Technologie

Nieuwe mogelijkheden van Track & Trace besparen bedrijven veel tijd en geld

Bij track & trace denk je al snel aan berichtjes over waar je bestelde pakketje is. Maar Internet of Things geeft track & trace een compleet nieuwe dimensie, zeker voor je onderneming. Drie nieuwe toepassingen die het verschil maken volgens de digitale innovators van T-Systems.

Clock 5 min

Track & trace (T&T) anno 2019 is een compleet andere ballgame dan barcodes scannen en de inschatting dat je pakketje ‘tussen 14.00 en 19.00 uur wordt bezorgd’. Bij de nieuwe generatie T&T-ontwikkelingen draait het om precisie, efficiëntie, kostenbesparing en een hogere tevredenheid. Zowel van de klant als van de ondernemer.

Rondleiding in het T-Systems innovatiecentrum

Eens in de zoveel tijd geven wij voor geïnteresseerde bedrijven een aantal rondleidingen in ons innovatiecentrum. Wil je erbij zijn? Meld je dan nu aan, het aantal plekken is beperkt.

Meld je aan
Bij T&T draait het ook al lang niet meer alleen om pakketpost. Tegenwoordig kan alles getrack-&-traced worden; van een voorraad kaphout tot infuuspompen in een ziekenhuis. Al die objecten kunnen ‘praten’ door middel van een tracker of ander device dat gelinkt is aan het Internet of Things (IoT). Was zo’n oplossing tot voor kort nog erg duur, de laatste tijd zijn de kosten in rap tempo naar beneden aan het gaan.

Robert de Vries, salesmanager IoT bij T-Systems, geeft als voorbeeld de Low Cost Tracker die zijn bedrijf aanbiedt. “Simpel gezegd betaal je als ondernemer 39 euro en ben je voor vijf jaar klaar. Dan heb je een tracker die een of twee keer per dag iets doorgeeft, met de nauwkeurigheid die je wenst.”

Dit soort ontwikkelingen maken dat T&T voor steeds meer ondernemers binnen handbereik ligt. Maar wat zijn volgens De Vries en zijn collega Martin van der Pol (CTO IoT & Innovations) dé drie interessantste nieuwe toepassingen van track & trace?

1. Weten hoe je vracht of voorraad eraan toe is.

Als ondernemer wil je zicht houden op je verkoopgoederen en je voorraad. Door verbetering en het goedkoper worden van netwerktechnologie is tracking & tracing van producten de afgelopen jaren stukken laagdrempeliger én kwalitatief beter geworden.

Maar dat is niet de belangrijkste verandering. Wat de nieuwe track & trace-mogelijkheden het aantrekkelijkst maakt, is wat dit soort tools allemaal nog meer kunnen. De hierboven genoemde Low Cost Tracker kan veel meer data doorgeven dan alleen locatie. Denk daarbij aan temperatuur, plotselinge schokbewegingen en of laadruimtes open zijn geweest.

Robert de Vries (T-Systems)

De Vries geeft een voorbeeld van een probleem dat op deze manier werd opgelost. “Een bedrijf importeerde bloemen die vanuit Kenia naar Nederland werden verscheept. Die bloemen werden door een containervrachtwagen naar de haven vervoerd om daar overgeladen te worden op een schip dat ze naar de veiling in Nederland bracht. Die hele keten werd getrack-&-traced; de ondernemer wilde bijvoorbeeld weten of de temperatuur in de container goed was en waar de container nu precies was, zodat hij zijn logistieke proces daarop kon aanpassen.”

Dankzij een lichtsensor in de laadruimte kwamen we erachter dat er illegaal diesel werd afgetapt
Tweet
Twitter
De tracking oplossing bracht in dit geval ook nog heel iets anders aan het licht. “In die container hadden we een lichtsensor ingebouwd. Die registreert op het moment dat de container opengaat dat er licht naar binnen schijnt. En dat gebeurde elke keer tussen de plek waar de bloemen werden ingeladen en de haven. Wat bleek? De vrachtwagen werd telkens op die route stilgezet en er werd diesel afgetapt om door te verkopen. Wij zagen dat aan een piek in de temperatuur en door lichtinval, steeds op die locatie. Zo zie je dat zo’n trackingsysteem een soort digitaal logboek oplevert, dat dit soort dingen problemen aan het licht brengt en direct kan oplossen.

