Voor mensen die niet goed kunnen horen is een meeting of een gesprek op een feestje een regelrechte uitdaging. Het valt niet mee om een conversatie te volgen als je doof of slechthorend bent en er veel stemmen door elkaar spreken. Bestaande apps of oplossingen zijn vaak niet in staat zijn om al die geluiden te filteren tot een compleet of begrijpelijk geheel.
Enter SpeakSee: een Nederlandse start-up die er met behulp van draagbare microfoons en een app voor zorgt dat doven en slechthorenden beter kunnen meedraaien in een groepsgesprek.
Het FutureLab van T-Mobile helpt de ontwikkeling van SpeakSee te versnellen. Ewout Karel, Senior Innovation Specialist, vertelt over het bijzondere project: “Eigenlijk is het concept vrij eenvoudig. Alle deelnemers aan een gesprek dragen een microfoontje met een andere kleur. Alles wat zij zeggen wordt automatisch vertaald naar geschreven tekst in de bijbehorende SpeakSee-app. Iedere persoon krijgt in die app dezelfde kleur als zijn of haar microfoon. Zo ziet de slechthorende die de app gebruikt precies wie wat zegt.”
Altijd het laatste iPhone nieuws
De nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) zijn er! Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste Apple iPhone nieuws? Meld je dan aan voor onze Apple nieuwsbrief, dan heb je de nieuwste toestellen altijd als eerste in huis.
Start-up uit Rotterdam
De bedenker van SpeakSee is de 23-jarige Jari Hazelebach, die de app bedacht voor zijn ouders die allebei doof zijn. Voor hen was het moeilijk om op verjaardagen een gesprek te volgen. Met behulp van techniek zocht hij een oplossing voor dat probleem. Maar zijn ouders zijn niet de enigen die er nu al baat bij hebben.
T-Mobile medewerker Yunis Buyuktas werd acht jaar geleden plotsklaps doof. Met behulp van een schrijftolk is hij in staat meetings bij te wonen, maar ideaal is het niet. Karel: “Als de SpeakSee-app straks helemaal is gefinetuned, kan Yunis een stuk makkelijker communiceren. Niet alleen op het werk, maar ook thuis met zijn kinderen aan de keukentafel.”
Nederlandse versie SpeakSee
Hoewel SpeakSee een Nederlands bedrijf is, is de Engelse versie van de app op dit moment het meest vergevorderd. Om de Nederlandse versie optimaal te laten werken, moet er nog een hoop woorden worden toegevoegd aan de app. Volgens Karel wordt op dit moment ‘90% van de Nederlandse woorden herkend’.
Maar om de app te optimaliseren tot 100% is meer tekstmateriaal nodig. “Daarbij schakelen we de hulp in van onze eigen medewerkers”, aldus Karel. “We vragen hen een paar tekstjes in te spreken, waarmee we de spraakherkenning en woordenschat van de app verbeteren. Inmiddels hebben al meer dan negenhonderd collega’s hieraan meegeholpen.”