Technologie

T-Mobile en Closing the Loop gaan de strijd met e-waste aan

Samen met Closing the Loop streeft T-Mobile naar een volledig gesloten kringloop van smartphones om de hoeveelheid e-waste in de wereld terug te dringen. Een eerste stap is de recycling van oude toestellen.

Clock 2 min

E-waste is na plastic soep één van de snelst groeiende afvalstromen ter wereld aan het worden. Mobiele telefoons zijn daar een belangrijke veroorzaker van. Hoog tijd voor T-Mobile om uit te zoeken hoe het bedrijf bij kan dragen aan de vermindering van de hoeveelheid e-waste in de wereld. En vandaag wordt daar een belangrijke eerste stap in genomen: T-Mobile kondigt namelijk een samenwerking met Closing the Loop en een nieuw recycleprogramma voor consumenten aan.

7 miljard mobiele telefoons

Nog te vaak belanden oude toestellen in de keukenla of bij het afval, terwijl we de waardevolle grondstoffen goed kunnen hergebruiken
Tweet
Twitter
In de afgelopen tien jaar werden meer dan 7 miljard mobiele telefoons geproduceerd. Dat betekent ook een snel groeiende afvalstroom van ‘oude’ mobiele telefoons. Marieke Snoep, Executive Director Consumentenmarkt: “Nog te vaak belanden oude toestellen na aanschaf van een nieuwe onderin de keukenla of bij het afval. Dit is het moment waarop we als telecomprovider onze verantwoordelijkheid moeten nemen en actief moeten bijdragen aan duurzamer gebruik van de waardevolle grondstoffen, zoals goud, zilver en koper, die oude toestellen bevatten.

Die verantwoordelijkheid stopt pas aan het eind van de levensduur van een toestel, wanneer grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Met ons nieuwe recycle programma, Recycle Deal, kopen klanten de nieuwste smartphone en dragen zij tegelijk bij aan het reduceren van e-waste. Zo bouwen we samen met onze medewerkers, klanten en partners aan de Recycle Movement. Een grote stap op weg naar circulariteit in de telecomsector en in onze ambitie om telefoons tot afvalvrije gebruiksvoorwerpen te maken. Daarmee hopen wij zowel de consument als andere spelers op de telecommarkt te inspireren.”

Closing the Loop

Van alle toestellen die hergebruikt worden, komt twee-derde terecht in landen waar geen verantwoorde recycling-infrastructuur bestaat. Veel toestellen komen daar terecht voor een derde en soms vierde leven en belanden aan het eind van hun levensduur alsnog op de vuilnisbelt. Om ervoor te zorgen dat ook toestellen uit deze landen veilig gerecycled worden, werkt T-Mobile in het nieuwe recycle-programma o.a. nauw samen met Closing the Loop. Deze organisatie ontwikkelde een uniek One-for-One concept, waarbij voor iedere nieuwe telefoon die een eerste gebruikstermijn wordt doorverkocht een ‘afvaltelefoon’ van de e-waste vuilnisbelt wordt gered.

Samen met lokale partners in Afrika en Azië zorgen zij ervoor dat de metalen die worden gewonnen voor de productie van één nieuwe mobiele telefoon worden gecompenseerd door één ‘afvaltelefoon’ te verzamelen en te recyclen. Zo worden de telefoons uiteindelijk materiaalneutraal.

Joost de Kluijver, Director Closing the Loop: ‘’De samenwerking met T-Mobile helpt ons bij het realiseren van onze ambitie om van de mobiele telefoon het eerste volledige circulaire product te maken. De mobiele telefoon is naar onze mening het eerste product dat een gesloten kringloop kan verwezenlijken. T-Mobile is de allereerste in Europa die recyclen van smartphones op deze manier aanpakt. Wij zijn daar ontzettend blij mee. Hopelijk inspireren zij anderen in de sector.’’

Recycle Deal

Bij de Recycle Deal kunnen consumenten er vanaf vandaag voor kiezen om hun nieuwe toestel aan het einde van de contractperiode weer in te leveren bij T-Mobile. T-Mobile zorgt dan voor de duurzame recyling of hergebruik van het toestel, en de klant krijgt in ruil daarvoor korting op zijn of haar maandelijkse toestelbijdrage wat zorgt voor een lager maandbedrag. Zo draagt de hele toestelketen bij aan een circulaire markt.

Wil je het toestel na afloop van je contract toch liever houden, dan kan dat tegen een bijbetaling van deze totale korting achteraf. Vooralsnog is de Recycle Deal alleen te gebruiken door consumenten, voor zakelijke klanten wordt nog naar een alternatief gezocht.

Beeld: Shutterstock