Technologie

NFT maken en verkopen: hoe je als creatieve freelancer alles uit je non-fungible token haalt

Een NFT maken: als creatieve freelancer heb je er vast wel eens van gehoord. Maar wat is het nu precies? En waarom zijn ze zo populair? Dit Founders artikel geeft antwoord op die vragen en legt je in heldere stappen uit hoe je je eerste NFT aanmaakt en te koop aanbiedt.

Clock 4 min

NFT’s zijn razend populair. Ben je een creatieve freelancer? Bijvoorbeeld een grafisch vormgever, fotograaf, filmmaker of muzikant? Dan kan het interessant zijn om je werk als NFT’s aan te gaan bieden. Maar, een NFT maken: hoe werkt dat dan precies? In dit artikel leggen we je uit wat het zijn, waarom ze zo populair zijn en leggen we je stap voor stap uit hoe je je eerste NFT aanmaakt en verkoopt.

Real Fake: nep is het nieuwe echt

Founders_real-fake-cta

Trendwatcher Sander Duivestein neemt je mee in de wereld van Roblox, Animal Crossing, Fortnite, Cryptopunks, Dogecoin, Bored Apes, deepfakes, headless brands en de Metaverse.

BEKIJK NU
Wat is een NFT?

NFT staat voor Non-Fungible Token en is een niet-vervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Met een NFT koppel je eigenaarschap aan digitale objecten. Hierdoor heb je bewijs dat het digitale object van jou is. Met blockchaintechnologie worden unieke tokens gecreëerd die vaak als digitale verzamelobjecten dienen. Ze worden gebruikt voor onder meer digitale kunstwerken, mode-items, sportplaatjes en aankopen in computerspellen.

Waarom zijn ze zo populair?

Het was altijd lastig om in de digitale wereld schaarste te creëren. Want in de digitale wereld is het heel simpel om zaken te kopiëren, vermenigvuldigen en te delen. Door de blockchain-technologie die ten grondslag ligt aan NFT’s, verandert dat drastisch en ontstaat er een nieuw waardesysteem. Wanneer de maker de exclusieve licentie op het auteursrechtelijk werk ook verkoopt, kunnen er zelfs nieuwe creatieve mogelijkheden ontstaan. Door hun schaarste en uniekheid kunnen NFT’s potentieel veel waard worden.

Hoe maak je een NFT?

Iedereen kan een NFT maken. Dus ook jij als creatieve freelancer. Wat heb je, naast je creatieve brein, daarvoor nodig? Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je je eerste NFT aanmaakt.

Stap 1: Maak een online wallet aan

Allereerst heb je een online wallet nodig waarin je jouw NFT’s en cryptomunten bewaart. Bewaar het wachtwoord van je wallet goed. Ben je die kwijt, dan ben je ook je NFT art kwijt.

Stap 2: Koop wat crypto

Voor het opslaan of verkopen van je digitale kunstwerk betaal je gasfees. Dit zijn de kosten voor het gebruik van een bepaalde blockchain om je NFT te maken. Meestal heb je daar de cryptomunt Ethereum (ETH) voor nodig. Dus koop wat ETH zodat je later, tijdens het aanmaken van je NFT, de gasfees kunt betalen.

Stap 3: Maak je digitale kunstwerk

En dan nu het creatieve gedeelte. Om een NFT te maken, moet je een kunstwerk creëren dat digitaal is. Met andere woorden: het artwork dat je gaat maken moet in een digitaal bestandsformaat gecreëerd worden. Denk aan een jpeg of MP4-bestand. Hou rekening met de grootte van dit bestand. Want de maximale bestandsgrootte die je op een NFT-marktplaats kunt aanbieden, verschilt per platform.

Stap 4: Kies een NFT-marktplaats

Wanneer je je digitale kunstwerk af hebt, is het zover: we gaan nu je NFT maken en verkopen. Dit doe je via een marktplaats die speciaal voor NFT’s bedoeld zijn. OpenSea is op dit moment de grootste NFT-marktplaats. Het is gebouwd op het Ethereum netwerk en je vindt er een enorm assortiment aan digitale goederen. Het maken van een Non Fungible Token is gratis. Pas als je iets verkoopt worden fees in rekening gebracht. Iedereen kan op OpenSea NFT’s aanmaken, zolang je je maar aan de regels houdt. Wil je liever op een andere marktplaats je NFT’s verkopen? Check dan eens ons artikel over NFT-marketplaces waar we 6 van deze marktplaatsen uitlichten.

