Telefoons

Opvouwbare smartphones: Waarom zijn telefoonmerken hier zo mee bezig?

Tijdens de CES in Las Vegas had iedereen het er over: Opvouwbare smartphones. Welke productenten zijn hier nu al mee bezig, en wat zijn eigenlijk de voordelen van een opvouwbare telefoon?

Clock 4 min

De eerste prototypes van opvouwbare telefoons hebben inmiddels het daglicht gezien. Samsung, dat al jaren aan een opvouwbare smartphone werkt, hoopte de eerste zijn met de aankondiging van de Samsung Galaxy F. Maar het onbekende merk Royole kondigde vlak daarvoor al de FlexPai aan, de eerste echt opvouwbare telefoon ter wereld. Naar verwachting volgen de meeste andere grote fabrikanten in 2019.

Royole Flexpai
De Royole Flexpai

Technologie is (nu nog) kostbaar

De race om de eerste opvouwbare smartphone doet denken aan de introductie van de allereerste smartphone. En dat is niet alleen vanwege de poging van de fabrikanten om er een nieuwe hype van te maken. Net zoals bij de eerste smartphone zijn de meningen van de experts over het mogelijke succes verdeeld en net zoals bij de eerste smartphone moeten liefhebbers er aanvankelijk een flink bedrag voor neertellen.

Dat de bedragen voor deze nieuwe toestellen zo hoog liggen is wel redelijk verklaarbaar. De productiekosten zijn namelijk bijna twee keer zo hoog als bij een standaard smartphone. Daarnaast hebben bedrijven vaak enorme bedragen geïnvesteerd in de ontwikkeling van de telefoon. Vooral het buigbaar maken van het scherm was een grote technologische hobbel. Eentje die pas behapbaar werd door de komst van OLED schermen. Deze hebben geen ‘backlight’ en kunnen flinterdun geproduceerd worden. Door OLED te combineren met polymeer maakte Samsung het bijvoorbeeld mogelijk om het scherm te buigen.

Vooral zakelijk interessant

Het succes van de telefoon hangt vooral af van de vraag of potentiële kopers genoeg voordelen zien om een dergelijk bedrag te willen betalen. Het onderzoeksbureau CIMB deed er uitgebreid onderzoek naar en komt tot de conclusie dat de fabrikanten het waarschijnlijk bij het rechte eind hebben: verkooptechnisch wordt de opvouwbare smartphone een groot succes.

De belangrijkste reden daarvoor is dat de opvouwbare smartphone voordelen biedt die juist voor een aantal kapitaalkrachtige doelgroepen erg interessant zijn. Naast gamers zijn dat vooral zakelijke gebruikers. Het grootste voordeel is uiteraard dat het dankzij zijn gevouwen scherm minder ruimte in beslag neemt tijdens vervoer, maar uitgeklapt toch volop werkruimte biedt. Het voorgestelde Samsung scherm van de Galaxy F is enkelvoudig 5,2 inch en uitgevouwen 7,3 inch. Daarmee komt het in de buurt van een tabletscherm.

https://youtu.be/a2YusreaSrI?t=11

Nieuwe mogelijkheden voor apps

Het idee achter de opvouwbare smartphone is dat je het enkele scherm, dat aan de voorkant zit, vooral gebruikt voor alle standaard taken, zoals appen en bellen. De binnenkant kun je gebruiken voor het bekijken van video’s, of voor multitasking. Vooral dat laatste is zakelijk interessant. De Galaxy F biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om tot drie apps simultaan te gebruiken.

Google heeft al aangekondigd dat Android zo wordt aangepast dat het zich zal aanpassen aan wisselende schermformaten. Op het moment dat de smartphone groot genoeg wordt om ook als tablet te dienen, zullen mogelijke kopers naar verluid ook eerder bereid zijn om de portemonnee te trekken.

