Telefoons

Apple kondigt drie nieuwe iPhones aan: De iPhone Xs, iPhone Xs Max en iPhone Xr

Goed nieuws voor alle Apple fans: Apple heeft zojuist maar liefst drie nieuwe iPhones aangekondigd: de iPhone Xs, iPhone Xs Max en iPhone Xr. Bij T-Mobile zijn de iPhone Xs en iPhone Xs Max al vanaf 21 september leverbaar.

Clock 4 min

Tijdens het Apple Event in Cupertino heeft Apple CEO Tim Cook vanavond de iPhone Xs en iPhone Xs Max onthuld. De opvolger van de iPhone X is volgens Apple niet alleen de beste, snelste, maar ook de mooiste iPhone tot nu toe. De smartphone komt in drie kleuren: zilver, space grijs en goud en heeft een glazen behuizing aan zowel voor- als achterzijde.

Met 6.5 inch heeft de iPhone Xs Max een groter beeldscherm dan al zijn voorgangers. De kleinere 5.8 inch iPhone Xs is ten opzichte van zijn voorgangers ook ruimtelijker geworden, omdat het scherm bijna van rand tot rand loopt. De kenmerkende notch (de inkeping aan de bovenzijde van het scherm) blijft behouden. Beide toestellen hebben een Super Retina OLED scherm voor de hoogste resolutie, en de diepste kleuren dankzij TrueTone en een 458 ppi HDR display.

Waterdicht en stereo geluid

De waterdichtheid van de nieuwe iPhones is flink verbeterd: beide toestellen zijn waterdicht tot 2 meter voor een maximum van 30 minuten en hebben een IP68 certificering. Maar toch is het toestel nog het meest geschikt voor activiteiten waarbij geen water of fysieke inspanning komt kijken: in zijn demonstraties laat Apple namelijk zien dat je op beide devices nu nog beter films, series en videogames kunt volgen dankzij de stereospeakers aan boven- en onderzijde van de iPhone.

Face ID

Voor gebruikers die zich afvragen waarom er een inkeping aan de bovenzijde van het scherm zit: daar is ruimte vrijgehouden voor een speaker, microfoon, camera, infrarood camera, diverse sensoren en een dot projector. Al die features zijn belangrijk voor het goed functioneren van Face ID: de technologie waarmee je de iPhone Xs en Xs Max nu nog sneller kunt unlocken.

A12 Bionic

Veel aandacht was er tijdens de keynote voor de nieuwe A12 Bionic chip die het hart van de nieuwe iPhones vormt. Het is de eerste 7 nanometer-chip met een 4-core GPU, een 6-core CPU en 8-core centrale neural engine. Tel al die elementen bij elkaar op en je hebt de snelste chip die ooit in een iPhone zat. Daarmee wordt vooral de rekenkracht van je toestel een heel stuk beter. En die heb je bijvoorbeeld nodig voor een betere ervaring bij het spelen van online games, maar ook voor het maken van nóg betere foto’s.

Aan de hand van een aantal voorbeelden liet Apple tijdens de keynote vanavond zien wat dat in de praktijk precies betekent. Denk bijvoorbeeld aan het realisme van een videogame die je normaal met je spelcomputer speelt: Er is veel rekenkracht nodig om zaken als lichtinval, realisme en bewegingen in de game realtime te renderen. De iPhone Xs en Xs Max zijn hier echter moeiteloos tot toe in staat. Zo ervaar je op je smartphone dezelfde game-ervaring als thuis.

Camera

Speciale aandacht is er ook voor de bijzondere kwaliteit van de nieuwe camera in de iPhone XS en iPhone XS Max. Ook hierbij is de ingebouwde A12 Bionic chip van cruciaal belang, om realtime meer dan miljoenen nabewerkingen toe te passen op elke foto die je maakt. Zo maak je met je iPhone nog betere foto’s en hoge resolutie 4K foto’s.

Dankzij de twee lenzen aan de achterzijde van de iPhone Xs en Xs Max is ook de scherptediepte van je foto’s nog beter dan voorheen. En, Apple onthulde ook nog een kleine primeur: met deze nieuwe toestellen kun je de scherptediepte van je foto ná het nemen er van nog aanpassen! Een unicum voor digitale fotografie.

iPhone Xr

Daar houdt het iPhone nieuws nog niet op, want Apple kondigde vanavond nóg een nieuwe iPhone X aan: de iPhone Xr. Het toestel heeft een zogenaamd ‘liquid retina’ scherm dat gebruik maakt van LCD technologie in tegenstelling tot de eerder gepresenteerde OLED iPhones. Dankzij deze technologie komt de aanschafprijs van de iPhone Xr een stuk lager te liggen dan bijvoorbeeld de iPhone 8 Plus.

Daarnaast heeft de iPhone Xr net als zijn ‘grote broers’ de iPhone Xs en Xs Max een flinke camera upgrade gekregen dankzij de inwendige A12 chip, zodat je er de meest prachtige foto’s mee kunt maken. Overigens beschikt ook de Xr over een inkeping in het scherm, waarin onder andere gezichtsherkenningssensoren verstopt zijn, zodat je gebruik kunt maken van Face ID om je iPhone te unlocken.

De iPhone Xr is beschikbaar in een aantal vrolijke en opvallende kleuren waaronder geel, wit, koraal, zwart en blauw. Ook is er weer een speciale iPhone Xr PRODUCT(RED) edition net als bij de iPhone 8.

https://youtu.be/9m_K2Yg7wGQ

Beschikbaarheid

De iPhone Xs en Xs Max zijn vanaf a.s. vrijdag 14 september om 9.01 uur te pre-orderen bij T-Mobile, en vanaf vrijdag 21 september 8.01 uur start ook de officiële verkoop in de winkels. Op deze dag worden ook de eerste toestellen uitgeleverd aan mensen die het toestel in de voorverkoop hebben besteld. De iPhone Xr komt pas later dit najaar beschikbaar, naar verwachting zal dit zijn rond half oktober.

Wil je zeker weten dat je je nieuwe iPhone straks als eerste in huis hebt? Schrijf je dan in voor de T-Mobile iPhone nieuwsbrief hieronder:

Altijd het laatste iPhone nieuws

De nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) zijn er! Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste Apple iPhone nieuws? Meld je dan aan voor onze Apple nieuwsbrief, dan heb je de nieuwste toestellen altijd als eerste in huis.

Beeld: Shutterstock