Technologie

Nederlandse supermarkten starten proef met mobiele betaal app OK

Veel mensen hebben tegenwoordig diverse bankpasjes en nog veel meer klantenkaarten. Vervelend, want zo zoek je je steeds een ongeluk als je bij de kassa aankomt. OK wil dat probleem verhelpen. De mobiele app verandert je telefoon namelijk in je bankrekening en klantenkaart.

Clock 2 min

De OK-app laat je al je bankrekeningen en klantenkaarten koppelen aan de app. Vervolgens kun je mobiel betalen met niets meer dan de app. Krijg je korting of spaar je punten? Ook dat gaat automatisch. De korting krijg je direct en de punten worden opgeslagen in de app. Daardoor zoek je je dus niet steeds rot naar dat ene pasje of die ene spaarkaart.

Ook laat de app je ID-kaarten, paspoorten en rijbewijzen opslaan, mocht je dat prettig vinden. Zelfs de verzekeringspas kan er in. Zo heb je altijd alles op een plek op je telefoon.

Overal betalen

Als je de app gaat gebruiken, wordt er eenmalig naar je adres gevraagd. Die gegevens kan de app vervolgens snel gebruiken voor bijvoorbeeld online aankopen.

Betaal je in een winkel? Dan selecteer je in de app eerst welke bankpas je wilt gebruiken. Daarna wordt de barcode van de betreffende betaalrekening gescand. Jij geeft een OK in de app, waarna er op spaaracties en kortingen gecontroleerd wordt. Die worden vervolgens automatisch verrekend. Daarna is de transactie voltooid en wordt de bon automatisch in de app opgeslagen.

Wil je online wat bestellen, dan kun je vanuit je winkelmand direct voor de optie ‘met OK betalen’ kiezen. Klik je daarop, dan wordt de app automatisch geopend. Bestel je iets vanaf je tablet of computer, dan verschijnt er een QR-code op het scherm die je kunt scannen. Op je telefoon kies je vervolgens voor het juiste bezorgadres en geef je een OK.

Veiligheid

De kans is groot dat je je nu afvraagt of dit allemaal wel veilig is. Volgens de app zelf wel. De app kun je namelijk alleen op je smartphone gebruiken, waar je toegangscode of vingerafdruk voor de eerste beveiliging zorgt. Ook is de app uniek gekoppeld aan je OK-account, waar al je gegevens opgeslagen zijn. Iedere transactie moet je bovendien bevestigen met een zelfgekozen 5-cijferige code.

Verder bepaal je zelf welke gegevens je aan een winkel of webshop geeft. In de app kun je verder zien bij welke organisaties en bedrijven je OK gebruikt en sinds wanneer. Een relatie kun je ook resetten.

Waar te gebruiken?

Op dit moment is OK bezig om bij zoveel mogelijk winkels, webshops, horecagelegenheden en tankstations beschikbaar te worden. Op de website van de app wordt bijgehouden waar de app al ondersteund wordt. De app verwacht aan het eind van 2018 ongeveer 15.000 acceptatiepunten te hebben in Nederland.

Sinds vandaag maakt in ieder geval de eerste supermarkt gebruik van de app. Het gaat om een vestiging van Deen Supermarkten aan de Rijnstraat in Amsterdam, meldt Twinkle. Later moeten hier ook de Coop, Dirk, Spar en Dekamarkt bij komen.

Beeld: Shutterstock