Ontwikkelingen op het gebied van technologie en digitalisering gaan razendsnel. Om succesvol te zijn én te blijven is het slim om met je onderneming hierin mee te gaan. Dit kun je volgend jaar verwachten op tech-gebied:
Tech trend 1: 5G
Volgend jaar neemt 5G een enorme vlucht. Het is een nieuwe technologie die ‘volwassen’ wordt en steeds meer mogelijkheden biedt voor diverse toepassingen. Ter Haar vertelt: ‘Op dit moment zijn alleen de high-end modellen voorzien van 5G. In 2021 worden steeds meer smartphones (ook goedkopere modellen) uitgerust met 5G-ondersteuning, dan wordt het echt een mass market product. Qua snelheid zal dit in 2021 nog niet heel veel winst opleveren, omdat de juiste frequenties hiervoor (3,5Ghz) pas in 2022 geveild worden. Dat betekent overigens niet dat we 5G niet voor andere toepassingen kunnen gebruiken. ‘Integendeel’, zegt ter Haar. ‘Door nu al een 5G-toestel aan te schaffen ben je voorbereid op de toekomst. Eén van de frequenties die momenteel al wel wordt gebruikt, de 700Mhz, heeft als voordeel dat deze betere indoor-dekking biedt’. Ook zullen Operators steeds meer nieuwe functionaliteiten introduceren wanneer ze hun netwerken upgraden. ‘Gebruikers zullen merken dat ze een lagere latency ervaren. Ook verbeteringen op het gebied van IoT (mogelijk maken van meer aansluitingen) en network slicing (specifiek netwerkgedeelte voor bepaalde toepassingen) zullen we volgend jaar meer gaan zien.’
“Het netwerk wordt sneller, robuuster en betrouwbaarder, daar gaan bedrijven écht de voordelen van plukken.”
Welke mogelijkheden 5G voor jouw onderneming biedt? Daarover zegt ter Haar: ‘Op het gebied van communicatie merk je duidelijk een verbetering, bijvoorbeeld in het domein van track & trace’. Vervoersbedrijven schakelen eenvoudig over op het publieke 5G-netwerk. Zo kunnen ze automatisch data uitsturen om bijvoorbeeld track-and-trace-gegevens aan klanten door te spelen. Vervoer je beperkt houdbare levensmiddelen? Dan leest en reguleert het laadruim ook de temperatuur of luchtvochtigheid. Ben je bereid om als bedrijf deze investering te maken? ‘Dat is een afweging die je moet maken’, zegt ter Haar.
Tech trend 2: Artificial Intelligence (AI), Data Mining & Big Data
Data is op dit moment al heel belangrijk, maar zal in 2021 nog veel belangrijker worden. De shift is op dit moment al op veel gebieden aantoonbaar. Vroeger was je tevreden met klantgegevens en koopgedrag die je uit de data kon trekken. Tegenwoordig zie je dat steeds meer bedrijven hun complete bedrijfsprocessen over laten nemen door data en daar AI aan toevoegen. Ter Haar: ‘De mogelijkheden met data zijn eindeloos. Het is belangrijk dat die data op de juiste manier wordt bewerkt, zodat je er als bedrijf echt iets aan hebt. Hiervoor wordt op grote schaal al AI ingezet. We gaan volgend jaar steeds meer toepassingen zien, waarbij klanten geholpen worden door ‘chatbots’ die informatie verschaffen door middel van AI. Zoals een verzekeraar die via AI zijn claimproces heeft ingericht. Klanten dienen via de chat de claim in en binnen enkele minuten staat het geld op de rekening. Een geautomatiseerd proces bekijkt de ingestuurde data en toetst dat met bestaande data. Er komt geen verzekeringsagent meer aan te pas, alles wordt geautomatiseerd. En dat gaan we in 2021 alleen maar meer zien.’
Als bedrijf kom je ooit op het punt dat de hoeveelheid data niet meer te overzien is. Dan is het fijn als een geautomatiseerd proces het meeste werk uit handen kan nemen. Door al die data en analyses worden steeds meer bedrijfsprocessen en beroepsgroepen geautomatiseerd. In diverse branches is deze ontwikkeling toepasbaar. Zeker branches waarbij het bedrijfsproces een vaststaand proces is, en waar vaak dezelfde uitkomst wordt geconstateerd. ‘Komen er emoties of afwijkende zaken bij kijken, dan wordt het lastiger,’ stelt ter Haar. ‘Als je klant zijn abonnement wil verlengen, hoeft daar geen medewerker aan te pas te komen. Een chatbot biedt uitkomst om de eerste fase te behandelen. Met de juiste klantgegevens en bijvoorbeeld een analyse van het gebruikersgedrag van de klant, kan de chatbot een voorstel doen voor een nieuw abonnement of verlenging. Door AI kan dit proces compleet geautomatiseerd worden.
