In het ‘Snap Consumer AR Global Report 2021’ heeft Deloitte het over AR als nieuwe consumentenervaring: consumenten verwachten voortdurend meer gepersonaliseerde en boeiende ervaringen die hen in staat stellen om te interageren met de wereld. Bedrijven die hierop inspelen, kunnen dominante spelers worden, voorzien ze. Bedrijven die dit niet doen, raken achterop bij concurrenten, want tegen 2025 zullen bijna alle smartphonegebruikers frequente AR-gebruikers zijn. Augmented reality valt dus niet te negeren en komt dan ook steeds vaker terug in de marketingstrategie van bedrijven.
Wat is AR nou precies?
Eerst even terug naar de basis. Augmented Reality (AR) wordt in het Nederlands ook wel toegevoegde realiteit genoemd. Je ziet de werkelijkheid met een extra laag informatie, vaak een 3D-animatie. Je verrijkt (augment) de ‘echte’ fysieke wereld dus met digitale extra’s. Dit kan via het beeldscherm op je smartphone, met apps en filters, of met een AR-bril, zoals de Spectacles. Wil je meer over AR weten? In een eerder artikel legden we al uit hoe Augmented Reality en hologrammen dankzij 5G jouw bedrijf naar een next level kunnen brengen.
De volgende generatie Spectacles
Met de Spectacles 3 kan je – binnen en buiten – op verkenning in jouw wereld. Ze zijn nog niet te koop, maar een select aantal makers (ontwerpers, kunstenaars, creatievelingen) kunnen er inmiddels al mee aan de haal. Zo slaat Snap Inc. (voorheen Snapchat) de handen ineen met de grootste en beste vernieuwers op het gebied van augmented reality. Op deze manier geeft Snap opnieuw vorm aan storytelling. Ervaringen zijn rechtstreeks vanaf de Spectacles te delen met vrienden.
Hoe AR terrein wint bij de consument
Door je eigen werkelijkheid in 3D te creëren en deze persoonlijke weergave te delen, trek je de aandacht. Volgens het rapport van Deloitte zorgt AR voor bijna 2 keer zoveel visuele aandacht in vergelijking met non-AR content, wat leidt tot betere herinneringen en krachtigere reacties van consumenten. Zo hebben mensen die regelmatig AR gebruiken met hun familie en vrienden 50% meer kans om aandacht te besteden aan een merk. Sociale media stimuleren de toepassing van AR. Mensen willen de AR-ervaringen van hun favoriete merken delen, wat de merkbekendheid ten goede komt.
Vertrouwen draagt bij aan conversie
AR plaatst je merk(verhaal) niet alleen in een nieuw daglicht, het wekt ook vertrouwen bij de consument als ze eerst vrijblijvend kunnen ‘ontdekken’. 56% van de shoppers uit het onderzoek beaamt dat AR hen meer vertrouwen geeft over de kwaliteit van het product. En meer dan de helft wil AR-technologie gebruiken om producten te beoordelen, waardoor een risicovrije ‘try before you buy’-ervaring mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het ‘inbeelden’ hoe een kledingstuk je staat, hoe een nieuwe verfkleur uitkomt op je muren of hoe zo’n Spectacle zit op jouw neus. Dit vrijblijvend proberen stimuleert uiteindelijk de verkoop, want uit de cijfers blijkt dat interactie met producten uit AR-ervaringen leidt tot een 94% hogere conversieratio.
Solliciteren in Augmented Reality
Ook bij T-Mobile zijn we AR al aan het inzetten. Van een eigen talkshow tot Augmented Reality (AR) en gamification: door innovatieve communicatiemiddelen en technologieën te gebruiken kunnen sollicitatiekandidaten ervaren hoe het is om bij T-Mobile te werken.
Zelf aan de slag met AR
Dan rest nu vooral de vraag: hoe stap jij in? Bied je klanten een bijzondere ervaring met jouw product of dienst. Laat ze uitproberen, neem ze mee in jouw merkbeleving en creëer interactie en betrokkenheid van je bedrijf. Treed binnen in de toekomst; deze merken gingen je al voor in de metaverse.