Technologie

Hoe 4G/5G bijdraagt aan betere missiekritische communicatie

Voor missiekritische communicatie waren jarenlang niet veel opties beschikbaar. Voorheen waren bedrijven, beveiligers en handhavers op één-op-één telefonie of portofoons aangewezen. Op landelijk niveau bestaan er TETRA-systemen die alleen spraak aankunnen (bv C2000). Met de komst van missiekritische groepscommunicatie (Push-To-Talk), volledig geïntegreerd in het betrouwbare netwerk van T-Mobile, blijken deze lang-bestaande opties toch veel beperkingen te hebben. Missiekritische communicatie is toe aan een flinke verbetering: naast spraak vooral ook data. Hoe dat zit lees je in dit artikel.

Clock 4 min

Werken in crisissituaties vraagt om scherpe en duidelijke communicatie. Beveiligers (industrie, evenementen), BHV’ers, Boa’s, brandweer, politie, ambulance en andere hulpdiensten hebben veel informatie van elkaar nodig en moeten elkaar goed begrijpen. Op dit moment gebruiken de nationale hulpdiensten daar nog TETRA voor. Dit is een landelijk communicatiesysteem exclusief voor hulpverleningsdiensten. Maar bij gebrek aan een beveiligd alternatief gebeurt het delen van bepaalde informatie (zoals foto’s en data) nog veel via mobiele openbare internet communicatie. De inzet van Push-to-Talk over mobiel breedband op kleinere schaal (in de beveiliging en BHV van bedrijven, evenementen of door Boa’s in steden) laat zien dat er iets veel beters beschikbaar is.

Push-to-Talk heeft het allemaal

Push-to-Talk (PTT) van PrioCom is een communicatieoplossing (app) die gebruik maakt van 4G/5G en volledig in het netwerk is geïntegreerd. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van het (openbare) internet maar via een privaat, afgeschermd deel van het T-Mobile netwerk. Hierdoor wordt maximale veiligheid bereikt. Het heeft landelijke dekking, werkt via slimme portofoons (Android/iOS smartphones) en zit vol slimme functies waarmee je makkelijk en efficiënt kunt communiceren, en niet alleen via spraak. Terwijl je met portofoons juist vaak vastzit aan een beperkt netwerk met beperkt bereik, vallen met Push-to-Talk deze beperkingen allemaal weg. Een oproep kan vanuit elke locatie worden verzonden, over het hele land en gericht zijn aan een specifieke groep hulpverleners. Zo krijgen alleen de diensten die echt nodig zijn, in het gebied waar het probleem zich voordoet, de oproep. Vooral het gebruik van dynamische groepen en het gebruik van “chat” functies maken hierin het verschil.

Hoe Push-to-Talk in de praktijk werkt

Stel, er is een opstootje tussen actievoerders op het plein in een grote stad. De centralist in de meldkamer van de Boa’s kan dan snel een dynamische groep aanmaken van de Boa’s die in de buurt van het plein zijn of komen. Simpelweg door een cirkel te tekenen op een digitale kaart en de Boa’s te selecteren die daar rondlopen of later naar toe komen. Alleen deze Boa’s krijgen het bericht op hun slimme portofoon en kunnen er samen over communiceren in hun dynamische groep. Zo schakelen ze snel en efficiënt met elkaar én met de meldkamer. Bijvoorbeeld over de inzet van andere hulpdiensten.

Omdat spraak niet meer de enige (en niet altijd meest efficiënte) manier van communiceren is, beschikt het systeem ook over een “chat” functionaliteit. Hier kan tekst, beeld of video mee worden gedeeld. Een ideale mogelijkheid om een nog beter beeld van de situatie te krijgen voor alle betrokkenen.

Een extra bijkomstigheid zijn de rapportages die de nieuwe dienst kan bieden. Denk hierbij aan rapportages over de gevoerde gesprekken, noodoproepen en signalen. Maar ook over de inzet van mensen, hun locatiehistorie en berichten: alles kan achteraf teruggespeeld worden. Daarnaast biedt de oplossing ook nog extra veiligheidsmogelijkheden voor medewerkers die alleen werken.

