Technologie

Zo bieden we de offshore industrie het beste 4G netwerk op de Noordzee

Tijdens Offshore Energy 2019 verzamelde de internationale offshore industrie zich in de RAI in Amsterdam voor een inkijkje in de nieuwe mogelijkheden van de toekomst. Eén van die nieuwe mogelijkheden is een 4G netwerk dat ook op de Noordzee werkt.

Clock 3 min

Gratis e-book 'Je eigen bedrijf starten'

cta-je-eigen-bedrijf-starten

Wat heb je allemaal nodig om je nieuwe bedrijf succesvol op de kaart te zetten? Download ons gratis e-book vol praktische tips, uitleg, links en tools.

Download gratis eBook
De uitdagingen van de offshore industrie zijn er legio. Het bevoorraden, onderhouden en faciliteren van booreilanden, olieplatformen en windmolenparken is geen sinecure. Niet gek dat er specialistische bedrijven zijn die zich bezig houden met de complexe infrastructuur die offshore mogelijk maakt. Veel van deze bedrijven verzamelden zich deze maand op Offshore Energy 2019, een vakbeurs speciaal voor deze branche. Onder hen Mr. James, een full-service dienstverlener voor de offshore industrie welke deze bedrijven volledig ontzorgt.

Een van de grootste uitdagingen voor de klanten van Mr. James is het feit dat bevoorradingsschepen soms wekenlang voor de Nederlandse kust stil liggen, terwijl het personeel dan niet van boord mag. “Er zit dan maar één ding op” vertelt Henri Korsten, CEO van Mr. James. “Er wordt gebruik gemaakt van satelliettelefoons om te kunnen internetten. De kosten hiervan lopen hoog op”.

Dekking op de Noordzee

Een probleem dat het bedrijf maar wat graag wilde tackelen. Daarom werd er gezocht naar een geschikte telecompartij die bij kon dragen aan een oplossing. In T-Mobile vond Mr. James die ideale partner. “We bieden nu een oplossing aan waarbij we tot ongeveer 50 kilometer uit de kust een 4G LTE-netwerk kunnen aanbieden. Dat je ook op zee kunt verbinden met een lokaal netwerk is wat ons betreft de toekomst.”

Volgens Korsten heeft een verbinding via de satelliet veel meer nadelen dan voordelen. “Een satellietverbinding is erg duur en daarnaast niet geschikt voor de behoefte om data te verzenden van de zee naar het land toe. Dus als we nu met tot 50 kilometer dekking op zee kunnen starten, dan is dat voor ons al een enorme stap vooruit. In de toekomst gaan we samen kijken hoe we dat in de komende jaren verder kunnen gaan uitbouwen. 4G of zelfs 5G dekking op de hele Noordzee zou mooi zijn.”

Partnerships

Volgens Martijn Teekens, directeur sales bij T-Mobile Ondernemen is de samenwerking met Mr. James weer een mooi voorbeeld hoe partnerships in de telecomwereld belangrijk zijn.

“Uiteindelijk zijn het de mensen die voor mij het verschil maken. En vanaf het allereerste moment dat wij om tafel zaten met Mr. James over het neerzetten van een gezamenlijke propositie werd mij heel erg duidelijk dat zij écht het probleem van de offshore proberen op te lossen. Dat vind ik mooi. Henri is voor mij het toonbeeld van een ondernemer die denkt vanuit de klant. En dat is iets waar wij als T-Mobile heel erg met ze op klikken”.

Vakmanschap en expertise

Een succesvolle partnership vindt volgens Teekens altijd zijn oorsprong in compatibiliteit en expertise: “Mr. James heeft de expertise in de offshore en wij zijn een communicatie specialist. Als je de ervaring, het netwerk en de kennis van Mr. James combineert met ons eigen ambacht connectiviteit, dan kun je een ultieme propositie voor onze doelgroep bedenken.”

Volgens Teekens is het ook cruciaal dat één partij verantwoordelijk is voor de klant journey in het uitrolproces. “Mr. James levert in dit geval een end-to-end oplossing. Ze managen deze service voor hun klanten op basis van hun expertise in de offshore industrie. Wij leveren alleen de connectiviteit. Zo combineren we de krachten van onze twee bedrijven optimaal. Ieder vanuit zijn eigen ambacht maar met één gezamenlijk doel: Een hassle-free journey en experience voor de klant”.

De teams van Mr. James en T-Mobile tijdens Offshore Energy 2019 met als derde en vierde van rechts Martijn Teekens en Henri Korsten

Tijdens Offshore Energy 2019 werd de partnership met Mr. James feestelijk gevierd met het tekenen van een overeenkomst en – uiteraard – champagne. Teekens benadrukt dat het feestmomentje de slotsom is van een project waaraan achter de schermen al maandenlang hard is gewerkt door teams van beide partijen. “Maar samen successen vieren, ook daarin vinden we elkaar!”.

Apps voor Ondernemers

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Beeld: Shutterstock / T-Mobile