“Data wordt in 2021 gebruikt om exact te kunnen bepalen waar de klantbehoefte zit, en zal een op maat gemaakte oplossing bieden. Ook AI zal in steeds sterkere mate gebruikt worden om in te spelen op de klantbehoefte, wat nu nog veel moeite kost.”
Zitten er risico’s aan dat geautomatiseerde proces? Werkt het bijvoorbeeld fraude in de hand? Daarover zegt ter Haar: ‘Je kunt het ook omdraaien. Het hele risico van fraudepleging neem je als het ware weg door alles te automatiseren. Fouten maken is menselijk, maar als je dat stuk kunt vervangen door AI, is dat een groot voordeel. Dat risico neem je mee in je implementatieproces. Voor kleine ondernemingen is het niet efficiënt om zelf analyses uit te voeren. Maar systemen worden steeds slimmer. In 2021 zullen pasklare oplossingen op de markt komen die je als ondernemer kunt aanschaffen zonder dat je zelf in de data hoeft te duiken. Een voorbeeld zijn de softwarepakketten van salarisafhandelingen. Door middel van een maandelijks abonnement kun je diensten afnemen die jou het werk uit handen nemen.’
Tech trend 3: Augmented Reality (AR)
Augmented Reality is een trend die in 2021 hopelijk een doorslag maakt. ‘Als dat gebeurt, zal deze belangrijker worden dan Virtual Reality’, is de verwachting van ter Haar. ‘Daarvan hebben we mooie toepassingen gezien, maar bleek helaas niet geschikt voor een brede markt. Je bent volledig afgesloten van de buitenwereld en krijgt weinig mee van de omgeving. Het voordeel van AR is dat je juist niet compleet afgezonderd bent van je omgeving en met meerdere mensen kunt deelnemen aan bijvoorbeeld een vergadering of digitale borrel. In de retail zal deze ontwikkeling zich ook meer ontwikkelen. Toepassingen zoals een bril of smartphone geven een extra dimensie aan die beleving. Via een smartphone of tablet kunnen klanten producten of diensten uitproberen voordat ze deze aanschaffen. Deze trend zet zich voort in traditionele kanalen. Autobedrijven en interieurzaken kunnen via AR hun aanbod digitaal visualiseren. Een goed scherm en camera zijn hierbij essentieel. Het is realistisch en brengt een stuk gemak met zich mee,’ zegt ter Haar.
“Met je smartphone komen producten tot leven. Het geeft net dat beetje extra, zeker in deze tijd waarin het lastig is om naar de winkel te gaan.”
Als ondernemer speel je hier het beste op in door producten in een omgeving te plaatsen waarin klanten het gebruiken. 2021 zal ook het jaar zijn waarin AR-glasses een opmars maken. Klinkt de Google Glass of HoloLens van Microsoft je bekend in de oren? Deze hebben hun nut in voorgaande jaren al ruimschoots bewezen en breiden zich volgend jaar verder uit. Heb je een installatiebedrijf? Projecteer een handleiding op een display of bril terwijl je aan het werk bent. Maar ook orderpickers hebben baat bij deze ontwikkeling. Door middel van navigatie kun je op een efficiënte manier orders picken.
Tech trend 4: Smart Home
Deze trend zal voor veel bedrijven in 2021 eenvoudig toepasbaarder zijn én betaalbaarder. Steeds meer partijen bieden slimme producten aan. Philips was met zijn verlichting een voorloper. Ter Haar: ‘Nu zelfs partijen als IKEA, Lidl en Action zich begeven op het gebied van Smart Home, zullen steeds meer mensen dit toepassen in hun huis of bedrijf. De smartphone en tablet spelen hierin een cruciale rol, deze functioneren namelijk als portaal tot je Smart Home. Alles werkt op een slimme manier met elkaar samen.’ Een slim slot op je kantoorpand en je bedrijfswagen? We gaan het volgend jaar allemaal zien, zegt ter Haar.
