Technologie

Nest lanceert nieuwe camera met gezichtsherkenning

De nieuwste aanwinst van Nest in de line-up van beveiligingscamera’s filmt in 4K-resolutie. Het gaat om de Nest Cam IQ, die vooral van binnen een transitie heeft ondergaan ten opzichte van zijn voorgangers.

Clock 2 min

Het eerste dat opvalt aan de Nest Cam IQ is dat hij wat betreft uiterlijk niet veel verschilt van de Nest Cam Outdoor. Het grootste verschil is dat hij voor gebruik in huis is en hij slimmere mogelijkheden gekregen heeft dan die voorganger. Zo zit er een 4K video sensor in, waardoor je het goed kunt zien wanneer er iets in huis of op de zaak aan de hand is. niet alleen die 4K-resolutie maakt deze nest camera goed. Je kunt de lens in iedere richting bewegen en er zit een notificatiering rond de camera. Door oplichtende LED’s is te zien wanneer er iemand naar de livestream kijkt. Ook zijn er twee infrarood LED-lampjes toegevoegd om beelden in het donker te verbeteren. Drie nieuwe microfoons moeten het geluid verbeteren. Met de nieuwe speaker kun je op afstand praten met iemand die in huis of bijvoorbeeld kantoor is.

Niet altijd in 4K

Opvallend is dat met deze camera je kat niet prachtig in beeld gebracht wordt, want hij filmt lang niet altijd in 4K. Normaal filmt hij alleen in HD — in 1080p resolutie dus —, en wanneer er iets ongebruikelijks gebeurt schakelt hij over naar 4K. Dat is het moment dat dit het meest nodig is, want dan wil je écht weten wat er aan de hand is; wanneer er een vreemde in je pand rondloopt bijvoorbeeld. Een andere functie van de camera is Supersight. Hiermee wordt een 130-gradenoverzicht van de kamer geboden en kunnen er personen gevolgd worden.

Gezichtsherkenning

De vorige Nest Cam kon al personen binnenshuis detecteren en melden, maar deze camera kan dat nu zonder analyse in de cloud. Om dat te detecteren zit er intelligente gezichtsherkenning van Google in de camera. Voor meldingen van personen in huis is ook niet langer een Nest Aware abonnement nodig, want de camera kan dit nu zelfstandig afhandelen. Wanneer je dit aanzet krijg je automatisch een ingezoomde foto van degene in de kamer.

Wanneer je duidelijker onderscheid wilt maken van wie er in de ruimte is, kan je wel een abonnement op Nest Aware nemen. Dan wordt het mogelijk om gezichtsherkenning in te schakelen, zodat je meldingen voor bepaalde werknemers, gezinsleden of vrienden uit kunt zetten. Met Familiair Face Alerts is het mogelijk om dat in te stellen. Zo kan je instellen dat je een melding krijgt wanneer je kind terug is uit school, of je man al thuis aan het koken is. Wanneer iemand niet herkend wordt door het systeem krijg je direct een melding met een ingezoomde foto van het hoofd van die persoon. Dit abonnement kost 10 euro per maand of 100 euro per jaar.

Extra audioservice

Bij dat abonnement zit ook een audioservice. Met Intelligent audio alerts van Nest krijg je meldingen wanneer er buiten het zichtveld van de camera geluid te horen is. Zo kan het zijn dat er iemand praat of de hond bijvoorbeeld aan het blaffen is. Deze dienst is ook beschikbaar voor oudere camera’s van Nest. Met Nest Aware komen nog wat extra functies van de camera vrij. Zo is het mogelijk om video tien of dertig dagen terug te kijken en kun je korte clips en timelapses samenstellen om te delen.

Aan die extra functies hangt ook een hoger prijskaartje. De Nest Cam IQ is in Nederland te koop voor 349 euro. De ‘gewone’ Nest Cam Indoor kost 199 euro.

Beeld: Shutterstock