Van der Pol: “Track & trace anno nu gaat niet meer alleen om ‘wat is waar’, maar om de hele context: ‘wat is waar, hoe laat en waarom’. Goods and compliance kortom; zijn producten onder de afgesproken omstandigheden vervoerd? Of het nou om medicijnen gaat of om graafmachines.”

Martin van der Pol (T-Systems)

2. Voorraad en inventaris: precies weten wat waar staat

Trackers kunnen tegenwoordig exact lokaliseren waar een object zich bevindt. En dat brengt interessante mogelijkheden met zich mee. Van der Pol: “Alles wat enigszins waarde heeft en waarbij een handmatig proces nodig is om het te administreren, zou je kunnen voorzien van een tracker of een soortgelijke oplossing.”

Soms is de exacte locatie van een bepaald object van levensbelang. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis.
Tweet
Twitter
Het maakt het vastleggen en de vindbaarheid van objecten uit je voorraad of inventaris veel eenvoudiger. Gekoppeld aan data over gebruik kan daarnaast ook nog adequaat worden voorspeld wanneer onderhoud nodig is. En of er sprake is van diefstal of onrechtmatig gebruik. Ook maakt het een onderneming of instelling efficiënter. Neem een ziekenhuis bijvoorbeeld. Daar is het soms van levensbelang om meteen exact te weten waar een infuuspomp te vinden is.

De Vries en Van der Pol schetsen dat er voor elke mate van precisie een oplossing voorhanden is. “Binnen wordt vaak de combinatie bluetooth/wifi gebruikt, daarmee kan locatie tot op schaphoogte worden doorgegeven. Buiten is GPS de meest gebruikte techniek; dat is iets minder nauwkeurig. Daarna komt cellular, die bepaalt een locatie aan de hand van de positie tussen zendmasten. Die wordt vaak gebruikt voor IoT-oplossingen buiten.”

Als voorbeeld waar een indoor-oplossing van T-Systems wordt gebruikt, noemt Van der Pol een Volkswagenfabriek in het Slowaakse Bratislava. Daar kunnen medewerkers razendsnel en met grote precisie via hun mobiele telefoon de auto vinden waar ze naar op zoek zijn. En managers weten precies hoeveel auto’s zich op de locatie bevinden.

3. Geld besparen in Last Mile-kosten

Nog even terug naar de ‘klassieke’ track & trace waarbij je als consument exact ziet waar je pakketje zich bevindt. Waar het proces vaak vertraagt, is in de ‘Last Mile’. Dat is de laatste bezorgstap, vaak vanaf een distributiecentrum naar de voordeur van de klant. De stap waarin bijvoorbeeld verkeersdrukte of het niet thuis zijn van een klant voor oponthoud zorgen.

Hoe beter het netwerk en de techniek, hoe beter de tracking van zo’n pakketje. Deze oplossing bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de klant beter wordt geïnformeerd over het tijdstip van bezorging en de bezorger sneller bij het afleveradres is – of een alternatief drop off-punt. Ook kan de klant zelf aangeven of hij wel of niet thuis is. Het resultaat: een duurzamer bezorgproces en een hogere klanttevredenheid.

Volledige integratie

Volgens Van der Pol en De Vries zijn veel van de genoemde track & trace-oplossingen straks op veel plekken te koop. De integratie ervan in je onderneming blijft echter een fikse uitdaging. De Vries: “Begin er maar eens aan, het tracken & tracen van vijfduizend objecten en de data vervolgens terugkoppelen in je back end-systeem. Misschien moet er zelfs een compleet nieuw front end gebouwd worden, zodat medewerkers er op een efficiënte manier mee kunnen werken.”

Van der Pol: “Dat maakt ook weer deel uit van je strategie. Bij T-Systems zorgen we voor een volledige integratie van zo’n oplossing, aan de hand van de vier bouwstenen die we voor al onze IoT-oplossingen gebruiken: hardware – bijvoorbeeld de low cost tracker, ons IoT-platform, de connectiviteit van T-Mobile en onze data analytics.”

Meer weten? Maak een afspraak! We ontvangen u graag in ons T-Systems Innovatiecentrum.

Rondleiding in het T-Systems innovatiecentrum

Eens in de zoveel tijd geven wij voor geïnteresseerde bedrijven een aantal rondleidingen in ons innovatiecentrum. Wil je erbij zijn? Meld je dan nu aan, het aantal plekken is beperkt.

Maak een afspraak
Foto's: Billie-Jo Krul / Shutterstock