Technologie

Presenteren is een peulenschil met Logitech Spotlight Remote

Als je een presentatie geeft, wil je niet dat de techniek je in de steek laat. Logitech verzon daarom de Spotlight Remote, een aanwijzer die simpel in gebruik is maar toch geavanceerde functies heeft. Een handig hulpmiddel voor iedere publieke spreker.

Clock 2 min

De Spotlight Remote weegt slechts 3,3 gram en heeft de vorm van een smalle afstandsbediening, voorzien van slechts drie knoppen. Twee daarvan spreken voor zich: je springt er mee naar de volgende of de vorige dia.

De bovenste knop is de aanwijzer, die verschillende rollen vervult. Zo kun je er een bepaald gebied mee markeren, terwijl de achtergrond wordt verduisterd. Daar heeft deze gadget zijn naam ook aan te danken. Het effect is namelijk vergelijkbaar met een spotlight. Op deze manier kun je de aandacht van je publiek naar een bepaald deel van je dia focussen.

Twee keer kort

Omcirkelen en inzoomen zijn om dezelfde reden daarnaast ook nog opties. Je wisselt tussen de drie modi door tijdens het presenteren de aanwijzerknop tweemaal kort in te drukken. Je hoeft daarvoor dus niet iedere keer naar je laptop te lopen. De Spotlight Remote werkt draadloos via een usb-ontvanger of via bluetooth en heeft een bereik van 30 meter.

Af en toe dien je de afstandsbediening wel opnieuw op te laden. Vergeet je dat en heb je de remote halsoverkop nodig, dan kun je er na een minuutje opladen alweer drie uur mee presenteren. Een volledige oplaadbeurt duurt een uur.

Aanwijzer met app

Om alle features optimaal te benutten, is het de bedoeling dat je van tevoren de bijbehorende software op je laptop installeert. Met de Logitech Presentation App bepaal je bijvoorbeeld welke secundaire acties de knoppen precies uitvoeren. Denk aan het on-the-fly aanpassen van het volume, wanneer het geluid weer eens te hard of te zacht staat. Ook de grootte van de spotlight-cirkel is hier aan te passen.

De Spotlight Remote werkt overigens niet alleen in PowerPoint, maar ook in veel andere gangbare presentatie-software. Zo is voor Apple-gebruikers ondersteuning voor Keynote, en kun je er daarnaast Prezi- en Google Slide-diavoorstellingen mee bedienen. Maar ook door pdf- en Word-bestanden bladeren is eventueel een optie.

Functioneel punctueel

Presenteer je regelmatig, dan ken je het belang van een goede timing. Je wilt je luisteraars niet vervelen met een ellenlang verhaal, maar to the point zijn en niet langer dan strikt noodzakelijk hun aandacht opeisen.

Merk je desondanks dat je presentaties geregeld uitlopen, dan heeft de Spotlight Remote nog een leuke functie in petto. Namelijk een ingebouwde timer. De Logitech-software toont op je laptop een aftellende klok, zodat je precies weet hoe lang je nog hebt. De Spotlight Remote speelt daar op in door op subtiele wijze te trillen, zodat je ook zonder te kijken weet dat het bijna tijd is om er een eind aan te breien. Uiteraard kun je zelf instellen hoe lang je presentatie duurt.

Investeren in een Spotlight Remote (129 euro) is sterk afhankelijk van de vraag of je je eigen laptop tijdens je diavoorstellingen kunt gebruiken, omdat de meeste features anders niet werken. Zonder de software werken alleen de knoppen voor het verspringen van dia’s. Dan is de kostprijs wel erg hoog. Maar benut je er alle functies van, dan is de Spotlight Remote zeker het overwegen waard.

Foto via Logitech
Beeld: Shutterstock