Technologie

Stemassistent Chris handelt telefoontjes en berichten voor je af in de auto

De Berlijnse startup German Autolabs heeft Chris onthuld. Chris is een intelligentie stemassistent die al je berichten en telefoontjes afhandelt als je in de auto zit.

Clock 2 min

Ook onderweg kun je gebeld worden of belangrijke berichtjes krijgen. Maar door de Nederlandse regels en vanwege de veiligheid kun je die niet zomaar beantwoorden. Mini-computer Chris, vorige week gepresenteerd op de gadgetbeurs IFA, kan de uitkomst bieden.

De stemassistent laat je allerlei soorten berichten beantwoorden, zonder je handen van het stuur te halen. Denk bijvoorbeeld aan e-mails, die zeker ondernemers vaak krijgen. En het is verleidelijk om die te beantwoorden, geeft ook directeur en mede-oprichter Holger Weiss tegenover Der Spiegel toe. “Ik had ook vaak mijn telefoon in mijn hand bij het rode licht om snel te reageren op een bericht.”

Het apparaat zelf weegt ongeveer 250 gram en heeft een aluminium behuizing. Binnenin zit een opslag- en verwerkingseenheid, evenals vijf microfoons en een gebarensensor. Je kunt Chris op je dashboard zetten of laten kleven aan de voorruit.

Het apparaat kan niet alleen berichten afhandelen, maar ook telefoontjes en de navigatie en de muziek in de auto regelen. Hiervoor zijn alleen je stem en bepaalde gebaren nodig. Deze technologie wordt momenteel aangeboden in de duurdere topmodellen van autofabrikanten, maar de gemiddelde automobilist in Europa rijdt in een auto van 10 jaar of ouder.

Altijd het laatste iPhone nieuws

De nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) zijn er! Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste Apple iPhone nieuws? Meld je dan aan voor onze Apple nieuwsbrief, dan heb je de nieuwste toestellen altijd als eerste in huis.

Beschikbaarheid

Chris werkt met een smartphone met Android 4.4 of hoger en iOS 10 of hoger. Ook moet de smartphone bluetooth-verbindingen ondersteunen, maar de auto hoeft dit niet. Heeft de auto een zender, dan kun je het apparaat namelijk via een FM-frequentie verbinden.

Chris Autolabs

Chris is voor 299,99 euro te koop via op de website. In eerste instantie kan het apparaat alleen SMS’jes en telefoongesprekken afhandelen. Later deze maand komen daar volgens de productent ook nog ondersteuning voor WhatsApp en e-mail bij.

Heb je geen mogelijkheid om via bluetooth met je radio te verbinden? Dan moet je er nog een losse FM-zender van 30 euro bijkopen. Chris wordt echter wel gratis voorzien van updates door de fabrikant.

Foto’s via Chris
Beeld: Shutterstock