Technologie

Smart retail: laat technologie je winkelvloer verbeteren

Zowel binnen het MKB als filialen van landelijke winkelketens hebben winkeliers het niet makkelijk. Klanten bezoeken winkels vooral om te kijken, niet om te kopen. Online winkels vormen een steeds groter wordende concurrentie. Hoe maak je je winkel weer interessant voor de klant? De oplossing: smart retail. Klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show. Maar technologie kan je helpen de klantervaring te verbeteren en het gat tussen fysiek en online te dichten. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn.

Clock 4 min

Om meer mensen naar hun winkel te krijgen, proberen winkeliers een bezoek aan hun winkel om te vormen tot een ‘beleving’. Gewoon dingen kopen, doet de klant online. In een winkel gaat het om het gevoel dat de klant écht klant is. En dat het echt de moeite waard is om de deur uit te gaan. Dus vriendelijk, deskundig personeel dat de klant bijstaat wanneer nodig, gecombineerd met een stukje entertainment. Om dit aan te kunnen bieden, is innovatieve technologie onvermijdelijk.

Digitale Transformatie 5G: dit is pas het begin

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Wil je ook aan de slag met 5G? Download dan ons gratis e-book met vier adviezen waarmee je op een nuttige en realistische manier met 5G aan de slag kunt.

DOWNLOAD GRATIS
Voorbeelden van smart retail

  • Dynamic pricing

Online winkels passen vaak in real-time hun prijzen aan. Zo weten tech-reuzen zoals Amazon zeker dat ze de juiste prijs vragen. Dit kan nu ook geautomatiseerd instore. Zo kun je eenvoudig een hogere prijs vragen voor een paraplu als het regent en de prijs juist laten zakken als het droog is. Of sneller en makkelijker kortingsacties doorvoeren tijdens de sale.

  • Interactieve etalage

Deze techniek maakt het mogelijk om etalages om te toveren naar bewegende videobeelden. Zo pas je veel sneller je etalage aan om in te spelen op de laatste trends. Een andere optie: QR-codes tonen in fysieke etalages waarmee winkelend publiek het artikel in de webshop kan bestellen. Zo geef je direct een andere betekenis aan ‘etalage shoppen’.

  • Geurmarketing

Geur beïnvloedt de handel en wandel van klanten in winkels. Het heeft een psychologische invloed op keuzes die de klant maakt. Wil je een klant positief beïnvloeden op specifieke plekken in je winkel? Dan is geurmarketing een geschikte optie.

  • Paskamerverlichting

De paskamer vormt een belangrijk onderdeel van de klantreis. Dit is de plek waar knopen worden doorgehakt. Een verlichtingsmodule past – op basis van elektronische signalen die een chip die in het product zit, zendt – de verlichting in de paskamer aan naar de omstandigheden waarin de klant het kledingstuk draagt. Bijvoorbeeld bij daglicht, thuis of tijdens een avondje uit. Dit maakt het makkelijker om te beoordelen of de outfit geschikt is.

Smart retail tech die bij jouw onderneming past

Dit is een greep uit alle mogelijkheden die je hebt om je winkel te innoveren. Maar hoe kies je nou technologie die bij jou én je doelgroep past?

  • Leer je klant kennen

Hoeveel klanten bezoeken gemiddeld per week je shop? Wat voor mensen zijn dit, wat kopen ze en wat betalen ze gemiddeld? Online shops zijn hier dagelijks mee bezig. Voor hen is data vanzelfsprekend. Maar ook voor winkeliers met een fysieke winkel geldt ‘meten is weten’. Ga in gesprek met je klanten, leer ze kennen en houd alle input bij. Duik daarnaast ook in alle verkoopgegevens die je hebt. Kennis van je klant en het bijbehorende koopgedrag, zorgt er namelijk voor dat je altijd een passend aanbod hebt. En je kunt deze kennis inzetten om nieuwe – relevante – producten of diensten aan de man te brengen.

Met het juiste aanbod en aandacht voor je klant, is de kans op herhaalaankopen veel groter. Zorg ervoor dat klanten zich verbonden voelen met de winkel en maak van je klantencontact prioriteit nummer 1. Beschouw ze als je meest waardevolle bezit en straal dit uit. Dan is de kans groter dat ze terugkomen. Dit levert je uiteindelijk alleen maar meer omzet op.

