Technologie

Podcast Note to Self laat ons nadenken over de rol van technologie in ons leven

Podcasts zijn de manier om tijdens een lange autorit, treinreis of hardlooprun even je hoofd op andere gedachten te brengen. Daarom bespreken we elke maand een podcast tip die je niet missen mag. Met vandaag: Note to Self, ‘de tech show over hoe het is om mens te zijn’.

Clock 2 min

Luistert Facebook stiekem je gesprekken af? Hoe ga je als ouder om met cyberpesten via sociale media? En deel je foto’s van je kinderen beter wel of niet online? Over dit soort vragen gaat de podcast Note to Self, ‘the tech show about being human’. Presentatrice Manoush Zomorodi neemt je elke week mee in de wereld van digitale ontwikkelingen en de wijze waarop deze ons leven veranderen.

Jarenlange ervaring

Note to Self is een productie van WNYC Studios, onderdeel van de publieke radio-omroep van New York. Het is daarom niet verwonderlijk dat elke aflevering goed in elkaar steekt, zorgvuldig is gemonteerd en een hoogwaardige productiekwaliteit heeft: dit zijn radiomakers en journalisten met jarenlange ervaring. Wekelijks wordt er een nieuwe aflevering van ca. 20-30 minuten online gezet.

Draagt een sterke online presence bij aan je carrière of heeft het ook negatieve gevolgen?
Tweet
Twitter
Zomorodi, die deze podcast al sinds 2016 maakt, weet elke week weer een nieuw en actueel thema te omarmen. Zo haakte ze begin dit jaar in op de #metoo movement door een reeks bekende vrouwen te interviewen over de wijze waarop je je als vrouw online profileert. Draagt een sterke online presence bij aan je carrière of kan het ook negatieve gevolgen hebben als je je blootgeeft op social media? En hoe vind je de ideale balans hiertussen?

Privacy experiment

Net zo spraakmakend was Note to Self’s privacy-experiment in 2017, waarbij ze aan de hand van vijf afleveringen de luisteraar bewust maakte van zijn of haar eigen online privacy. Weet jij wat Google en Facebook allemaal van jou weten? En of je daar zelf invloed op kunt hebben?

Alle maatschappelijke thema’s die een direct gevolg zijn van technologische innovatie komen vroeg of laat aan bod in Note to self. Van smartphonegebruik tijdens het rijden, en de verschrikkelijke gevolgen die dat kan hebben, tot de impact van dating-apps op ons liefdesleven en de manier waarop we onze partner vinden.

Alhoewel de thema’s soms wat zwaar op de hand klinken, komt dit in de podcast nooit op die manier naar voren dankzij de opgewektheid van presentatrice Zomorodi. Ze benadert onderwerpen vanuit nieuwsgierigheid, zonder de luisteraar bang te willen maken of in een bepaalde richting te duwen. Er gaat juist een groot gevoel van herkenbaarheid vanuit: dit zijn de thema’s waar iedereen op dit moment mee worstelt.

Bewust worden van hoe we technologie gebruiken

Soms maakt de podcast gebruik van een interviewformat waarin een expert bepaalde dingen uitlegt. Een andere keer gebruikt de presentatrice juist de ingezonden audiofragmenten van luisteraars om te laten horen hoe de gemiddelde Amerikaan denkt over bepaalde zaken. Elke aflevering is uniek en de moeite van het beluisteren waard. De show zet je aan het denken over de rol van technologie in ons leven en daardoor word je je net iets bewuster van het gebruik er van. En dat kan natuurlijk nooit kwaad.

Aantal seizoenen: 1 (doorlopend, inmiddels ruim 96 afleveringen)
Gemiddelde lengte: 20 tot 30 minuten per aflevering

Luister via iTunesStitcher of Overcast.

Beeld: Shutterstock