Technologie

Hoe voice assistants nieuwe business modellen mogelijk gaan maken [Crowned New Tech]

In ‘Crowned New Tech’ duikt Egbert Kroon in nieuwe technologieën, op zoek naar nieuwe business modellen. Iedere maand geeft onze Director B2B Development & Innovation je met zijn guestblog een blik in de toekomst en biedt hij je inspirerende ideeën over hoe je met je business daarop in kunt spelen. In deze allereerste editie van ‘Crowned New Tech’, trapt hij af met voice assistants. Wat zijn het en welke business modellen kunnen we hier omheen gaan verwachten? Lees snel verder!

Clock 6 min

Inmiddels is er geen ontsnappen meer aan: Hé Siri, hé Google, hé Alexa of zelfs: hé BMW. Want ja, zelfs je auto is tegenwoordig een voice assistant. Veel interacties zijn eigenlijk gesproken opdrachten: ‘Verzet deze afspraak’, ‘zet het licht aan’, ‘maak een dansje en laat me een foto zien van een lachende kat’, dat soort dingen. Deze gesproken opdrachten zijn een vervanging van de fysieke interactie die je hebt met een product of met het internet. Deze voice gedreven interacties zou je in principe kunnen doen met alles wat verbonden is met het internet.

Upgrade je businessmodel

cta-whitepaper-6-stappen-businessmodel

In dit whitepaper bieden we je i.s.m. het prestigieuze bureau Business Model Inc zes stappen om je businessmodel up-to-date te krijgen.

DOWNLOAD GRATIS
Voice enabled

Wil je meedoen als bedrijf? Dan moet je ervoor zorgen dat je product voice enabled wordt. Ik werk toevallig bij T-Mobile, dus wij zouden er dan voor kunnen kiezen om je te kunnen laten praten tegen de TV-ontvanger om nu toch echt de Masked Singer te verwijderen uit je opnames. Veel andere dingen zoals je thermostaat, je deurbel of je slimme gordijnen kun je al bedienen met je stem. Dus je kunt zowel informatie laten opzoeken als opdrachten geven om iets te doen met een item in je omgeving. Als business moet je er dus voor zorgen dat je informatie vindbaar is (welke pizza’s heb je eigenlijk) en dat je product ook te bedienen is.

Een geinige, al bestaande use case is de bewakingsdienst. Hiermee kan je voice assistant zelf een gesprek beginnen om het te doen lijken alsof er iemand thuis is. Als je er dan meerdere in huis hebt, kan het nog een levendig gesprek worden, waarbij de lampen zelfs beginnen te knipperen en er rook uit je schoorsteen komt.

Zakelijke voice gedreven toepassingen

In de zakenwereld zie je dezelfde soort toepassingen ontstaan. Je kunt opdracht geven om een vergaderruimte te boeken, je lunch te bestellen of een auto te laten voorrijden. Je kunt vragen of Lientje nu eindelijk al eens op kantoor is of hoe druk het is bij de tafelvoetbaltafel. Alles wat je thuis kunt doen, kun je in feite ook zakelijk toepassen. En daar zijn we al best ver in. Zo kun je bijvoorbeeld informatie uit al je bedrijfssystemen laten ophalen, waardoor je kunt zeggen: ‘Hé wie was de grootste klant met de meeste omzet van de afgelopen week?’ Of: ‘Laat me zien hoe slecht Peter de afgelopen 3 maanden gepresenteerd heeft.’ Om hem vervolgens met een tweede voice command automatisch een ontslagbrief toe te sturen. Dat gaat wellicht wat ver, maar een formele waarschuwing is wellicht op zijn plaats. En dan is het handig als dat via een voice command gerealiseerd kan worden.

