Technologie

Super app: wat is het en waarom zijn deze apps in Azië zo populair?

Apps: onze telefoons staan er vol mee. We gebruiken ze om te chatten, daten, kleding te kopen, hotels te boeken, onze bankzaken te regelen en ga zo maar door. Maar wat als je al deze zaken niet in allerlei verschillende, maar in één app zou kunnen regelen? Super handig toch? In Azië bestaan deze zogenaamde super apps. In dit artikel duiken we in deze nieuwe tech trend en vertellen we je welke mogelijkheden een super app jou als ondernemer kan bieden.

Clock 3 min

Vergelijk de super app met een winkelcentrum waar je niet alleen kleding koopt, maar waar je ook je auto kunt parkeren, een hapje gaat eten en daarna naar de bioscoop gaat. Doordat al deze diensten onder één dak te vinden zijn, blijven consumenten langer in het winkelcentrum. En dat is precies wat je wil; gebruikers zo veel mogelijk tijd door laten brengen in jouw app.

Apps voor Ondernemers

ebook-apps-voor-ondernemers-2022-cover-537x395

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Wat is een super app?

Stel: je wil met een groep vrienden naar The Rolling Stones. De plannen maak je via WhatsApp, je koopt je kaarten via Ticketmaster, bestelt jullie pre-show dinner via Thuisbezorgd, boekt je taxi naar huis via Uber en stuurt achteraf een Tikkie voor de gemaakte kosten. Voor al deze handelingen gebruik je vijf verschillende apps. Met een super app regel je al deze zaken op dezelfde plek.

De geboorte van een tech trend

De super app werd geboren in China, waar WeChat zich uit wist te breiden van berichtenapp naar een handelsplatform waar je je hele leven online kunt regelen. In WeChat kun je tegenwoordig naast chatten en elkaars statusupdates bekijken onder andere ook een lening aanvragen, je volgende auto kopen, een nieuwe partner zoeken en zelfs je scheiding (!) regelen. Met 1,25 miljard actieve gebruikers per maand is WeChat momenteel de grootste super app in Azië. Op de voet gevolgd door Alipay met zo’n 1 miljard gebruikers. Ook Grab en GoTo winnen nog iedere dag aan populariteit. Dit maakt de super app een ware tech trend.

Populariteit van de super app

Het is niet vreemd dat de eerste super apps in Azië zijn gelanceerd. Niet alleen zijn veel Aziatische landen voorlopers op het gebied van tech en technologie trends, voor veel inwoners van deze landen vond de allereerste ervaring met internet plaats op een mobiele telefoon. Deze mensen zijn meer dan wie dan ook gewend om al hun online zaken via hun smartphone te regelen.

Maar wat maakt de super app zo populair? Ten eerste het gemak. Gebruikers hoeven niet langer te wisselen tussen meerdere apps om hun zaken te regelen. In onze hectische samenleving waarin onze tijd steeds kostbaarder wordt, zijn we altijd op zoek naar manieren om tijd te besparen. Niet hoeven wisselen tussen verschillende apps levert tijdswinst op. Daarnaast creëert een super app meer rust op je beeldscherm. In plaats van een overvloed aan apps verdeeld over meerdere schermen zie je dankzij de super app nog maar één icoon. Een leger beeldscherm zorgt voor meer rust in je hoofd.

Waarom een super app?

 Het doel van de super app is simpel: de aandacht van de gebruiker zo lang mogelijk vasthouden. Hoe meer tijd iemand in jouw app doorbrengt, hoe meer gebruikersdata je verzamelt. En meer data betekent meer geld. Hoe meer je immers weet over je gebruikers, hoe gerichter je kunt adverteren. Waar platformen als Facebook, YouTube en Instagram hun inkomsten vooral genereren via externe adverteerders, zit het verdienmodel van super apps voornamelijk in mini-apps gebouwd door derde partijen.

Binnen WeChat vindt de gebruiker zo’n één miljoen mini-apps. Van bankzaken tot het kopen van kleding; alles kan zonder WeChat te verlaten. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is de juiste aanbieder selecteren. Voor iedere transactie die in zo’n mini-app wordt gedaan, ontvangt WeChat een deel van de opbrengst. En dat loont. Vorig jaar was de totale transactiewaarde in de mini-apps van WeChat zo’n 240 miljard dollar, een meer dan verdubbeling ten opzichte van 2020.

Nederlandse super apps

In Nederland is Snapchat momenteel de enige app die in de buurt komt van een super app. Naast foto’s delen kun je in Snapchat tegenwoordig op verschillende manieren met elkaar communiceren, spelletjes spelen en zelfs bioscoopkaartjes kopen. Het doel? Eén van de dertig apps op het smartphone homescreen worden van zo veel mogelijk gebruikers. En dan het liefst een van de negen apps die dagelijks wordt geopend. Wanneer de super app trend ook naar Nederland overwaait is niet duidelijk. En wordt Snapchat onze eerste super app of verschijnt er een nieuwe speler aan het front? Wie weet lanceer jij hem wel.

ebook-apps-voor-ondernemers-2022-cover-537x395

Apps voor Ondernemers

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Beeld: T-Mobile