Technologie

Meester Patrick verovert de wereld met ‘mobiele tijdmachine’ Spacetime Layers

Wat begon als schoolopdracht, blijkt veel meer potentie te hebben. Met Spacetime Layers brengt Patrick Trentelman informatie op bepaalde locaties in kaart.

Clock 4 min

Patrick Trentelman geeft les aan groep acht van een basisschool. Een jaar geleden was hij met zijn klas bezig met een ICT-project, dat inmiddels flink is uitgegroeid tot de app Spacetime Layers. “Het begon als een messenger-app, waarbij je controle had over waar en wanneer je bericht wordt afgeleverd. Op die manier werd het mogelijk om bijvoorbeeld een videoboodschap naar jezelf te sturen, die je dan een jaar later zou kunnen afspelen.” Inmiddels is de app Spacetime Layers veel groter dan een soort ‘tijdmachine’.

Het is een opdracht die vaak gedaan wordt op scholen: een berichtje naar jezelf in de toekomst sturen. “Het idee hierachter is dat je groeit. Veel coachingstrajecten eindigen met het schrijven van een brief naar jezelf, die dan een half jaar later wordt nagestuurd. Je toekomstige ik is toch net iets verder dan dat je op dit moment bent, zo’n bericht kan je motiveren en je scherp houden. Dankzij de app werd deze opdracht een stuk gemakkelijker toe te passen.”

Wat YouTube voor video’s is, is Spacetime Layers voor informatie op locatie.
Tweet
Twitter
Trentelman vertelt verder: “Tijdens een stadswandeling kwamen we langs een mysterieus kunstwerk dat we nog nooit eerder hadden opgemerkt. We bleven bij het kunstwerk staan en onze gids vertelde erover. Met een gids zie je tenslotte veel meer dan wanneer je zelf door een stad wandelt. Dat bracht me op het volgende idee: er zijn duizenden apps die informatie geven over cultuur, stadswandelingen en andere handige informatie. Ik besloot al deze informatie te verzamelen in één app door de ‘tijdmachine’ app verder te ontwikkelen. Wat YouTube voor video’s is, is Spacetime Layers voor informatie op locatie.”

Nuttige informatie

Organisaties kunnen zelf een account aanmaken op Spacetime Layers om vervolgens hun eigen informatie te delen via de app. “Op die manier maken zij als het ware een kaartlaag. Zo kun je via de app bijvoorbeeld een stadswandeling volgen.” Spacetime Layers is pas een half jaar geleden gelanceerd, maar al flink gevuld met veel waardevolle informatie. “Ik heb onderschat wat je met deze app allemaal in kaart kunt brengen”, vertelt Trentelman. “Het gaat niet alleen om informatie op een bepaalde locatie, maar je kunt er bijvoorbeeld ook meldingen doen van bijvoorbeeld een losse stoeptegel, een scheur in een dijk of ratten, maar ook andere nuttige informatie zoals waar openbare toiletten of parkeerplekken zijn.”

Door het onderwijs met de app te combineren, vervullen de leerlingen een belangrijke taak. “Op deze manier worden de lessen een stuk interactiever. In plaats van een samenvatting schrijven van bepaalde informatie, gaan de leerlingen nu zelf echt op zoek. Zij zoeken uit waarom er een kanaal is gegraven, schrijven daar een samenvatting over én zoeken er beeldmateriaal bij. Dit alles is weer nuttige informatie voor de app. Alle vakken en vaardigheden komen erin samen en op deze manier zorg je voor een historisch bewustzijn.”

Patrick Trentelman in gesprek met Mark Rutte

Kant-en-klaar

Marketingtechnisch zit de app ook goed in elkaar: de organisaties die deze app gebruiken, zorgen er zelf uiteindelijk voor dat hun publiek de app gaat gebruiken. “Een app laten bouwen is duur, maar bij Spacetime Layers is alles al kant en klaar. Dat is makkelijk voor de organisaties en dat zorgt er ook voor dat de marketing door beide partijen wordt gedaan. De slogan is dan ook: ‘Deel je gebruikers, vermenigvuldig je bereik’.” Zelf ontdekt Trentelman ook steeds meer in zijn app: “Omdat de organisaties zelf hun informatie toevoegen, kom ik elke keer weer verrassende dingen tegen als ik de app zelf gebruik. Ik zie natuurlijk wel welke organisaties zich aanmelden, maar vaak duurt het even voordat zij hier ook daadwerkelijk van gebruikmaken.

Telefoongebruik

Zijn smartphone is voor Trentelman inmiddels onmisbaar geworden. Niet alleen voor het gebruikmaken van zijn eigen app, maar ook voor andere nuttige apps. “Mijn smartphone is inmiddels uitgegroeid tot een kleine computer die we allemaal op zak hebben. Ik regel hier alles op, van bankzaken en mail tot de navigatie. Daarnaast maak ik ook aardig gebruik van LinkedIn. Daar deel ik nieuwe ontwikkelingen van Spacetime. Ik mag met Mark Rutte mee op handelsmissie naar de VS om de app te presenteren. Dat zijn mooie prestaties die ik natuurlijk graag deel.”

Een verrassende les die Trentelman heeft geleerd tijdens het opzetten van Spacetime Layers, is dat de wereld helemaal niet zo onbereikbaar blijkt te zijn als dat hij dacht. “Als je een vrolijke mail met veel enthousiasme verstuurt, krijg je bijna altijd wel een reactie terug. Ik ben echt verrast over hoe je de hele wereld kunt bereiken.” Terecht ook. Want hij mag niet alleen mee op handelsmissie met Mark Rutte, maar mag zijn app binnenkort ook aan alle landen presenteren op de Unesco Wereldvergadering in Parijs.13

Foto's: Spacetime Layers