Google heeft een poosje geleden een demonstratie gegeven waarbij de assistant een afspraak maakte bij een kapper en een restaurant. Handig als je dit soort afspraken door je assistant kunt laten maken zodat je dat niet zelf meer hoeft te doen. Die technologie kun je natuurlijk ook zelf inzetten voor je uitgaande telefoontjes, al weet ik niet hoe succesvol je verkoopgesprekken zullen gaan zijn. Wellicht meer iets voor de fraudeurs die je nu allerlei persoonlijke informatie proberen te ontfutselen. Daar ligt natuurlijk ook direct een groot probleem bij deze use case: in hoeverre is het belangrijk dat de eindgebruiker weet dat hij/zij met een voice assistant te maken heeft en dus niet met een echt mens?

Voice vs chatbot

Als laatste zie je dat een voice assistant verdacht veel overeenkomsten heeft met je (chat)bot. Wellicht is een voice assistant in deze use case wel dezelfde persoon als je chatbot. KLM heeft bijvoorbeeld hun chatbot gekoppeld aan Google Assistant waarbij je via Google met hun bot communiceert over verre bestemmingen. Uiteindelijk zou je er zelfs een ticket mee moeten kunnen bestellen. Op basis van een vraag en antwoord spel, krijg ik mooie suggesties voor verre bestemmingen. Ze hebben dus hun bestemmingsinformatie verrijkt met allerlei metadata over een bestemming en die gekwalificeerd als avontuurlijk of exotisch. Met dit soort interacties open je een nieuw kanaal voor je bestaande business. Voor dat specifieke kanaal dien je echter wel extra informatie te creëren. Het is een verdieping en verbreding van je bestaande business model, waarmee je de bestaande processen verder digitaliseert, maar dus aanscherpt en verrijkt. Dat kan kosten besparen, maar ook meer loyaliteit opleveren, omdat die interactie zo fijn was. Het is geen nieuwe business. Het is vooral bedoeld om je bestaande business beter te laten verlopen

Nieuwe business modellen

Dan op zoek naar nieuwe business modellen. Stel dat je een voice assistant aan je brainstormsessie toevoegt. Een extra sparring partner die kan meepraten, ideeën kan geven, kan zien wat er op het digitale bord staat en suggesties biedt voor nieuwe ideeën, op basis van associatie. Hij kan de mensen die wat minder hebben gezegd erbij roepen. Hij kan suggesties geven op basis van onderzoek die hij online heeft opgehaald, vanuit exclusieve trend reports. Maar ook op basis van de stemming in de kamer. Als die negatief is, kan hij een positief punt inbrengen. Of bij een brainstorm met alleen maar gelijkgestemden juist als advocaat van de duivel optreden. Hij kan zelfs de bewaker zijn als het gesprek uit de hand dreigt te lopen.

Ideaal voor consultancy bedrijven

Dit zou een interessante dienst kunnen zijn van consultancy bedrijven of research bureaus. Zo kunnen zij direct relevante inzichten bieden en advies geven, zonder dat ze daar hun fysieke consultants voor op pad hoeven te sturen. Ze kunnen hierbij gebruik maken van al hun interne onderzoeken, eerder gemaakte rapporten en unieke door AI gegenereerde associaties. Het zal waarschijnlijk beginnen met een goede start voor een vervolg consultancy klus, waarbij je al heel veel gerichte feedback hebt opgehaald, zodat je daarna nog veel sneller de diepte in kan. Je kunt starten met een Freemium model, waarbij je de basis adviezen geeft en vanuit daar verschillende levels aan advies kan aanbieden. Waarschijnlijk in een hybride vorm van bot en mens.

Fact checker

Dit concept kun je doortrekken naar bijvoorbeeld een fact checker die bij de debatten in de Tweede Kamer ‘aanwezig’ is. Bijvoorbeeld als er weer eens een politicus een mooi verhaal staat op te hangen over het aantal mensen die dit specifieke issue betreft of een jaartal of een ander feitje dat helemaal niet waar blijkt te zijn. Wanneer uit de daadwerkelijk wetenschappelijke literatuur blijkt dat de politicus in kwestie feitelijke onjuistheden verkondigt, kan de voice assistant direct een alarm af laten gaan. Of je krijgt als politicus een foutieve berichten score, waardoor je geen recht meer hebt op dat saucijzenbroodje tijdens het reces. Het hoeft zich niet te beperken tot de Tweede Kamer, maar het kan ook worden ingezet door media partijen tijdens live debatten of in talkshows, waarbij er in de studio direct een alarm afgaat als er een onwaarheid wordt verteld. De kijkers thuis krijgen dan ook direct een boodschap op het scherm te zien.

