Met de toenemende populariteit van de e-bike in Nederland, neemt ook het aantal overvolle fietspaden en gevaarlijke verkeerssituaties in Nederland toe, aldus het CBS. In deze nieuwe pilot slaan T-Mobile en Stichting Townmaking de handen ineen om e-bikes en het gebruik ervan met intelligente infrastructuur veiliger te maken. Om uiteindelijk het welzijn van fietsers en alle weggebruikers te waarborgen. De pilot test de toepassing en werking van een Connected e-bike Computer. Een systeem dat eventueel gevaarlijke verkeerssituaties in realtime herkent, zonder persoonlijke gegevens te gebruiken of op te slaan. Zo past de computer bijvoorbeeld, bij het binnenrijden van woonwijken of bekende gevaarlijke kruispunten, de maximumsnelheid van de e-bike automatisch aan naar een veiligere snelheid. De pilot ontwikkelt ook een besturingsinterface voor wegbeheerders die op deze manier snelheidsbeperkende zones kunnen instellen.
Klant case: Townmaking Institute
Hoe het Townmaking Institute en T-Mobile IoT inzetten om e-bikes veiliger te maken.
DOWNLOAD GRATIS
Technologie en connectiviteit inzetten voor de maatschappij
Klant case: Townmaking Institute

Hoe het Townmaking Institute en T-Mobile IoT inzetten om e-bikes veiliger te maken.
Léon Toet, Chief Commercial Officer Business, bij T-Mobile: “Technologie speelt een cruciale rol in de maatschappij van vandaag en morgen. Als toonaangevende telecomprovider met een sterke maatschappelijke missie ben ik er trots op dat wij onze technologie en connectiviteit kunnen inzetten voor een maatschappelijk belangrijk onderwerp als het welzijn van mensen en verkeersveiligheid. T-Mobile zal hoogwaardige technologie en netwerktoepassingen leveren die fietsers in staat stellen om op verantwoorde wijze van hun e-bike te genieten en hen helpen om veilig thuis te komen bij hun dierbaren.”
Reactiesnelheid is cruciaal
Een cruciaal element in de succesvolle toepassing van de nieuwe e-biketechnologie is de snelheid waarmee het systeem reageert en de fiets moduleert naar een veiliger snelheid. Deze zogenaamde latency (vertragingsfactor) maakt het verschil of een fietser in een onveilige situatie wel of niet op tijd remt. Dankzij het state-of-the-art 4G- en 5G-netwerk van T-Mobile wordt in de testomgeving een connectiviteitssituatie met zeer lage latency bereikt. En modulatie van de e-bikes wordt gerealiseerd in 10 milliseconden of minder.
Innovation for society
De samenwerking is opgezet binnen de Stichting Townmaking Common Labworks. Waarin ondernemers, professionals en overheden samenwerken om op lokale schaal (mobiliteits)oplossingen voor gemeenschappelijk belang te bouwen en te implementeren. Daarnaast is de samenwerking onderdeel van het Innovatie voor de Maatschappij programma, één van de vier programma’s in het ‘Connect to Change’ plan van T-Mobile Nederland. In dit programma zetten we ons in om met toonaangevende connectiviteits- en technologische oplossingen bij te dragen aan de verduurzaming van steden. En aan een prettige en veilige leefomgeving.
Veerkrachtige maatschappelijke assets van groot belang
Thieu Besselink van Townmaking: “Nu, meer dan ooit tevoren, wordt het belang van veerkrachtige maatschappelijke assets in de openbare ruimte van groot belang. Veerkrachtig omdat het bestand is tegen plotselinge en onvoorziene veranderingen. En maatschappelijke assets omdat ze worden gerealiseerd door collectieve voordelen voor burgers, bedrijven, bestuurbaarheid, duurzaam kapitaal en kennisinstellingen. Als kennisinstelling zijn we trots op onze Townmaking Common Labworks. Waar we doelgerichte merken als T-Mobile en pionierende steden als Amsterdam samenbrengen om veerkrachtige maatschappelijke activa te bouwen.”
De proeftuin Velodrome
Al meer dan een eeuw is fietsen in Amsterdam en Nederland de basis van duurzame en veerkrachtige mobiliteit. “Wij beschouwen het Velodrome als onze wielertempel”, zegt Rob Alberts, die de sportfaciliteiten in de stad beheert. “Het is de plek waar onze lokale wielerkampioenen hun trainingsritten beginnen. Ik ben enthousiast over de samenwerking die we hebben met het Townmaking Institute en T-Mobile om manieren te verkennen om veerkrachtige oplossingen voor onze fietscultuur in het Velodrome te bevorderen en te laten groeien”, voegde hij eraan toe.
Verkeersveiligheid absolute prioriteit
Egbert de Vries, wethouder van Amsterdam, geeft aan: “Verkeersveiligheid is voor mij absolute prioriteit. Mensen moeten zich veilig door de stad kunnen bewegen. Ik denk dat innovaties zoals intelligente snelheidsaanpassingen daarbij een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomst. Om meer te leren over de mogelijkheden en te kijken hoe we dit soort technologieën kunnen gebruiken om het verkeer veiliger te maken, is het belangrijk dat er eerst pilots zoals deze worden gedaan. Wij zijn er daarom als gemeente nauw bij betrokken en zeer benieuwd naar de uiteindelijke resultaten.”
De pilot loopt van juni 2021 tot juni 2022, waarna de betrokken partners blijven samenwerken aan een soepele implementatie van de resultaten van de pilot.

Klant case: Townmaking Institute
Hoe het Townmaking Institute en T-Mobile IoT inzetten om e-bikes veiliger te maken.