Technologie

Veilig én makkelijk betalen met Online Betaalplatform

Spullen verkopen of diensten aanbieden via internet? Makkelijk, maar tegelijkertijd liggen er online genoeg schimmige figuren op de loer. Online Betaalplatform maakt het makkelijker én veiliger om te betalen op het internet. Richard Straver: “Dat ons bedrijf een boel online negativiteit voorkomt geeft een heel goed gevoel.”

Clock 3 min

Als je regelmatig iets koopt op Marktplaats, dan ben je Online Betaalplatform misschien al tegengekomen. Het bedrijf maakt het mogelijk om via de site zelf betalingsverzoeken te sturen en te accepteren. Daarnaast wordt Online Betaalplatform gebruikt door onder anderen PetBNB en bijvoorbeeld de website van ANWB Camping.

Inspiratie

Zoals veel ondernemers, haalden Straver en zijn team inspiratie uit de dagelijkse praktijk. “We zijn van origine webdevelopers, en ontwikkelden platformen voor het web. We merkten dat er vraag was naar mogelijkheden om hierop te kunnen betalen. Het was erg lastig om deze functionaliteit er in te verwerken, omdat nog geen enkele betaaldienstverlener zich hierin had gespecialiseerd. Daarom besloten we de technologie voor het betaalplatform zélf te ontwikkelen.”

Online Betaalplatform geeft platformen als Marktplaats de mogelijkheid om verschillende betaalmogelijkheden aan te bieden. Voor platformen is dit aantrekkelijk, vanuit bijvoorbeeld service- en veiligheidsoogpunt, maar ze hebben moeite om dit zelfstandig te ontwikkelen, als ze het al zelf zouden willen beheren.

Online Betaalplatform voert de betalingen uit, en controleert de rekeningnummers, wat de sites veel tijd en werk scheelt. Straver: “We begonnen in Nederland met Online Betaalplatform en in het buitenland onder de naam Online Payment Platform. Dat is nu zo’n zes jaar geleden; inmiddels zijn we al op zo’n honderd platformen actief. We zijn erg trots dat we betalingen regelen op o.a. Marktplaats, PayPal en zelfs voor de app van iDEAL.”

Negativiteit voorkomen

Het (ver)kopen van tweedehands spullen op internet is enorm populair. Helaas trekt dit ook ongure types aan, die andere handelaren een poot willen uitdraaien. Heel vervelend voor de consument, én voor de reputatie van een platform. Dat zijn bedrijf online fraudeurs het vuur aan de schenen legt, is een grote bron van trots voor Straver.

“Op Marktplaats zijn onze betaalverzoeken momenteel de veiligste manier om te betalen. Met alle kennis die we opdoen, en elke fraudeur die dankzij ons tegen de lamp loopt, wordt Online Betaalplatform nóg veiliger. Dat ons bedrijf een heleboel narigheid voorkomt is iets waar we erg trots op zijn. Vorig jaar werden we zelfs door Minister van Veiligheid en Justitie Grapperhaus genoemd als één van de oorzaken van het dalende aantal meldingen van internetfraude. Dat was echt kicken. De wetenschap dat Online Betaalplatform veel negativiteit voorkomt, geeft een heel mooi gevoel.”

Omdat Online Betaalplatform meestal niet rechtstreeks met consumenten werkt, maar met andere bedrijven (business-to-business) is de social media-presence beperkt. “Bedrijven vinden ons vaak online als ze betalingen willen inrichten, of horen via-via dat Online Betaalplatform een goede partner kan zijn. Onlangs organiseerden we onze eerste ‘Platform Day’, in de Heineken Experience; een kennisevent voor platforms en marketplaces om het kennisniveau te verhogen, en zodat platformhouders elkaar kunnen ontmoeten.”

Mobiel

Onderling wordt er wél veel mobiel gecommuniceerd. “We hebben momenteel zeventien werknemers. Het meeste werk vindt plaats op kantoor, maar we gebruiken veel data om de communicatiekanalen te onderhouden. Services als Whatsapp, e-mail, LinkedIn en Slack mogen tegenwoordig écht niet meer ontbreken. Sociale media als LinkedIn en Facebook gebruik ik voornamelijk zakelijk.”

Dát het internet en technologie zo’n prominente rol in Stravers leven zouden spelen, kon hij ergens wel aanvoelen. “De dag dat we internet kregen, en ik voor de eerste keer inbelde, staan in mijn geheugen gegrift. Ik was tien jaar oud, en als ik er nu over nadenk vind ik dat vrij apart. Ik kon niet weten dat het de meeste tijd van mijn bestaan zou gaan invullen, en ik er zelfs mijn werk van zou maken. Ik was er blijkbaar direct door gefascineerd, en dat is nooit meer gestopt.”

Mooie tijden

Online Betaalplatform heeft momenteel de wind in de zeilen, mede door de nieuwe Europese PSD2-regelgeving (Payment Service Directive), die onlangs van kracht werd. “De nieuwe regels verplichten banken om hun betaalsystemen open te stellen voor andere bedrijven, door middel van API’s. Daarnaast worden de regels voor het betalingsverkeer aangescherpt, waardoor internetplatformen zelf verantwoordelijk worden voor het betalingsverkeer, óf verplicht worden om een betaalplatform in de arm te nemen.”

We hebben iets wat mensen graag willen, en ook op het juiste moment.
Tweet
Twitter

Goed nieuws dus voor Online Betaalplatform én de veiligheid van de online consument. “Ik ben veertien jaar ondernemer, en heb al ups en downs meegemaakt, maar dit is voor ons een enorme kans. We hebben iets wat mensen graag willen, en ook op het juiste moment. We zijn nu enorm aan het groeien.”

“Ik heb bijna elke dag gesprekken met mogelijke klanten die hun eigen platformen willen opzetten. Als ondernemers onder elkaar krijg je zó veel energie van zulke gesprekken. Ik blijf me er ook over verbazen welke markten in de toekomst bediend zullen worden door platformen.” Stravers tip voor (startende) ondernemers is vooral om het grotere plaatje te blijven bekijken. “Blijf flexibel, en geef nooit op om te bereiken wat je voor ogen hebt. Wees sterk, maar ook nederig! Sta open voor vrijwel alles en iedereen maar volg je eigen intuïtie, en vergeet niet dat je het alleen maar doet om gelukkig te worden.”

Beeld: Shutterstock