Technologie

Vanaf volgend jaar kun je je medische gegevens beheren op je telefoon

Volgend jaar kan iedereen zijn medische gegevens in eigen beheer krijgen op de computer, een tablet, geheugenkaart of mobiele telefoon.

Clock 2 min

Dat heeft minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport aangekondigd in een interview met de Volkskrant. Mocht je de medische gegevens willen delen met zorgverleners, dan kan dat.

Bruins subsidieert de ontwikkeling van deze zogenaamde persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) met 3 miljoen euro via een samenwerkingsverband van patiënten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en het Nationaal ict-instituut voor de zorg. Met de betere gegevensuitwisseling moeten misverstanden tussen zorgverleners over bijvoorbeeld medicijngebruik voorkomen worden.

Daarnaast voorziet de Patiëntenfederatie nieuwe impulsen voor de digitale zorg. “Vroeger moest een patiënt met hartritmestoornissen voor contact met de specialist naar het ziekenhuis. Nu kun je, als je zelf je hartritme thuis afleest, die doorgeven aan een controlepost die 24 uur per dag, zeven dagen per week open is. Als daar afwijkingen worden geconstateerd, kunnen ze meteen ingrijpen”, aldus de Federatie.

EPD

In de politiek wordt al langer gediscussieerd over het opslaan van patiëntgegevens. Zo werd er begin deze eeuw in totaal 300 miljoen euro uitgetrokken voor het ontwikkelen van een elektronisch patiëntdossier, genaamd EPD. De Eerste Kamer verwierp in 2011 echter de wet die de landelijke invoering van het EPD mogelijk moest maken. Volgens de senatoren was de privacy van patiënten onvoldoende gewaarborgd.

De pgo verschilt in twee opzichten van het EPD. Zo komt er niet één systeem voor iedereen, maar bepaal je zelf welke gegevens in de pgo komen. Dit besluit je in overleg met je zorgverlener, die de gegevens weer beschikbaar maakt voor huisartsen, ziekenhuizen, fysiotherapeuten, apotheken en GGZ-hulpverleners. Welke informatie met welke zorgverlener je wilt delen, bepaal je zelf.

Volgens Bruins worden er in de zorg al overal patiëntgegevens verzameld. Er zijn bovendien al apps op de markt waarin je al die gegevens kunt bundelen. “Nu worden de spelregels vastgelegd. Er wordt nu een praktijkproef gedaan, die in de zomer afgerond moet zijn”, aldus de minister. De pgo moet volgend jaar voor iedereen beschikbaar worden.

Beveiliging

Volgens Bruins voldoet de beveiliging aan de hoogste eisen. De Patiëntenfederatie heeft ook al beloofd dat de beveiliging beter wordt dan DigiD. Maar het moet wel zo geregeld worden dat iedereen er mee overweg kan, ook de laaggeletterden, aldus Bruins.

Beeld: Shutterstock