Technologie

Vier tips om jezelf te beschermen tegen datadiefstal

We parkeren telkens meer persoonlijke gegevens en bestanden op onze smartphones, computers, laptops en in de cloud. Cybercriminelen bedenken telkens gehaaidere technieken om die data in handen te krijgen. Bescherm jezelf tegen datadiefstal, zowel online als offline. 

Clock 2 min

Tip 1: Gebruik een wachtwoordmanager

Iedereen kent inmiddels wel het belang van sterke wachtwoorden, die het liefste per website ook nog van elkaar verschillen. Op die manier voorkom je dat een inbreker met één wachtwoord al je online diensten kan kraken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Velen kiezen voor de gemakkelijke weg, met alle gevolgen van dien.

Een wachtwoordmanager biedt uitkomst. Deze software genereert voor elke dienst een uniek wachtwoord en logt je daarmee automatisch in. Je hoeft dus ook niets te onthouden, behalve één hoofdwachtwoord. 1Password en LastPass zijn voorbeelden van betrouwbare wachtwoordkluizen.

Voor het synchroniseren van wachtwoorden met apparaten als smartphones en tablets is meestal een abonnement vereist. Bij LastPass is dit sinds kort gratis.

Tip 2: Tweestapsverificatie voor gevorderden

De kans is groot dat je voor je e-mailaccount al tweestapsverificatie hebt ingesteld. Dan krijg je tijdens het inloggen een sms met extra verificatiecode. Zo heeft een digitale dief nooit genoeg aan enkel je wachtwoord, ze hebben ook je smartphone nodig.

Je kunt je accounts nog verder dichttimmeren door te investeren in een gadget als de YubiKey. Inloggen is dan alleen mogelijk wanneer je deze usb-stick in je computer hebt geprikt. De zogeheten YubiKey 4 Series Security Key is het nieuwste model, die ook op meest moderne usb-c-aansluitingen past.

Tip 3: Let op https-sites

Veel websites hebben tegenwoordig de overstap naar https gemaakt, maar nog lang niet alle. Dit veiligheidsprotocol zorgt ervoor dat het verkeer tussen je browser en de site in kwestie wordt versleuteld, en is vooral van belang op sites waar je te maken hebt met inloggegevens en creditcardinformatie. Want je wilt natuurlijk niet dat die onderschept worden.

Browsers geven in hun adresbalk met een groen slotje aan of sites op deze manier zijn beveiligd. Kom je bijvoorbeeld bij een webshop terecht waar dit niet het geval is, overweeg dan ergens anders te kopen.

Met een browser-extensie als HTTPS Everywhere kun je zo’n verbinding overigens ook zelf forceren.

Tip 4: Offline achter slot en grendel

We slaan ook genoeg spullen offline op. Nadeel daarvan is dat een je een externe schijf kunt verliezen en hij kan bovendien ook worden gestolen. Bewaar je graag bestanden op een externe schijf die overal mee naartoe gaat, kijk dan eens naar de DiskAshur Pro 2-schijf van iStorage. Je krijgt daarmee alleen toegang wanneer je eerst een pincode invoert. Het bedrijf verkoopt ook usb-sticks met deze mogelijkheid.

Heb je al een schijf of stick, dan kun je deze softwarematig versleutelen met een programma als VeraCrypt. Hetzelfde geldt voor bestanden op je pc of laptop. Android en iOS bieden daarnaast beide ingebouwde opties voor encryptie van je mobiele data.

Laat je tot slot vaak je laptop onbewaakt achter? Investeer dan eventueel in een laptopslot van Kensington of König.

Beeld: Shutterstock