Technologie

Hoe herken je een smartphone met een goede display?

In de rubriek ‘Inzoomen’, duiken we iedere maand in een belangrijke feature van je smartphone. Dit keer nemen we je mee in de wereld van smartphone displays. Een goede display op je smartphone is niet meer weg te denken. Maar wat is nou het verschil tussen een lcd en AMOLED scherm? En waar moet je op letten bij het uitkiezen van een nieuwe telefoon? Lees snel verder!

Clock 3 min

De afgelopen 20 jaar zijn mobiele telefoons geëvolueerd van eenvoudige apparaten waar mobiel bellen centraal stond, naar smartphones die dienst doen als minicomputers. Naarmate de telefoons slimmer werden, werden hun schermen dat ook.

In 1992 werd de eerste smartphone geïntroduceerd. Het bevatte een zwart-wit lcd-touchscreen. In 2001 bracht Nokia de eerste smartphone uit met een kleurendisplay, gebruikers konden de grijze display omzetten naar een lichtblauwe kleur. Datzelfde jaar werden er telefoons van Sony en Mitsubishi uitgebracht met 256 kleuren displays. In 2007 werd de eerste iPhone gelanceerd. De eerste telefoon met een besturingssysteem, een responsive touchscreen en een aanraakinterface die het traditionele QWERTY-toetsenbord heeft vervangen.

In de jaren erna volgden telefoonfabrikanten het voorbeeld van de iPhone en schoten de apparaten met multi-touch interfaces, nog hogere schermresoluties en grotere schermformaten als paddenstoelen uit de grond.

Wat houden de display specificaties in?

Er zijn ontzettend veel verschillende displays voor je smartphone. Je hebt ze letterlijk in allerlei vormen en maten. Als ondernemer heb je de keuze qua grootte van je scherm waarschijnlijk vrij snel gemaakt. De een houdt meer van een compact model, de ander juist van een groot scherm, afhankelijk waarvoor de smartphone gebruikt wordt. Maar dan vliegen de termen zoals LCD, OLED, AMOLED, IPS-LCD om je oren. In feite zijn de schermen over 2 kampen verdeeld: de LCD-schermen en de AMOLED-schermen, waarin weer variaties zitten. Er zijn ook telefoons met OLED-displays, dit is in principe dezelfde technologie als AMOLED. Het handigste is dus als je voor jezelf bepaald of welk scherm jouw voorkeur heeft,  dan kun je je daarna nog wat meer verdiepen in de variaties voor dé perfecte match. De telefoons van iPhone hebben grotendeels OLED schermen, en Samsung toestellen maken gebruik van de AMOLED technologie. Naast Samsung maakt ook Oppo gebruik van deze nieuwe technologie.

AMOLED

Het grote verschil tussen lcd- en AMOLED-schermen is dat bij een AMOLED display de pixels zelf licht uitstralen. Dit betekent dat er geen licht aan de achterkant van de display zit, wat een lcd-scherm wel heeft. Doordat AMOLED dit niet heeft zijn diepe zwarttinten en een hoge contrastverhouding mogelijk zijn. Dit is geweldig als je een scherm wilt dat hoge kwaliteit video’s kan afspelen of als je veel bezig bent met video en fotografie. Dit is een voordeel want dit zie je terug in de kleurkwaliteit maar ook zal het energieverbruik minder zijn. Én doordat er geen licht achter hoeft, zijn de smartphones met een AMOLED display vaak nóg dunner en werkt het touchscreen beter. Dit is een nieuwere technologie en daardoor zijn de schermen, en dus de toestellen met deze schermen wat prijziger. Onder AMOLED valt ook Super Retina XDR, Apple maakt gebruik van deze schermen en dit scherm heeft een hoge pixeldichtheid wat zorgt voor haarscherp beeld. Lijkt dit je wat? Bekijk dan eens de iPhone 12 pro welke is voorzien van een Super Retina XDR scherm. Of bekijk de Samsung Galaxy S21. Dit Toestel heeft een van de beste AMOLED-schermen.

LCD

LCD staat voor Liquid Crystal Display en geeft kleuren heel anders weer als AMOLED schermen. LCD-schermen hebben een lichtbron in de telefoon met daarvoor het scherm die ontzettend veel pixels bevat die van kleur veranderen. Een LCD-scherm kan nooit helemaal zwart tonen, maar een voordeel is wel dat de helderheid hoger kan. Hierdoor wordt er wel meer energie verbruikt. Gebruik je jouw telefoon voor met name voor het lezen van mails, telefoneren of WhatsApp? Dan is een LCD-scherm perfect en kun je bijvoorbeeld kijken naar [model 1] en [model2]

Hoe kies ik nu een smartphone met een goede display?

AMOLED is de nieuwste technologie en ook het beste qua kwaliteit. De nieuwste modellen maken gebruik van deze technologie. Bij de specificaties van een smartphone zie je ook vaak een Hz waarde staan. De verversingssnelheid van een beeldscherm geeft aan hoeveel keer per seconde alle pixels ververst worden. De verversingssnelheid wordt aangeduid in Hertz (Hz), wat dus staat voor het aantal keer dat het beeld per seconde volledig ververst wordt. Een hoge verversingssnelheid is fijn omdat videos of bewegend beeld vloeiender worden weergegeven. Maar je kunt het verschil ook merken als je door een website scrollt. De toestellen van Oneplus en Xiaomi maken ook gebruik van een AMOLED scherm.

Beeld: Shutterstock