Technologie

Oculus Quest: Nieuwe VR-bril van Facebook komt dit voorjaar

Tijdens de opening van Oculus Connect 5, de VR-conferentie van Facebook, toonde Mark Zuckerberg de nieuwe Oculus Quest.

Clock 2 min

Als tech-bedrijf kun je tegenwoordig geen conferentie voor ontwikkelaars meer organiseren zonder een paar spannende nieuwe aankondigingen, laat staan tijdens je 5e jubileum editie. En zo presenteerde Facebook CEO Mark Zuckerberg deze week de nieuwe Oculus Quest VR-bril tijdens de opening van Oculus Connect 5.

Oculus Quest

De Oculus Quest is de eerste draadloze VR-bril die actief je positie kan meten tijdens het gebruik, zowel in de bril als via de twee controllers die je in je hand moet houden. Tegelijk met de lancering komen er ook meer dan 50 games, speciaal ontwikkeld voor de Quest, op de markt.

Misschien nog wel de grootste verrassing van de aankondiging is het prijskaartje van 399 dollar. Daarmee is de bril net zo duur als de krachtigste bril van Oculus van het moment, de Rift, maar hoef je geen aparte PC meer aan te sluiten op de Quest. Waar de Rift niet zonder een – krachtige – PC kan, is de Quest voorzien van batterij en rekenkracht in de bril zelf. De Oculus Quest nestelt zich dus precies tussen de Rift en het vorig jaar gelanceerde instapmodel Go in.

Beweging en locatie

De Quest is een indrukwekkend staaltje techniek in klein formaat. De headset is namelijk in staat om je bewegingen én locatie in een ruimte te volgen via vier camera’s met groothoeklenzen op de voorkant van de bril.

Via de bewegingssensoren in de controllers zijn ook de bewegingen van je handen te volgen voor de Oculus Quest. En hoewel de controllers er iets anders uitzien dan die bij de Rift, zijn de functionaliteiten wel gelijk. Dat zou betekenen dat het nog altijd groeiende assortiment aan games en toepassingen voor de Rift eenvoudig om te zetten is voor de draadloze Quest.

Geinteresseerde ontwikkelaars kunnen al bij de ontwikkelspecificaties van de Oculus Quest en dus al starten met het ontwikkelen van hun eigen nieuwe toepassingen. We zullen echter nog tot het voorjaar van 2019 moeten wachten voor we de Oculus Quest ook daadwerkelijk kunnen kopen.

foto’s via Oculus
Beeld: Shutterstock