Technologie

Online winkelen wordt stuk veiliger dankzij samenwerking politie en betaaldiensten

Superhandig, dat online winkelen. Maar niet elke webshop is even groot en bekend. Hoe weet je zeker dat je niet met een oplichter te maken hebt?

Clock < 1 min

De onzekerheid wil de politie nu deels wegnemen, schrijft het AD. Zodra over een webshop meer dan drie aangiftes van oplichting binnenkomen, worden betaaldiensten om hulp gevraagd. Die kunnen de rekening van de webshop blokkeren, zodat er geen geld meer bij de oplichters terecht kan komen.

Op dit moment werken het Openbaar Ministerie en twaalf betaaldiensten samen. Daarmee kunnen nog niet alle webshops geblokkeerd worden. De politie hoopt dat meerdere betaaldiensten zich bij het project aansluiten. Zo kunnen zoveel mogelijk webshops geblokkeerd worden als er aangiften binnenkomen.

We kopen massaal en steeds vaker online. Betalen loopt volgens het AD in de helft van de gevallen via iDeal. Van alle betalingen via iDeal komt 80 procent terecht bij Nederlandse webshops. Het overige deel is van buitenlandse webshops die ook van dit systeem gebruikmaken.

De stappen van de politie moeten het online winkelen dus een stuk betrouwbaarder maken. Het advies blijft natuurlijk wel altijd om alleen te winkelen bij webshops die je vertrouwt. Denk je dat er iets niet pluis is, dan is het verstandig om verder onderzoek te doen.

Beeld: Shutterstock