Ook voor ontwikkelaars van apps is de komst van de opvouwbare smartphone een enorme goudmijn. Een dubbel zo groot scherm biedt ook dubbel zoveel mogelijkheden. Vooral de mogelijkheid om apps aan te bieden die je met twee handen kunt bedienen biedt veel potentie.

Hierdoor wordt het een stuk interessanter om belangrijke apps voor professionals zoals Office 365 ook op de smartphone aan te bieden. Door de smartphone aan een toetsenbord te koppelen maak je er binnen no-time een kleine computer van. Maar dan wel eentje die je gewoon in je broekzak kunt stoppen.

Langere batterijduur, betere specs

Het laatste grote voordeel van de opvouwbare telefoon is dat er in de hardware meer ruimte beschikbaar is. Bijvoorbeeld voor een groter geheugen, of voor een extra batterij. Samsung lijkt bij de Galaxy F voor dat laatste te hebben gekozen. Het model krijgt twee SDI polymeerbatterijen die voor een minimale capaciteit van 5000 mAh zullen zorgen. Dat is flink meer dan nu in een gemiddelde smartphone zit.

Een kijkje in de toekomst?

Het onderzoek van CIMB is extra interessant omdat ze een aantal scenario’s hebben uitgedacht rondom de ontwikkeling van de opvouwbare smartphone en de vervolgstappen van deze technologie. Zo gaat het onderzoeksbureau er vanuit dat naar verloop van tijd ook opvouwbare telefoons met drie schermen op de markt zullen komen.

Op het moment dat je een telefoon drie keer uit kunt vouwen krijg je uiteraard een nog groter scherm. In het geval van de Galaxy F kun je in theorie met een ‘tri-fold’ een scherm van 9,9 inch creëren. Wel heb je dan een behoorlijk grote broekzak nodig, want het zal je smartphone wel een stuk minder dun maken.

In het gemiddelde scenario gaat CIMB er vanuit dat er in 2019 vier miljoen opvouwbare smartphones verkocht zullen worden. Dit zal verder oplopen tot een totaal van 39 miljoen in 2022. Tegelijkertijd ontwikkelde het bureau een model voor een Bullmarkt en een Bearmarkt. In het gunstigste scenario loopt de verkoop in 2022 op tot 72 miljoen en in het slechtste geval blijft dit beperkt tot 24 miljoen. De onzekerheidsmarge is dus behoorlijk groot.

Apple

Bijzonder genoeg hangt dat volgens CIMB vooral af van het verwachte succes van de tot nu toe ontbrekende speler op de opvouwbare smartphonemarkt: Apple. Het bureau verwacht dat de telefoongigant pas in 2020 met een eigen model zal komen en dan direct de helft van de markt veroverd. Of Apple opvouwbare telefoons zal gaan maken, is natuurlijk nog maar zeer de vraag.

Straks allemaal een opvouwbare smartphone?

Voor het gros van de consumenten zal de opvouwbare smartphone in eerste instantie vooral een te dure gadget zijn. Pas over drie of vier jaar zal de prijs wellicht zo gaan zakken zodat dit soort apparaten ook voor een breder publiek aantrekkelijk wordt. Zoals ooit de introductie van de smartphone ook niet direct voor iedereen relevant was.

Toch is er één belangrijk voordeel aan de ontwikkeling vouwbare smartphones volgens het CIMB. Op het moment dat de smartphone fabrikanten hun eerste vouwbare toestellen op de markt brengen, worden de ‘ouderwetse’ smartphones die we nu gebruiken wellicht een stuk goedkoper. Totdat je écht niet meer over straat durft met zo’n toestel uit het stenen tijdperk natuurlijk. Maar dat moment zal nog wel even duren.

Direct op de hoogte van het laatste Samsung Galaxy nieuws

Wil jij niks missen van de Samsung Galaxy lancering? Abonneer je dan nu op onze Samsung nieuwsbrief zodat we je als eerste op de hoogte kunnen brengen van dit nieuwe toestel.

Beeld: Shutterstock