Stap 5: Verkoop je NFT-art

Nadat je op een NFT-marktplaats een account hebt aangemaakt, ga je je Non-Fungible Token maken en verkopen. Hoe doe je dat? Log in op je account en upload je kunstwerk. Daarna voeg je de metadata van je kunstwerk toe, zoals een titel en een beschrijving over hoe je artwork tot stand is gekomen. Deze metadata is te vergelijken met het bordje dat in een museum naast een schilderij hangt. Vervolgens bepaal je een prijs en betaal je eventueel een fee. Soms kun je ook kiezen hoe je afbeelding wordt verkocht, met bijvoorbeeld een veiling. Met een paar klikken heb je zo jouw Non-Fungible Token gemaakt, oftewel ‘gemint’.

Gefeliciteerd: je hebt nu je eerste NFT gemaakt! Laat die miljoenen nu maar binnenstromen…

NFT kunst zet de wereld op zijn kop

De opkomst van NFT-kunst heeft de wereld van digitale creativiteit op zijn kop gezet. Als kunstenaar biedt het maken en verkopen van digitale kunstwerken als NFT’s een geheel nieuwe manier om je talent te tonen en waardering te krijgen voor je werk. Met behulp van blockchain-technologie kunnen kunstenaars hun kunstwerken onveranderlijk vastleggen en unieke eigenschappen toewijzen, waardoor hun creaties een ongekende authenticiteit krijgen. Verzamelaars en kunstliefhebbers worden aangetrokken tot deze nieuwe vorm van kunst, waarbij ze de mogelijkheid hebben om exclusieve digitale kunstwerken te bezitten en te verhandelen. De wereld van NFT’s heeft de deur geopend naar een geheel nieuwe economie, waarin digitale kunst een waarde en status heeft gekregen die voorheen ondenkbaar was. Of je nu een kunstenaar bent die zijn horizon wil verbreden of een ondernemer die op zoek is naar unieke en innovatieve creaties, NFT-kunst biedt een spannende en grensverleggende ervaring waarin technologie en creativiteit hand in hand gaan.

Hoeveel kost een NFT?

Als het gaat om de kosten van NFT’s, is er geen vastgesteld antwoord. De prijzen van NFT’s variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de bekendheid van de kunstenaar, de zeldzaamheid van het kunstwerk en de vraag van verzamelaars. Sommige NFT’s worden verkocht voor astronomische bedragen, terwijl andere meer betaalbaar zijn. Gemiddelde prijzen van NFT’s kunnen ook sterk verschillen, afhankelijk van de marktomstandigheden en trends. Het is belangrijk op te merken dat de waarde van een NFT subjectief is en kan veranderen in de loop van de tijd. Voor kunstenaars biedt het verkopen van NFT’s echter de mogelijkheid om hun werk rechtstreeks aan liefhebbers en verzamelaars te verkopen, zonder tussenpersonen zoals galerijen of veilinghuizen. Deze nieuwe trend zorgt ervoor dat de waarde van digitale kunstwerken opnieuw wordt gedefinieerd en waarin kunstenaars nieuwe mogelijkheden hebben om hun werk te waarderen en te gelde te maken.

Nederlands NFT-platform

NFT’s zijn een wereldwijd fenomeen. Maar ook in Nederland gebeurt heel veel op het gebied van NFT art. Authic is het eerste Nederlandse NFT-platform. Authic is een exclusief platform voor de verkoop van NFT’s, waar alleen geverifieerde en authentieke artiesten uit de Benelux aan toe worden gelaten en hun werk kunnen delen. Om hun NFT-kunst extra onder de aandacht te brengen, lanceerden ze een virtueel NFT-museum. Hiermee vervagen ze de grenzen tussen fysieke en digitale kunst.

Digitale trends 2022

Door de bijzondere omstandigheden van het coronatijdperk brengen we veel meer tijd online door. En dat leverde een aantal interessante nieuwe fenomenen op. De Non Fungible Token is er daar eentje van. Maar de metaverse (het nieuwe driedimensionale internet), Web 3.0, synthetische media en de kracht van fandom en communities horen ook in dit rijtje thuis. Lees welke drie fenomenen in 2022 een kickstart gaan maken.

Ook interessant:

  • Real Fake: nep is het nieuwe echt voor Generatie Z en Alpha – en zo speel je daarop in
Founders_real-fake-cta

Real Fake: nep is het nieuwe echt

Trendwatcher Sander Duivestein neemt je mee in de wereld van Roblox, Animal Crossing, Fortnite, Cryptopunks, Dogecoin, Bored Apes, deepfakes, headless brands en de Metaverse.

BEKIJK NU
Beeld: Shutterstock