Ecosysteem van bronnen

In beide gevallen gaat het om interactie met de omgeving, maar vooral ook om het ontsluiten van exclusieve data en die op een interactieve manier beschikbaar stellen. Die data is te combineren en te associëren met publieke data. Als je als bedrijf in de business van het ontsluiten van data zit, dan kun je een ecosysteem opbouwen van bronnen. Van Elsevier tot Trendwatcher, afhankelijk van de toepassing waar je deze unieke persoon voor nodig hebt. Daarmee heb je altijd de relevante kennis en inzichten bij de hand en wordt die ook direct ingezet, in plaats van dat het ergens in een dik rapport staat.

Voice & hologrammen

We gaan nog een stap verder wanneer deze bot zijn eigen commentaar gaat geven, als een echte Evert ten Napel of Sierd de Vos. Op basis van videobeelden moet hij kunnen analyseren wie de bal naar wie speelt, hoe het publiek reageert en kan hij er ook onzinnige feitjes bij halen over wie de favoriete kapper van de spits is. Trek je dat door en je gaat een voice bot combineren met een hologram, dan gaan er nog veel meer opties open. Een hologram van je overleden oma die nog altijd hele slimme antwoorden geeft. Of wat minder luguber: een nacht conciërge bij een hotel die altijd en overal in het hotel je vragen kan beantwoorden. Of een winkelbediende die vertelt waar toch in vredesnaam de mayonaise staat. De combinatie van hologram en voice assistant, maakt het concept denk ik nog toegankelijker.

Intercom 2.0

Je zou ook dingen kunnen vervangen waarvoor je nu nog de telefoon moet oppakken. Denk aan de intercom bij de slagboom van het parkeerterrein van je bedrijf. Of de intercom van de lift op kantoor. De moderne vorm van een intercom is gewoon een spraak assistant. En dat dat lost voor met name mobile first companies ook weer een ander probleem op: met voice assistants kun je je ouderwetse telefooncentrale nu eindelijk écht vaarwel gaan zeggen.

De toekomst van de voice assistant

Zoals met elke nieuwe technologie is het eerste gebruik een kleine stap in het vereenvoudigen van ons leven. Dat doen voice assistants door taken van ons over te nemen, zoals het aanzetten van je lampen. Naarmate de tijd vordert, worden de opdrachten complexer en kunnen ze bijvoorbeeld rechtstreeks uit diverse brondata relevante informatie voor je tonen, waardoor je zoektijd drastisch wordt ingekort. Deze toepassing zal op steeds meer producten worden losgelaten, waarbij je bestaande interacties via een scherm of bijvoorbeeld een afstandsbediening worden vervangen door voice commando’s. Google liet al zien dat een voice assistant op basis van jouw voorkeuren een reservering bij een restaurant kan maken.

In de stap die erna komt is de voice assistant de rol van assistant ontgroeid. Het gaat nog meer een eigen identiteit krijgen voor specifieke zaken zoals advies geven, brainstormen, gespreksmoderatie of het doen van fact checks. Ook hier geldt dat de echte innovatie pas komt als je verschillende technologieën met elkaar combineert. De voice assistant is er inmiddels en hij zal door het toevoegen van nieuwe mogelijkheden alleen maar slimmer worden. Zie jij al manieren hoe je voice assistants in jouw bedrijf kunt toepassen?

cta-whitepaper-6-stappen-businessmodel

Upgrade je businessmodel

In dit whitepaper bieden we je i.s.m. het prestigieuze bureau Business Model Inc zes stappen om je businessmodel up-to-date te krijgen.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: T-Mobile