Telefoons

Met deze 7 tips kun je je smartphone beschermen tegen criminelen

Deze week startte een landelijke campagne om meer mensen te attenderen op de gevaren van cybercriminaliteit. Een goed moment om te zien of jouw beveiliging up-to-date is en te voorkomen dat cybercriminelen jouw apparaten in komen. Maar hoe voorkom je nu dat je telefoon het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit? Dat doe je met deze zeven tips. 

Clock 3 min

Overal Veilig Online

Overal Veilig Online is veilig internetten voor jou en je business. Meer weten?

MEER INFO
Tegenwoordig weten we vaak wel hoe we onze computer kunnen beschermen tegen cybercrime, maar een mobiele telefoon werkt toch net weer even anders. Dus hoe kun je je smartphone goed beschermen?

1. Installeer geen apps buiten de officiële winkels

Een bekende manier om smartphones te infecteren, is via malware apps. Om dit te voorkomen is het verstandig om nooit apps te installeren buiten de officiële en bekende app stores. Voor iPhones is dit dus de App Store, voor Android de Play Store. Ook wil je niet zomaar linkjes uit e-mails en SMS-berichten aan klikken. Daardoor kunnen onbedoeld apps van derde partijen of onbekende bronnen geïnstalleerd worden.

Daarnaast is het goed om eerst onderzoek te doen naar de uitgever en de app zelf. Dit kan bijvoorbeeld door recensies en beoordelingen van andere gebruikers te lezen. Tot slot wil je de toegangsinstellingen van de app doornemen. Dan kun je zien tot welke gegevens toegang heeft en of deze gegevens gedeeld kunnen worden met externe partijen.

2. Log uit na betalingen

Het is verleidelijk om gebruikersnamen en wachtwoorden op te slaan in je mobiele browser of apps. Maar raak je je telefoon kwijt of wordt deze gestolen, dan kan iedereen inloggen op je accounts. Doe dit dus niet.

Ook belangrijk is dat je uitlogt van de website als je een internetbetaling hebt gedaan, en niet alleen de browser afsluit. Door alleen de browser af te sluiten, blijf je vaak wel ingelogd.

Meest belangrijk is misschien nog wel dat je geen online bankzaken of aankopen doet via een openbaar wifi-netwerk. Hackers kunnen via daar namelijk je telefoon in komen. Gebruik dus alleen bekende en betrouwbare netwerken. Controleer verder de URL van de website en zorg dat deze klopt, voor je inlogt of gevoelige informatie invult. Tot slot: download de officiële app van je bank, zodat je altijd met de juiste website verbonden bent. 

3. Update altijd

Hackers vinden met enige regelmaat kwetsbaarheden in besturingssystemen en software. Die kunnen ze vervolgens gebruiken bij een aanval. Tech-bedrijven zijn hiervan op de hoogte en dichten bekende lekken met updates. Om te voorkomen dat je mobiele apparaat gehackt wordt, moet je dus altijd de meest recente updates installeren. Die zorgen er bovendien ook voor dat je telefoon beter werkt.

4. Gebruik je wifi en bluetooth niet? Uitzetten!

Ga je de deur uit en gebruik je wifi dus niet? Zet deze dan ook helemaal uit. Is de verbinding namelijk niet goed beveiligd, dan kunnen criminelen toegang krijgen tot je gegevens. Gebruik dus altijd veilige en bekende netwerken, of je 3G of 4G.

Daarnaast wil je apps geen onnodige toegang geven tot je locatievoorzieningen. Die informatie kan namelijk gedeeld of gelekt worden, maar ook gebruikt worden om je push-advertenties te sturen op basis van je locatie.

Verder wil je ook bluetooth uitschakelen als je dit niet gebruikt. Bluetooth staat vaak standaard zo ingesteld dat anderen zonder jouw toestemming verbinding kunnen krijgen met je apparaat. Daardoor kunnen je bestanden gekopieerd worden of kunnen criminelen toegang krijgen tot andere apparaten die met bluetooth verbonden zijn. Ook kunnen ze toegang krijgen tot je telefoon zelf.

5. Jailbreak je apparaat niet

Jailbreaken komt vooral veel voor bij iPhones. Daardoor kun je namelijk apps downloaden buiten de App Store. Maar veilig is het absoluut niet. Daarmee worden namelijk de veiligheidsbeperkingen van het besturingssysteem verwijderd. En daardoor kun je verborgen beveiligingsproblemen blootleggen. Dat zorgt voor een verhoogd veiligheidsrisico.

6. Houd je gegevens geheim

Het is goed om in je achterhoofd te houden dat banken en dergelijke bedrijven nooit om je persoonlijke gegevens vragen via SMS of e-mails. Geef die gegevens dus ook nooit door als daarom gevraagd wordt. Mocht je toch een dergelijke e-mail of SMS krijgen, neem dan contact op met het bedrijf om te controleren of het verzoek van hen komt.

7. Installeer een beveiligingsapp

Welke maatregelen je ook neemt, uiteindelijk kan een telefoon altijd geïnfecteerd worden met een virus. Om die reden is het goed om een mobiele beveiligingsoplossing die malware, spyware en kwaadwillende apps opspoort en elimineert te installeren. Die apps beschikken daarnaast vaak ook over andere privacygerelateerde- en antidiefstal-functies.

Voor meer tips en adviezen kun je kijken op veiliginternetten.nl of de infosheet van veiligbankieren.nl (PDF) downloaden.

Overal Veilig Online

Overal Veilig Online is veilig internetten voor jou en je business. Meer weten?

MEER INFO
Beeld: Shutterstock