Technologie

Deze NFC-stickers van Tagtell maken van de stad een interactieve speeltuin

Met de NFC-stickers van Tagtell hebben overheden en organisaties een nieuwe mogelijkheid om te communiceren met de mensen die gebruikmaken van hun dienstverlening. Dat is handig, al is Tagtell nog op zoek naar de ultieme toepassing.

Clock 3 min

Een opgebroken straat zou lang zo irritant niet zijn, als je wist hoe lang het nog ging duren voordat hij weer gefixt is. Of als er bij stond waaróm die straat, waar op het oog niks aan mankeerde, zo nodig opengebroken moest worden.

Toch zie je maar zelden informatieborden bij werkzaamheden, want het laten maken van zo’n bord is kostbaar en tijdrovend. Een gat in de markt, dacht Tagtell. De startup wil een digitaal informatiebord voor gemeenten en instanties worden, maar dan bij voorkeur voor tweerichtingsverkeer. Je moet als verkeersdeelnemer niet alleen informatie krijgen over de opgebroken weg, maar ook kunnen vertellen hoe jíj de overlast ervaart.

Direct verwijzen

NFC wordt bijvoorbeeld gebruikt om contactloos te betalen met je pinpas
Tweet
Twitter
Tagtell is een magenta-kleurige sticker met een NFC-chip erin. NFC staat voor near field communication, een techniek waarmee je op zeer korte afstand kunt communiceren. NFC wordt bijvoorbeeld gebruikt om contactloos te betalen met je pinpas. Ook toegangspasjes bevatten vaak een NFC-chip.

Leg je smartphone tegen de sticker van Tagtell en de chip geeft je telefoon een opdracht. Bijvoorbeeld: open deze website, ga naar deze app, of pas de instellingen aan. Mede-oprichter van Tagtell Chris van Veen legt uit: “De NFC-chips kun je zelf programmeren, maar dat is vrij technisch. Wat wij hebben bedacht, is een programmeer-pagina. Als je je telefoon tegen de tag houdt, stuurt hij je door naar onze programmeer-pagina. Daar kun je heel makkelijk een URL invoeren van de website waar je naar wilt verwijzen, zoals een Facebookpagina. Op het moment dat je dat opslaat, verwijst de tag direct naar de websitenaam van jouw keuze.”

Interactie

Dat biedt mogelijkheden, bijvoorbeeld voor mensen die iets willen promoten. Je zou de tags kunnen gebruiken om mensen te wijzen op je website, je vlog of dat ene feestje waar iedereen bij moet zijn. Maar Chris van Veen en zijn compagnons, Thijs Wemerman en Paulien Janssen, willen méér met Tagtell.

Het liefste zetten ze de stickers in om interactie op gang te brengen tussen partijen die elkaar normaal gesproken niet zo makkelijk bereiken. Gemeenten en weggebruikers, bijvoorbeeld. Die laatsten kunnen de tags gebruiken om feedback te geven op aanpassingen aan de openbare ruimte. Wemerman: “We bespreken nu met de gemeente Groningen of zij Tagtell kunnen gebruiken voor informatievoorziening bij projecten in de binnenstad.”

Vind je fiets terug

Samen met T-Mobile zoekt het team van Tagtell naar de beste situaties om de tags in te zetten. “We begonnen met een toepassing voor het terugvinden van je fiets”, vertelt Van Veen. “Je plakt een NFC-tag op je fiets, je checkt je fiets in, onze app sloeg de locatiegegevens op en dan kon je later terugvragen waar je hem had gelaten.” Met WheelReveal timmerden ze al aardig aan de weg.

In Rotterdam kun je een wandelroute doen met onze tags en naar diverse Rotterdamse artiesten luisteren via je smartphone
Tweet
Twitter
Thijs Wemerman: “Toen we bij T-Mobile kwamen, hebben we het iets breder aangevlogen. We kijken bijvoorbeeld hoe deze technologie van meerwaarde kan zijn in de T-Mobile winkel, maar er is ook al iemand geweest die een urban walk in Rotterdam heeft georganiseerd met de tags. Langs de route hangen onze Magenta Voice tags, met daarop allerlei YouTube-links naar Rotterdamse artiesten geprogrammeerd. Zo werd de urban walk een Rotterdams feestje.”

Serieus bedrijf

Bij gebrek aan data vinden de oprichters het lastig om al te zeggen welke testcases de meeste potentie hebben. Voorlopig is het team ook nog druk met hun studies. Van Veen studeert biologie, Janssen geneeskunde en Wemermann is bezig met een master small business en entrepreneurship.

Geen voor de hand liggende combinatie, behalve als je weet dat ze elkaar kennen van een minor ondernemerschap. Tijdens de minor kregen ze als opdracht om een bedrijfje op te zetten. Dat leidde tot meer dan een mooi cijfer voor de minor. Met wat hulp van T-Mobile is Tagtell hard op weg een bedrijf te worden.

Beeld: Shutterstock