Technologie

Nick Bortot van beleggingsapp BUX: ‘Technologie is waar het bij ons om draait’

De naam BUX is een beetje ironisch, zegt founder en CEO van de Amsterdamse beleggingsstartup Nick Bortot (44). Het verwijst naar bucks, wat op de beurs te verdienen valt. Toch draait het hier niet alleen om. “De beurs is geen eiland op zich, maar weerspiegelt wat er gebeurt in de wereld.”

Clock 3 min

BUX, opgericht in 2013, is een app waarmee je eenvoudig kunt beleggen. In 2017 haalde de app een investering binnen van 10,6 miljoen euro. Niet geld, maar mensen maken beleggingsapp BUX volgens Bortot zo interessant. “Natuurlijk, het gaat ook om de competitiedrang en de kans om van weinig geld veel te maken, maar ik vind persoonlijk het psychologische aspect boeiender. President Trump roept iets raars, hoe reageren mensen daarop? De beurs is een afspiegeling van de meningen van mensen.”

Gebruiksvriendelijk

Voordat BUX er was, waren de meeste online brokers een soort veredelde spreadsheets met ingewikkelde toeters en bellen. Bortot, oud-directeur van Binck, vond dat dit anders moest. Samen met andere oud-werknemers van dit bankwezen besloot hij het complexe beleggen drastisch te vereenvoudigen.

“We hebben de complexiteit eruit gehaald en een eenvoudige interface en goede UX (user experience, red.) toegevoegd. We mikken met name op jonge mensen en hebben het beleggen stukken goedkoper gemaakt. Doorgaans betaal je per beleggingstransactie 5 euro, bij ons is dat een kwartje. Al vanaf vijftig euro kun je bij ons de beurs op.”

Nick Bortot: “Gemak en veiligheid worden steeds belangrijker”

 

Technologie is waar het bij ons om draait, zegt de oprichter van het fintech-bedrijf met 1,5 miljoen gebruikers. “Wij zijn mobile only en zorgen dat we de laatste tech van Apple en Google gebruiken. Bij die twee bedrijven wordt hard nagedacht over eenvoud en gemak. Verificatie en Know Your Customer, het identificeren van je cliënt, worden steeds belangrijker. Net zoals gemak en veiligheid, zeker met de toename van aanvallen en de komst van de nieuwe Europese privacywet.”

Sociaal platform

BUX is een beleggingsapp en sociaal platform ineen. Het leent zich voor onderlinge gesprekken, het maken van groepen en volgen van andere gebruikers. Externe sociale media zijn verre van heilig voor de CEO. “BUX is niet superactief op social media. Het contentteam, dat per deelnemend Europees land één medewerker en een poule van lokale freelancers telt, schrijft en plaatst eigen artikelen binnen de app. Social media gebruiken we vooral voor de klantenservice, voor marketing-content geloven meer in onze eigen app.”

De belangrijkste marketingtool voor de beleggingsapp is de member-get-member-strategie. Als je een nieuwe klant aandraagt, krijg je gratis transacties. Je eigen klanten zijn je beste ambassadeurs. Daarnaast doen we veel aan mobiele advertising. We willen alleen op sites komen waar wij tevreden over zijn. We adverteren niet zoveel.”

Haat/liefde

In zijn privéleven heeft Bortot een haat-liefdeverhouding met zijn smartphone. “Enerzijds heb ik een bedrijf opgezet waarmee we apps bouwen, maar als mijn kinderen ‘s avonds aan Snapchat en Instagram zitten gekluisterd, zou ik die mobieltjes het liefst uit het raam willen gooien.”

Zelf probeert hij ’s avonds zijn telefoon weg te leggen. Hij noemt zichzelf een passieve Twitteraar (‘Ik lees vooral het nieuws’) en noemt Facebook oppervlakkig. Instagram dan? “Dat vind ik wel geinig, dat visuele aspect vind ik fijn.” Overige apps beperken zich tot de agendafunctie en Slack, dat met name op de bedrijfsdesktops wordt gebruikt. “Dat is het communicatiekanaal binnen ons bedrijf, maar daar moet ik nog steeds aan wennen.”

Familiegevoel

Hoewel Bortot naar eigen zeggen nog stamt uit de tijd van de e-mail, stimuleert hij dat mensen met elkaar face to face contact zoeken. “Ons bedrijf telt zestig man, dat is dus goed te doen. Het scheelt een hoop tijd als je naar iemand toe loopt, je hoeft niet zes keer op en neer te mailen. Het is ook gewoon goed: het is belangrijk dat mensen elkaar spreken.”

Die bedrijfscultuur is kenmerkend voor de manier waarop Bortot onderneemt. “Ik geloof er erg in dat een bedrijf vooral leuk moet zijn om te werken. Het moet toch een beetje voelen als een familie. Steve Jobs en Elon Musk zijn grote namen, maar dat zijn niet de meest aardige kerels in de business. Richard Branson is daarin mijn voorbeeld: hij heeft mooie bedrijven opgebouwd terwijl het een heel sympathieke man blijkt te zijn waar veel mensen respect voor hebben. Net als hij, geloof ik in faciliterend leidinggeven. Maar waar Branson op een gegeven moment wegloopt van een bedrijf als het draait, vind ik dát nog een stap te ver.”

Beeld: Shutterstock