Om deze trend in 2021 nog beter te ondersteunen heeft Samsung Ultra Wide Band (UWB) toegevoegd aan enkele van hun smartphones. UWB is een technologie zoals Bluetooth, en kan de locatie nog exacter bepalen. UWB werkt als een soort radar die constant zijn omgeving scant naar apparaten die UWB-signalen uitsturen. Met deze technologie kun je bijvoorbeeld op de centimeter nauwkeurig je sleutels vinden door middel van een smart tag (tracker). Maar ook nauwkeurige indoor-navigatie of sloten die automatisch opengaan als je in de buurt bent, of dichtgaan als je weggaat, zijn toekomstbeelden.
Ter Haar schetst het volgende scenario: ‘Je gehele kantoor kun je inrichten met slimme producten. Alle losse producten worden samengebracht tot 1 slim geheel, waarbij je verschillende scènes kunt instellen voor diverse evenementen of situaties. Ga je de deur uit? Dan schakelt je verwarming en verlichting ook uit. Zegt het weerbericht dat het gaat regenen? Dan stel je je lampen zo in dat zij een bepaalde kleur afgeven, zodat je weet dat het een regenachtige dag wordt. Alarmsystemen en sloten kun je door middel van deze technologie ook bedienen. Op den duur komt er geen sleutel meer aan te pas, maar kom je door middel van je smartphone naar binnen, compleet gepersonaliseerd. Je verspilt geen extra energie als je niet fysiek in de ruimte aanwezig bent en zorgt uiteindelijk voor gemak. Helemaal als je daar een spraakcomponent aan toevoegt, zoals een Google Home. Een touchless kantoor waarbij je alle elektronica bedient met je stem is niet alleen gemakkelijker, maar ook hygiënischer. Zeker als we volgend jaar meer hybride gaan werken.’
Tech trend 5: Cloud based everything
Volgend jaar gaan we steeds meer cloud-gebaseerde diensten, services en platforms zien. Alle trends die hierboven uitgelicht zijn, zullen zich grotendeels in de cloud bewegen. Ter Haar: ‘Content staat in de cloud, berekeningen worden gedaan in de cloud en hosting vindt plaats in de cloud. Games worden niet meer fysiek gekocht, maar gestreamd op een capabel toestel (goed scherm en snelle verbinding). Ook zware bedrijfsapplicaties zullen gestreamd worden vanuit de cloud en via je smartphone op groot scherm zichtbaar zijn. Samsung Dex is hier een mooi voorbeeld van – een docking station die je smartphone transformeert in een desktop door de telefoon te verbinden met een monitor, toetsenbord en muis.’
Steeds meer bedrijven en toepassingen verplaatsen zich naar een cloudservice. De huidige pandemie zal dit proces alleen maar versnellen. Klanten willen overal en altijd bij hun favoriete content kunnen, zonder voorwaarden. Niet alleen voor werk, maar ook ter ontspanning, zoals muziek, een serie of een game. Belangrijke criteria is een supersnelle en stabiele internetverbinding. Onbeperkte databundels vliegen de toonbank over. Alles wordt gestreamd en ook games haal je vanaf 2021 uit de cloud. Fysieke drives verdwijnen en complete bedrijfsprocessen draaien via deze digitale en veilige omgeving. Het enige wat je nodig hebt is de hardware, zoals een toetsenbord en muis en een stabiele internetverbinding. Met elk device werk je op kantoor of vanuit huis. En dit wordt vanaf volgend jaar veel goedkoper. Je betaalt per maand een vast bedrag in abonnementsvorm. Zo heb je geen dure licentie meer nodig, maar huur je op maandelijkse basis je toegang tot de cloud. Deze trend vertaalt zich ook naar het bedrijfsnetwerk en de telefooncentrale. Geen fysieke centrales meer, maar alles veilig in de cloud.
Samsung nieuwsbrief
Wil je op de hoogte gehouden worden van al het nieuws rondom Samsung? Abonneer je dan snel op onze speciale Samsung nieuwsbrief. Je ontvangt dan als eerste de belangrijkste updates rondom Samsung.
Er komt een nieuwe Samsung telefoon aan...
Wil je het toestel als eerste bestellen? Schrijf je dan in want dan informeren we je zodra dit kan.