Breedband communicatie is de toekomst

Met deze veel bredere set aan mogelijkheden in communicatie krijgt de centralist ineens veel meer handvatten om haar werk goed te doen. Een specifieke groep hulpverleners kan worden ingezet voor een crisissituatie en het is makkelijk om contact te leggen met centralisten en gebruikers van andere crisisdiensten. De samenwerking en de efficiëntie van crisisdiensten wordt hiermee enorm verbeterd. Maar het werkt ook andersom. De slimme portofoon is voorzien van één knop waarmee je direct contact krijgt met de meldkamer: de noodknop. De centralist kan vervolgens direct helpen én dankzij GPS zien waar de melder zich bevindt.

Een van de vele tevreden gebruikers

PTT wordt al veel toegepast: denk aan de (de)centrale overheid, het bedrijfsleven, maar ook bij diverse ziekenhuizen, de industrie en in de evenementenbranche. Uiteraard maken de beveiliging en de BHV’ers van T-Mobile ook gebruik van PTT van PrioCom. Deze wordt geleverd via hun business partner Flash Private Mobile Networks.  Dennis de Bruin, Manager Security Operations bij T-Mobile, werkt sinds begin 2021 met het systeem en is meer dan tevreden: “Het is echt een verbetering ten opzichte van de portofoons die we hiervoor hadden, vooral de landelijke dekking is heel handig. Niet alleen om contact te houden met verschillende locaties, maar ook omdat ik nu vanuit huis gewoon kan meeluisteren en helpen bij een calamiteit.” Vanuit het hoofdkantoor in Den Haag houden centralisten het overzicht over vier hoofdlocaties van T-Mobile, naast het hoofdkantoor. Gaat er ergens een brandalarm af of moet een kantoor worden ontruimd? Zij het in één van onze retail-winkels of bij een bedrijfs-event elders in het land? Dan is de inzet van hetzelfde PTT-systeem mogelijk om dit veel veiliger en efficiënter te laten verlopen.

Strategisch partnerschap

Had T-Mobile deze dienst niet zelf kunnen ontwikkelen? Richard Marijs, Netwerk Strateeg bij T-Mobile, legt uit: “T-Mobile gelooft juist in het bundelen van kracht, kennis en ervaring. In plaats van het zelf “in-huis” te ontwikkelen. We kiezen er juist voor om deze kritische (groeps)communicatie met netwerk prioriteit met partner PrioCom verder te ontwikkelen. Wij leveren ons best geteste mobiele netwerk, en zij de techniek achter deze speciale dienst. PrioCom is een partij die de juist kennis en ervaring heeft en die zich ook op de lange termijn kan blijven focussen op de verdere ontwikkelingen van dit soort diensten voor deze markt”. Ook Nico Hortensius, Business Development Manager van Priocom is hier heel duidelijk in: “We kiezen bewust voor een strategisch partnerschap tussen drie partijen. T-Mobile biedt ons een betrouwbaar netwerk met dataprioriteit (PrioCom is gespecialiseerde provider op het netwerk van T-Mobile), wij bewaken de prestaties en ontwikkeling van de Push-to-Talk applicatie en onze business partners zorgen voor klantspecifieke dienstverlening (verkoop, implementatie, ondersteuning). Met deze focus kunnen we gezamenlijk de PrioCom eindgebruikers de beste kwaliteit bieden. En een business partner als Flash Private Mobile Networks is daar onmisbaar in. Franklin Brandse, accountmanager bij Flash: “Wij maken met onze kennis, ervaring en passie voor missiekritische communicatie organisaties veiliger en efficiënter. Vanuit een kritische houding zoeken wij altijd de vraag achter de vraag. Zo komen we tot het beste advies.”

Volgende stap in missiekritische communicatie

De beperkte werking van portofoons en TETRA-systemen zijn in deze digitale tijd eigenlijk niet meer voor te stellen. Het is duidelijk dat missie- en businesskritische communicatie inmiddels veel beter kan. Gelukkig is de PTT-dienst van PrioCom, er samen met T-Mobile to save the day. Flash brengt de Push-to-Talk dienst van PrioCom als SmartCom op de markt.

Beeld: T-Mobile