Telefoons

Samsung DeX maakt van je telefoon een desktop

Telefoons zijn tegenwoordig ontzettend krachtig, maar vaak niet prettig als je bijvoorbeeld langere stukken tekst moet uitwerken. Daarom presenteerde Samsung de DeX: een kabel waarmee je van je telefoon een desktop maakt.

Clock 2 min

Met DeX krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt om prettig te werken. Denk aan een groot scherm, een volledig toetsenbord en een muis. De werking is simpel: je sluit je telefoon met de kabel aan op een extern beeldscherm en je kunt direct werken.

Je krijgt vervolgens ondersteuning voor alles wat je gewend bent op een desktop. Denk aan het verzenden van e-mails, het werken in Microsoft Office – mits je daar een licentie voor hebt – en het doornemen van documenten.

Je kunt hierbij ook multitasken, bijvoorbeeld als je tekst wilt kopiëren en plakken in verschillende apps. Daarbij kun je ook sneltoetsen gebruiken. Helemaal prettig is dat je ook de rechtermuisknop kunt gebruiken, om contextmenu’s te openen.

Samsung DeX

Apps

Voor veel toepassingen zijn er bovendien geoptimaliseerde apps, zoals e-mail, Samsung Internet en Mijn bestanden. Op dit moment kun je al Microsoft Office, Skype, de Adobe-suite en vele andere apps gebruiken in de desktop-modus.

Bovendien kun je je telefoon gewoon blijven gebruiken, wat wel zo prettig is. Word je gebeld? Dan kun je dat ook via je monitor doen.

Verder kun je je telefoon gebruiken als touchpad of aanraaktoetsenbord, mocht je dat prettiger vinden dan een muis. Met de S Pen kun je bovendien tekenen en schrijven via je telefoon. Hier heb je echter wel Android Oreo voor nodig.

Beschikbaarheid

De DeX-kabel is vanaf nu te reserveren voor 29,95 euro via de website van Samsung. Vanaf 23 augustus wordt de kabel verzonden.

Ook kun je een DeX Station kopen, die een ingebouwde koeling heeft en direct dient als oplader. Het apparaat kost 159 euro. Hetzelfde geldt voor de DeX Pad, die 99,99 euro kost.

Beeld: Shutterstock