Technologie

Contactloos over de campus met je studentenkaart in Apple Wallet

Terwijl we het in Nederland het vooralsnog zonder Apple Pay moeten stellen, breidt de dienst in de VS vandaag uit naar universiteiten.

Clock 2 min

Het is voor de meeste gebruikers van de Apple iPhone nog een bijzondere ervaring: je boardingpassen of bioscoopkaartjes kunnen met één druk op de knop in je Apple Wallet worden gezet en prompt kun je op het vliegveld of in de bios inchecken met je smartphone. Heb je een Apple Watch? Dan werkt de Wallet ook op je horloge en hoef je alleen maar je pols te laten zien om binnen te komen.

Toch heeft het er schijn van dat de verdere toepassingen voor Wallet stagneren, maar niets is minder waar. In de Verenigde Staten is Apple Wallet intussen een ingeburgerd fenomeen en sinds vandaag is het ook dè plek waar studenten hun studentenkaart digitaal kunnen opslaan. Althans, voor de eerste drie universiteiten die mee doen aan de proef: Duke University, de University of Alabama en de University of Oklahoma.

Dat betekent dat studenten vanaf nu niet alleen toegang tot de verschillende gebouwen op campus kunnen krijgen via hun smartphone of smartwatch, maar ook boeken kunnen kopen en zelfs hun maaltijden contactloos kunnen afrekenen via Wallet. Hoewel er slechts drie universiteiten aan de aftrap van de digitale studentenkaart staan, is het de bedoeling dat er nog eens 3 nieuwe scholen worden toegevoegd voor het eind van het jaar.

Apple Wallet grootste speler

De toevoeging van studentenkaarten aan Apple Wallet komt op een goed moment, want de populariteit van Apple’s digitale portemonnee zit in in de lift. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met het succes van Apple Pay, dat intussen gebruikt kan worden in 24 landen. In de VS is het zelfs al de meest populaire mobiele betaaldienst van dit moment.

In totaal handelde Apple ongeveer 1 miljard transacties via Apple Pay af in het afgelopen kwartaal, een verdrievoudiging van het aantal in dezelfde periode vorig jaar. Alhoewel er veel direct betaald wordt via de diensten van Apple, blijken de creditcards van American Express en Visa vooralsnog daarnaast het meest gebruikt binnen Apple Pay.

Meer kaarten

Maar Apple wil Wallet graag breder inzetbaar maken voor meer dan alleen maar betalingen. Daarom wordt er hard gewerkt om de digitale portemonnee ook geschikt te maken voor de vele andere kaarten die we in gebruik hebben, zoals vervoersbewijzen voor het openbaar vervoer of de loyaliteitskaart van je lokale supermarkt of kluswinkel.

En dus is het toevoegen van studentenkaarten een logische volgende stap en is het interessant om te zien waar andere innovatieve toepassingen van contactloos betalen of contactloos identificeren binnenkort opduiken.

Foto via Apple
Beeld: Shutterstock