Technologie

Van ADSL tot VoIP: vast internet uitgelegd in 12 afkortingen

Is jouw bedrijf op zoek naar een goede internetprovider? Grote kans dat je al snel verstrikt raakt in de vele afkortingen en terminologieën die onze markt rijk is – excuses daarvoor. Maar om het goed te maken, proberen we het met deze begrippenlijst wat overzichtelijker voor je te maken. Bookmark deze pagina, want dit artikel gaat je een hoop gegoogle schelen.

Clock 3 min

Snel, stabiel en veilig zakelijk internet?

niets houdt je tegen cta

Ontdek nu de mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

LEES MEER!
DSL

DSL staat voor Digital Subscriber Line, een digitale technologie die snelle datacommunicatie over een telefoon van koperdraad en een digitaal modem biedt. DSL is de verzamelnaam voor alle vormen van breedband waarbij data wordt overgebracht via de koperlijn. Deze techniek zorgt er dus voor dat je gebruik kunt maken van het internet via een koperdraadverbinding, ook bekend als de traditionele telefoonaansluiting.

Founders_vast-internet-afkortingen_web

ADSL

ADSL is de afkorting van Asymmetric Digital Subscriber Line. Dankzij ADSL was het voor het eerst begin 2000 mogelijk om te internetten en bellen via één aansluiting. ADSL werkt via een ‘normale’ koperdraad telefoonlijn die via een speciaal modem is aangesloten aan een computer. De upload- en downloadsnelheden zijn niet altijd gelijk. Vandaar ook de naam asymmetrisch.

VDSL

VDSL is de snellere opvolger van ADSL en biedt dus meer internetsnelheid. VDSL staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line. Met VDSL kun je telefoneren, verschillende digistreams ontvangen en een symmetrische of asymmetrische verbinding met het internet maken. De maximaal haalbare bandbreedte van VDSL-aansluitingen wordt bepaald door de afstand tussen jouw locatie en de wijkcentrale. Hoe groter deze afstand, hoe lager de beschikbare bandbreedte.

FTTH 

Glasvezeltechnologie, ook wel bekend als ‘Fiber to the Home’ (FTTH), biedt een veel snellere internetverbinding dan bijvoorbeeld ADSL, wifi of 4G. Daarnaast is de uploadsnelheid van fiber net zo snel als de downloadsnelheid. Omdat de aansluiting op het glasvezelnetwerk tot in je huis of (thuis)kantoor via glasvezeldraden loopt, is er geen snelheidsverlies. Daarnaast hoef je de verbinding niet te delen met je buren én ben je helemaal klaar voor toekomstige ontwikkelingen als 5G en IoT.

FTTO

Fiber to the Office (FTTO) is een glasvezelverbinding die op maat wordt aangelegd voor jou kantoor, vaak op een bedrijventerrein en is daardoor gangbaar flink duurder dan FTTH. Het grote verschil met DSL en kabel is dat data wordt verzonden via lichtsignalen. Het signaal reist dus letterlijk met ‘de snelheid van het licht’. De up- en downloadsnelheid is altijd hetzelfde en dat is fijn als je grote bestanden moet downloaden of versturen. En ook hier geldt dat je met FTTO helemaal klaar bent voor toekomstige ontwikkelingen als 5G en IoT.

IP-adres

IP staat voor Internet Protocol. Met een IP-adres wordt een computer herkend die op het internet is aangesloten. Ieder apparaat dat met internet wordt verbonden krijgt een unieke code, dus een IP-adres. Met deze unieke code is je computer vindbaar voor andere computers en kan je informatie verzenden en ontvangen.

DNS

De Domain Name Server (DNS) is een hulpmiddel waarmee domein- en servernamen achterhaald worden en vertaald worden in IP-adressen (“DNS resolving”). Deze worden automatisch in de router gezet. Het werkt als een soort adressenboek. Het is een systeem en netwerkprotocol dat op het internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen te vertalen en omgekeerd.

VoIP

VoIP staat voor Voice over IP en betekent bellen via je internetverbinding. Je belt via je internetaansluiting, die wordt gebruikt om je centrale aan te sluiten op het publieke telefonie-netwerk. Zo komen spraak en data samen en kun je bellen op het datanetwerk. Het grootste voordeel hiervan is dat je onderneming altijd bereikbaar is én dat je flexibel bent. Je kunt gebruik maken van slimme cloud telefonie met vaste VoIP-telefoons en een app op je laptop.

Wifi

Wifi is een draadloos netwerk en is een verzamelnaam voor diverse draadloze netwerken. Wifi is de afkorting voor ‘Wireless Fidelity’. Het verzenden en ontvangen van de gegevens gebeurt door middel van radiogolven. Wifi is alleen beschikbaar in de directe omgeving van een Wifi router.

VPN

VPN staan voor Virtueel Privé Netwerk. Een VPN is een beveiligde verbinding tussen je computer en het internet. Je dataverkeer wordt via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe server gestuurd. De VPN-verbinding beveiligt je informatie en door deze versleuteling kunnen hackers je data niet zomaar bekijken en hacken.

ISRA punt

Dit is de afkorting voor Infrastructuur Randapparatuur punt waarop fyieke aansluitingen binnenkomen op je locatie. Hier wordt de modem op gekoppeld zodat je gebruik kunt maken van internet.

LAN

LAN staat voor Local Area Network. Dit is een groep computers/werkplekken en aanverwante apparaten die een lokaal gesloten netwerk vormen voor onderlinge informatie afwisseling. Deze techniek wordt ook voor draadloos internet gebruikt, beter bekend als Wireless LAN.

Vast internet 

Met bovenstaande glossary ben je weer helemaal up-to-date van de belangrijkste termen op het gebied van vast internet. Wil je meer weten over een betrouwbare, vaste internetverbinding voor op de zaak? Bekijk dan eens ons aanbod, want naast ons beste en snelste geteste mobiele netwerk, bieden we vanaf nu ook vast Zakelijk Internet aan. Zo kan je nu al telecomdiensten afnemen bij T-Mobile Ondernemen – wel zo makkelijk. Ook voor zzp’ers. Lees meer over de oplossingen voor zakelijk internet en bellen. Benieuwd hoe snel jouw internet op dit moment is? Check dan onze zakelijke speedtest.

niets houdt je tegen cta

Snel, stabiel en veilig zakelijk internet?

Ontdek nu de mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

LEES MEER!
Beeld: T-Mobile