  • Wat past bij jouw winkel?

Je weet nu wat je doelgroep is en wat die verwacht van je zaak. De volgende stap is uitzoeken wat past bij jou als ondernemer en je winkel. Dynamic pricing is interessant voor een winkelketen met meerdere filialen, maar minder nuttig voor een kledingwinkel in een dorp. Verdiep je in de mogelijkheden en kijk wat je aanspreekt.

Een stukje instore tech die altijd interessant is: oneindige voorraad. Zorg dat alle voorraad van je bedrijf overal tot de beschikking staat van je klant. Houd daarom in real-time de voorraad bij van alle verkooppunten. Dus heb je een winkel, webshop en een marktkraam en verkoop je op de webshop een broek? Dan is het handig als de voorraad op de webshop en in de kraam – digitaal – aangepast wordt.

Een andere interessante innovatie is klanten zelf laten afrekenen. Het aantal PIN-transacties stijgt nog steeds. Logisch dus dat er op dat gebied veel geïnnoveerd wordt. Verschillende supermarkten maken al jaren gebruik van zelfscankassa’s en scannen met je telefoon. En Ikea en H&M zijn bezig met een vergelijkbaar systeem waarbij zelf hun artikelen kunnen afrekenen terwijl ze in de winkel staan. Misschien niet direct geschikt voor een kleine dorpswinkel, maar wel als je een aantal grotere zaken bezit.

  • Creëer een omnichannel-strategie

Met de klantdata die je verzamelt, verbeter je jouw omnichannel-aanpak. Je hebt een winkel en een webshop. En misschien heb je zelfs een Facebook shop. Dit hoeven geen losse verkooppunten te zijn. Laat ze juist op elkaar aansluiten. Zoek uit voor welke producten je klanten specifiek naar je winkel komen en welke ze liever online bestellen. Dit helpt je met zowel je online- als je fysieke verkoop optimaliseren als je verkoopkansen verhogen.

Door je fysieke- en online winkel op elkaar aan te laten sluiten, vereenvoudig je de klantreis. Klanten hebben namelijk behoefte aan het gemak van online winkelen, maar vinden persoonlijke service in een winkel ook fijn. Maak hier gebruik van.

  • Experimenteer

Misschien heb je flink wat klantdata verzameld en instore tech uitgezocht waarvan je denkt dat het bij je past. Maar je weet dit pas zeker als je het uitprobeert. Het kan zeker geen kwaad om te experimenteren. Wat werkt het beste voor het bedrijf? Inzichten die je opdoet, pas je weer toe op andere plekken. Leren mag. Schroom ook niet om je klanten te vragen naar hun ervaringen. Wie weet ontdek je nog allerlei nieuwe kansen die er eerder nog niet waren of kom je met allerlei ideeën om je winkel verder te optimaliseren.

  • Blijf op de hoogte

Er komen steeds meer nieuwe technologieën bij die bijvoorbeeld helpen met klantbeleving verbeteren en on- en offline naadloos samenbrengen. Wie weet welke rol AI en beeldherkenning gaat spelen. Denk je eens in: met gezichtsherkenning weet je precies wie je klant is en kun je vastleggen wat deze klant koopt, gemiddeld uitgeeft en zijn of haar favoriete kleur is. Zo kun je deze klant nog beter van dienst zijn. Ook een stukje toekomstmuziek: een barcode waarin alle informatie kan staan. Dit maakt prijsveranderingen toepassen een stuk eenvoudiger. Scheelt je weer kortingsstickers plakken.

Onmisbaar blijven

Innovaties volgen elkaar snel op. Wat misschien nu nog niet relevant is voor jouw onderneming, is dat over een paar jaar misschien wel. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van wat er speelt en vraag jezelf continu af hoe je jouw winkel optimaliseert. Zo weet je zeker dat je onmisbaar blijft voor de klanten.

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Digitale Transformatie

Wil je ook aan de slag met 5G? Ons gratis e-book biedt vier adviezen om met 5G aan de slag te gaan.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: T-Mobile