Technologie

NFT’s verkopen: 6 NFT-marketplaces om je digitale objecten op aan te bieden

OpenSea is de bekendste NFT-marketplace om NFT’s te kopen en te verkopen. Maar er zijn meerdere manieren om je digitale kunstwerken aan te bieden. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste NFT marketplaces.

Clock 3 min

Het verkopen van non-fungible (niet-vervangbare) tokens, unieke blockchain bestanden, doe je het liefst op een overzichtelijke online marktplaats. Zeker als er een grote waarde bij komt kijken. Sommige NFT’s gaan voor duizenden of zelfs miljoenen euro’s over de digitale toonbank. Wil je als creatieve freelancer zelf een NFT maken? En wil je die verkopen? Lees mee hoe en waar je dit kunt doen.

NFT klaar voor verkoop

Als je kunst gedigitaliseerd is (in .JPG, .PNG, .GIF, .MP3 of 3D-bestand) en je klaar bent om dit te uploaden, kan MetaMask je verder helpen. Dit is een browser-extensie waarmee je acties kunt verrichten in de Ethereum blockchain, de blockchain waarop de meeste NFT’s verhandeld worden. Ook is het je digitale portemonnee voor Ethereum. Wanneer je MetaMask hebt gedownload, kun je deze verbinden met een NFT-marketplace.

Jouw NFT de wereld in via een marketplace

Op een NFT (ver)koopplatform kan en mag iedereen meedoen, maar er gelden regels. Op die manier weten beide partijen dat ze niet opgelicht worden. De NFT-marketplace verleent daarmee een dienst, waarvoor je vaak een klein percentage commissie betaalt. Omdat er eindeloos veel NFT’s op de markt zijn – van digitale kunst tot muziekbestanden – kent elk platform z’n specialiteit. De vraag is dus: welke NFT-marketplace past bij jou?

1. OpenSea: een oceaan van aanbod

OpenSea is de eerste en op dit moment grootste NFT-marktplaats. Het is zowel een ‘vlooienmarkt’ als platform voor waardevolle digitale creaties; iedereen mag en kan er terecht. Je komt hier dan ook van alles tegen. Het is gebouwd op het bekende Ethereum netwerk en het maken van een NFT op dit platform is gratis. Pas als je iets verkoopt, brengt OpenSea fees in rekening.

2. Online galerie Rarible

Rarible is de eerste community-owned NFT-marktplaats. Qua aanbod is het te vergelijken met OpenSea; je vindt er van alles. Voor makers is het er makkelijk starten. Je kunt er eenvoudig eigen NFT’s aanbieden en kiezen in welke oplage je ze uitgeeft. Hoe schaarser en zeldzamer, hoe meer waarde. Rarible gebruikers kunnen een portfolio opbouwen en zo hun eigen NFT collectie tentoonstellen. Ook kun je er een waardevolle verzameling NFT’s ‘parkeren’ tot je ze doorverkoopt. Deze marketplace werkt met de Rarible token.

3. Authic: het eerste NFT-platform van Nederlandse bodem

Zoals je in dit artikel leest, verhandel je je NFT’s voornamelijk op buitenlandse NFT-platforms. Maar sinds kort kan dit ook via een platform van Nederlandse makelij: Authic. Met deze Nederlandse variant van OpenSea willen de oprichters een platform bieden voor kunstenaars in de Benelux. Wat kun je met Authic? Onlangs spraken we oprichter Wouter Kloosterman over de allereerste Nederlandse NFT-platform.

4. Niftygateway voor moderne kunst

Niftygateway is een curated platform met veel alternatieve en moderne kunst. Street-art bijvoorbeeld. NFT’s komen hier niet zomaar op terecht. Als kunstenaar moet je een motivatie indienen bij je inzending. En bij een verkoop keert het netwerk royalty’s uit. Daardoor kunnen kunstwerken ook later nog geld opleveren. Niftygateway werkt zowel met Zilliga als Ethereum blockchain.

5. Community-platform Mintable

Mintable is gericht op meerdere soorten NFT’s, zoals kunstwerken. Het platform draait op de community; gebruikers hebben inspraak op de ontwikkeling van de marketplace en kunnen ideeën uitwisselen. Sommige gebruikers hebben een ‘governance token’ wat het recht geeft om ideeën goed te keuren of af te slaan. Gebruikers kunnen dit stemrecht ook kopen en zich mengen in de exclusieve marktplaats. Mintable is simpel in gebruik en werkt met Zilliga en Ethereum blockchain.

6. SuperRare voor exclusieve kunst

SuperRare is een soort high end NFT-kunstveilinghuis. De collectie is bijzonder en voldoet aan een hoge kwaliteit. Wie zijn non-fungible tokens op het platform wil zetten, moet eerst goedgekeurd worden. Daardoor weet je zeker dat alle NFT’s op SuperRare van geverifieerde artiesten zijn. Als het je lukt hier je NFT te plaatsen, kun je er goed geld mee verdienen; exclusiviteit drijft de prijzen op. Het platform werkt op het netwerk van Ethereum en is veilig en betrouwbaar.

Bonus tips: specialistische marketplaces

Naast deze 5 grotere NFT-marketplaces zijn er allerlei platformen die zich richten op een niche of specifiek digitaal object. Nieuwsgierig naar zulke specialistische platforms? Op NBA Top Shot kun je bijvoorbeeld virtuele basketbal-ruilkaarten kopen en verhandelen. Geen kinderspel, maar een miljoenenbusiness. Op Valuables by cent worden dagelijks Tweets verkocht. Soms voor een paar dollar, soms voor veel grotere bedragen. En op CryptoKitties koop en verkoop je digitale huisdieren.

Digitale trends 2022

Door de bijzondere omstandigheden van het coronatijdperk brengen we veel meer tijd online door. En dat leverde een aantal interessante nieuwe fenomenen op. De NFT is er daar eentje van. Maar de metaverse (het nieuwe driedimensionale internet), Web 3.0, synthetische media en de kracht van fandom en communities horen ook in dit rijtje thuis. Lees welke drie fenomenen in 2022 een kickstart gaan maken.

Beeld: Shutterstock