Technologie

‘Bijna half miljoen Nederlandse huishoudens belegt in cryptomunten’

Volgens een peiling van onderzoeksbureau Kantar TNS investeerden 490.000 Nederlandse huishoudens tot nu toe in cryptomunten.

Clock < 1 min

Dat aantal is sinds augustus vorig jaar fors toegenomen. Drie van de vier huishoudens die cryptomunten bezitten, zijn daar het afgelopen jaar mee begonnen. De snel stijgende koers van de Bitcoin noemt Kantar als reden voor de toename aan investeerders. In december bereikte de Bitcoinkoers zijn hoogtepunt, één Bitcoin was toen iets meer dan 16.000 euro waard.

In totaal werd er voor 900 miljoen euro in de virtuele munten, zoals Bitcoin, Litecoin, Ether en Ripple belegd. “Op de piek van december was dat naar schatting zo’n 4 miljard euro waard en inmiddels is die virtuele waarde teruggezakt naar zo’n 2 miljard euro,” zegt onderzoeker Reg van der Steen tegen Business Insider.

Late instappers staan op verlies

Sinds december is de koers van de Bitcoin flink gedaald, en heeft op dit moment een waarde van ongeveer 7.000 euro per munt. Late instappers plukken dan ook nog geen vruchten van hun investering in cryptovaluta. Volgens Kantar maakt nog geen kwart van de Nederlandse cryptobeleggers op dit moment winst. Ondanks de slechte cijfers, stapten 65.000 huishoudens in januari 2018 nog in. Dat zijn er meer dan in heel 2016. Vrijwel iedereen die in januari nog instapte, staat op dit moment op verlies.

Nederlanders zijn voorzichtig met investeren in cryptomunten, minder dan een kwart geeft aan meer dan 1.000 euro belegd te hebben. Een cryptobelegger is met een gemiddelde van 38 jaar jonger dan de klassieke belegger (51).

Afbeelding via Pixabay
Beeld: Shutterstock