Technologie

Technologiesector goed voor 11 procent van de banen in Amsterdam

Steeds meer technologiebedrijven vestigen hun kantoren in onze nationale hoofdstad zo blijkt. Intussen is de technologiesector goed voor 11 procent van de banen in Amsterdam.

Clock < 1 min

Dat meldt het onderzoeksbureau Dealroom. Reden voor dit hoge aantal is een aantal grote Nederlandse techbedrijven, maar ook dat buitenlandse giganten hun Europese hoofdkantoor in Amsterdam hebben gevestigd.

Dealroom telt in Amsterdam 1.052 techbedrijven, waar in totaal 60.000 mensen werken. Tien procent van dit aantal, zo’n 6.000 mensen, zijn werkzaam voor één van drie grote bedrijven: TomTom, reisboeker Booking.com en betaalbedrijf Adyen.

Bijna de helft, 45 procent, van alle banen in de Amsterdamse technologiesector is bij een grote internationale techgigant, zoals Uber, Microsoft en Netflix. In totaal telt onze hoofdstad 184 van die grote internationale techbedrijven.

Groei naar tech-hub

De afgelopen twee jaar is Amsterdam uitgegroeid tot een flinke tech-hub, stelt Dealroom. Sinds 2015 zijn er 10.000 banen bijgekomen. Daarmee is het de op een na snelst groeiende sector in de stad. Alleen horeca groeit sneller.

De groei komt vooral door Nederlandse start-ups (2-50 medewerkers) en scale-ups (51-500 medewerkers). Bij dit soort bedrijven zijn sinds 2015 jaarlijks 13 procent meer banen beschikbaar. Bij de grote internationale bedrijven groeit het aanbod van banen jaarlijks met 9 procent.

De groei naar banen komt onder meer door investeringen. Durfinvesteerders besteden drie keer zoveel geld dan vier jaar geleden. In 2016 haalden bedrijven een recordbedrag aan investeringen op.

Beeld: Shutterstock