Technologie

TreeWiFi: Internet uit je schone boom

Stel, je kijkt uit je raam, hebt vragen over de luchtkwaliteit in je straat en vouwt daar als extraatje gratis Wifi in. Maanden later heb je een bedrijf, een team…

Clock < 1 min

Stel, je kijkt uit je raam, hebt vragen over de luchtkwaliteit in je straat en vouwt daar als extraatje gratis Wifi in. Maanden later heb je een bedrijf, een team van specialisten, een werkend prototype en aanvragen vanuit de hele wereld. De jongensroman van Joris, geestelijk vader van TreeWiFi.

Het concept van TreeWiFi is zowel eenvoudig als supercomplex. Het is een slim vogelhuisje dat luchtkwaliteit meet, de data hiervan inzichtelijk maakt, en als extraatje gratis internet geeft wanneer de lucht schoner wordt. Het slimme vogelkastje van TreeWiFi is vooral uniek door de hoge precisie waarmee luchtvervuiling gemeten kan worden. En het ziet er cool uit natuurlijk.

Vooral die sensoren die die metingen doen, bleken een groter uitdaging dan verwacht. Een pasklare oplossing was er niet, terwijl je dit, sensoren die goedkoop en betrouwbaar luchtkwaliteit meten, wel zou verwachten. Joris en zijn team, waaronder een chemisch ingenieur, moesten die zelf ontwikkelen en zijn inmiddels een autoriteit op dit gebied.

Kwaliteitsniveau

De luchtvervuiling die uiteindelijk door de sensor wordt gemeten, wordt draadloos verstuurd naar een website waarop te zien is hoe het met luchtvervuiling staat in de buurt. Ben je niet tevreden over de kwaliteit, of kleurt het kastje zelfs rood, dan kun je bijvoorbeeld afspraken maken met je buren om dit te verbeteren. Haalt de kwaliteit een bepaald niveau, dan gaat het vogelhuisje gratis wifi uitzenden. Win-win voor iedereen dus.

Zoals Joris zegt, democratiseert TreeWiFi de gezondheid van de leefomgeving van mensen. Dus binnenkort hangt heel de wereld vol met vogelhuisjes die de luchtkwaliteit meten. En beloningen uit kunnen delen. Een mooie droom, waarover je hier meer kunt lezen.

Lees meer over onze oplossingen voor zakelijk internet en bellen. Ben je zzp’er? Ontdek dan ook de voordelen van zakelijk internet voor zzp.

Beeld: Shutterstock