolgens in een blockchain, een openbare database. Zelf een NFT maken? We schreven daar onlangs nog een artikel over.

Oprichting van Authic

Ongeveer een jaar geleden kwam oprichter Wouter Kloosterman voor het eerst in aanraking met NFT’s. Door de complexe NFT-platformen stuntelde hij met de aanschaf van zijn eerste NFT. Reden voor hem om zelf het allereerste premium NFT-platform op te richten. Ook wil hij hiermee de NFT-markt verder ontwikkelen, wildwesttaferelen voorkomen en mensen in de Benelux kennis laten maken met NFT’s.

Founders_nft-platform-nederlands-authic_oprichters_web

Geschikte partners vond Kloosterman (midden) in Lemar Bachtiar (rechts), kunstliefhebber en specialist in de regulering van cryptovaluta, en Tat Luat Nguyen (links), specialist in computer science met de focus op cyber security. ‘Inmiddels hebben wij een kantoor geopend aan de singel in Amsterdam en hebben wij 15 medewerkers in dienst’, licht Kloosterman toe.

De NFT’s op het platform

Je vindt allerlei soorten NFT’s op Authic. Volgens de oprichters zijn de mogelijkheden onbeperkt. Alles wat je kunt bedenken, kun je opnemen in een NFT. Je kunt NFT’s bijvoorbeeld gebruiken om toegang te krijgen tot concerten, festivals en exclusieve feesten. Ook kan een NFT de houder het recht geven om een kunstenaar in de studio te bezoeken of om als eerste een nieuw album te beluisteren.

NFT kopen met iDeal

NFT’s dienen ook regelmatig als sleutel tot exclusieve online communities waar je met gelijkgestemden in contact komt. En het mooie is: een NFT kopen kan gewoon met iDeal gedaan worden. Kloosterman: ‘De samenwerking met BTCDirect is rond, dus consumenten zijn voor het eerst in staat om NFT’s met iDeal te kopen.’

Daarom gebruik je Authic

Op Authic krijgen kunstenaars een plek om hun werk aan te bieden als NFT. De oprichters geloven in de waarde van NFT’s op de lange termijn. Daarom letten ze scherp op kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Ook scannen ze elke artiest die zich aanmeldt en naar het portfolio en de consistentie van de artiest. Zo weten klanten zeker dat ze authentieke NFT’s krijgen, die niet snel hun waarde verliezen.

Founders_nft-platform-nederlands-authic_oprichters_web

Het platform is eenvoudig te gebruiken. Op de website vind je instructievideo’s die uitleggen hoe je een NFT koopt. Ook voeren de oprichters gesprekken met een aantal cryptobedrijven in Nederland om te zorgen dat klanten via iDEAL of creditcard de NFT’s kunnen afrekenen. Dat zal NFT’s veel toegankelijker maken voor een steeds grotere groep kunstliefhebbers en fans.

Authic focust zich nu vooral op de Benelux, omdat dit het makkelijker maakt om in te spelen op de behoeften van gebruikers. Ook kunnen de oprichters hierdoor beter in contact blijven met artiesten en klanten, omdat ze hen voorzien van persoonlijke service in hun eigen taal. Maar hun dromen zijn groot, wie weet waar de toekomst ze allemaal brengt.

Toekomstperspectief

Het platform staat nog maar net live en de respons is nu al erg positief. De oprichters waren verrast door de grote stroom aanmeldingen. Dit bevestigde het vermoeden dat Nederlandse artiesten zochten naar een laagdrempelig platform van eigen bodem.

Op dit moment voeren de oprichters gesprekken met allerlei grote investeerders om de groeiambities waar te maken. Deze gesprekken verlopen positief. De marktplaats van Authic komt naar verwachting deze maand live. Ondertussen lopen de aanmeldingen van artiesten gewoon door. Ook geven ze dit jaar de Authic Token uit en bouwen ze een app om FOTO’s in te kopen. Daarnaast gaat het platform een samenwerking aan met verschillende musea voor NFT gallery’s en virtuele tours. Tot slot zal Authic binnen een jaar ook Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) toevoegen aan de dienstverlening.

Digitale trends 2022

Door de bijzondere omstandigheden van het coronatijdperk brengen we veel meer tijd online door. En dat leverde een aantal interessante nieuwe fenomenen op. De NFT is er daar eentje van. Maar de metaverse (het nieuwe driedimensionale internet), Web 3.0, synthetische media en de kracht van fandom en communities horen ook in dit rijtje thuis. Lees welke drie fenomenen in 2022 een kickstart gaan maken.

Founders_real-fake-cta

Real Fake: nep is het nieuwe echt

Trendwatcher Sander Duivestein neemt je mee in de wereld van Roblox, Animal Crossing, Fortnite, Cryptopunks, Dogecoin, Bored Apes, deepfakes, headless brands en de Metaverse.

BEKIJK NU
Beeld: Shutterstock, Authic