Technologie

Shipping Technology verzamelt data om zelfvarende schepen te ontwikkelen

Remco Pikaart wil samen met zijn twee partners de wereld veroveren met hun bedrijf Shipping Technology. Over hoe botsende sloepen en veel gedrevenheid uiteindelijk kunnen leiden tot semi-autonome schepen.

Clock 3 min

Het beste netwerk van Nederland

Wist je dat het mobiele netwerk van T-Mobile al 4 jaar op rij als beste uit de test komt? Daarmee zijn we het meest bekroonde mobiele netwerk van Nederland!

Test het zelf
Een schip dat helemaal autonoom vaart. Dat is het uiteindelijke doel van founding partner Remco Pikaart van Shipping Technology en zijn compagnons Ollie Dapper en William van Lith. Tot die tijd werken ze samen met een team van nog zeven mensen keihard om dat doel te realiseren. Hoe? Door onder andere heel veel data te verzamelen.

Zelfvarende boten

Het begon allemaal toen Ollie, eigenaar van Xomnia, een big data dienstverlener, een paar jaar geleden met zijn bedrijf besloot een reddingsboot te kopen om mee door de Amsterdamse grachten te varen. Een eerder bootje werd te klein, het team te groot, vandaar.

Maar de reddingsboot bleek niet geschikt voor de gracht. Tijdens een klantevent met twintig mensen aan boord, ramde de boot bij de allereerste bocht een paar andere boten. Waterpolitie erbij, hele heisa. Iemand grapte toen: “waarom maken we die boot niet zelfvarend, we zijn tenslotte een AI-bedrijf”?

Pikaart: “De eigenaren van Xomnia vonden het een tof idee en maakten er een project van. Omdat het een stevig en kostbaar project was, zochten zij partners. Daar kwam ik in beeld. Ik heb een eigen scheepvaartbedrijf in de binnenvaart, Shipping Factory: met drie containerschepen in een lijndienst.

Al een tijdje had ik het idee om iets te ontwikkelen om schepen autonoom te laten varen. De route om dat einddoel te halen, verliep alleen niet naar mijn zin. Het ging niet snel genoeg met de partners in navigatieapparatuur met wie ik dat zou doen. Toen ik in november 2017 Xomnia ontmoette, besloten we het een gezamenlijk project te maken.”

Vorig jaar juli werd Shipping Technology een feit.

Remco Pikaart, Shipping Technology

BlackBox voor schepen

Het bedrijf uit Amsterdam startte op een van de schepen van Pikaart met het verzamelen van data van alle nautische apparatuur aan boord. Het werd al snel duidelijk wat de potentie is van data op een binnenvaartschip. “Door data te verzamelen, kunnen wij steeds betere modellen ontwikkelen om uiteindelijk ons einddoel te realiseren. Maar om sneller tot dat einddoel te komen, hadden we meer data nodig. Dus we wilden dat veel meer schepen in de binnenvaartsector zich zouden aansluiten.”

Er kwam een evenement om te polsen of daar animo voor was. Die bleek er zeker te zijn. “Wij wilden data verzamelen, maar we wilden dat dit ook direct een toegevoegde waarde zou hebben voor de eigenaren van de schepen die meededen.

Alle aangesloten schepen krijgen daarom een door Shipping Technology ontwikkelde BlackBox, ongeveer net zoiets als in de luchtvaart.

Die BlackBox wordt aangesloten op alle nautische apparatuur, zoals radars, motoren, roeren en weerstations. Alle data wordt zo verzameld en via het netwerk van T-Mobile verstuurd naar Google Cloud. Daar is het dan online beschikbaar voor de eigenaren van de schepen.

Wij hebben hiermee een oplossing die deze data allemaal verzamelt en opslaat. Voor ons biedt dit de mogelijkheid om daar dingen op te ontwikkelen en de scheepseigenaren kunnen reconstrueren wat er onderweg is gebeurd.”

Eigen beveiligde netwerkomgeving

Inmiddels is het de BlackBox Pro. Daarmee kunnen alle toekomstige producten die Shipping Technology aanbiedt als applicatie op deze box worden gedownload, zoals applicaties op je smartphone. “We zijn die BlackBox Pro nu aan het installeren op schepen. Elke BlackBox Pro is aangesloten op een eigen VPN-netwerk middels T-Mobile-simkaarten. Zo heeft elk schip z’n eigen beveiligde netwerkomgeving.

Die veiligheid speelde een heel belangrijke rol in onze keuze voor T-Mobile. Wij kunnen op afstand de BlackBox Pro benaderen via een VPN-verbinding en de klant heeft ook inzicht in z’n eigen data.”

Wereldwijd

De simkaart is een kernelement van ons product
Tweet
Twitter
De schepen die gebruikmaken van de BlackBox Pro varen met name in Nederland, Duitsland en België. “De flexibiliteit en de mogelijkheid om over de grens de data te kunnen pushen tegen redelijke tarieven, was voor ons ook een belangrijk punt. In de toekomst willen we wereldwijd opereren en dat kan dan ook. Het is makkelijk dat ook dan één partner die netwerkdekking kan afdekken.”

De samenwerking met T-Mobile stelt Shipping Technology in staat om dit werk te doen. “Die data moet verzonden worden en anders zou dat niet kunnen. De simkaart is een kernelement van ons product. Een belangrijke enabler.”

Als leuke bijkomstigheid noemt Pikaart ook de prettige samenwerking en de affiniteit met de sector die T-Mobile heeft. En niet geheel onbelangrijk, de prijs/kwaliteit verhouding: “We investeren in Shipping Technology met eigen geld, dus elke euro telt.”

Fotografie: Billie-Jo Krul
Video & foto zelfvarende boot: Xomnia

Het beste netwerk van Nederland

Wist je dat het mobiele netwerk van T-Mobile al 4 jaar op rij als beste uit de test komt? Daarmee zijn we het meest bekroonde mobiele netwerk van Nederland!

Test het zelf

 

Beeld: Shutterstock