Technologie

Steun Project Open Air NL om medische apparatuur voor COVID-19 patiënten te maken

Ziekenhuizen hebben door COVID-19 dreigende tekorten aan beademingsapparatuur en onderdelen hiervoor. Ook voor andere IC-apparatuur en hulpmiddelen zijn of dreigen er tekorten. Met Project Open Air NL springen Nederlandse productiebedrijven en engineers bij, om snel te produceren wat nodig is.

Clock 2 min

Project Open Air NL is de Nederlandse tak van het wereldwijde initiatief Helpful Engineers*. Het initiatief is uit nood ontstaan door de uitbraak van COVID-19 en is van tijdelijke aard. Project Open Air verbindt Nederlandse productiebedrijven en engineers in een netwerk om open source te produceren wat nodig is, in de behandeling van COVID-19 patiënten. Het project brengt daarnaast de vraag van ziekenhuizen samen met de kennis van lokale engineers en de daadkracht van lokale onderdelenproducenten. Deze vraag vanuit ziekenhuizen is nu cruciaal. Hoe eerder bekend is wat nodig is of dreigt te worden, hoe sneller de ontwikkeling en productie gestart kan worden.

Jouw donatie is nodig

In twee weken tijd is er een netwerk opgebouwd, zijn technische ontwerpen getest en staan meerdere producenten in Nederland klaar om te beginnen. Echter, dit is niet voldoende. Om te kunnen produceren is er een werkbudget nodig van € 100.000,- voor grondstoffen, test- en ontwikkelingsprocessen en de start van de productie. Daarom is er een crowdfundingcampagne opgestart om het benodigde werkbudget bij elkaar te krijgen. Ook jij kunt hieraan bijdragen. Via Oneplanetcrowd.com kun je tot en met 14 april een donatie doen.

Waar wordt nu aan gewerkt

Momenteel zijn onderstaande projecten al gestart:

  • Ontwikkeling van een noodbeademingsapparaat (in testfase Radboud UMC).
  • Ontwikkeling van beademingsmaskers voor tijdens het wachten op volledige beademing.
  • Open-source databank van produceerbare onderdelen die direct noodzakelijk zijn bij de behandeling van COVID-19.
  • Bijdragen aan kleinere initiatieven, zoals het produceren van mondkapjes en andere beschermingsmiddelen.

Sluit je ook aan

Van alle kanten sluiten bedrijven, universiteiten en zorginstellingen zich aan. Het netwerk staat ook open voor meer kennis en capaciteit. Ben je engineer of heb je zelf een bedrijf met eventueel relevante productiecapaciteit, sluit je dan aan bij Project Open Air NL.

* Het internationale platform heette voorheen Project Open Air en sinds maart Helpful Engineers.

Beeld: T-Mobile