Technologie

Women in tech: 7 vrouwen die in de tech wereld hun sporen verdiend hebben

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, dé dag dat de vrouw massaal in het middelpunt staat.
In dit artikel richten we dan ook de spotlights op inspirerende vrouwen die in de tech wereld werken. Zij laten zien dat vrouwen ook in deze wereld succesvol kunnen zijn. Laat je inspireren door deze zeven rolmodellen!

Clock 3 min

1. Cécile Cremer

Cécile Cremer is een Trend en Innovatie expert, keynote spreker, auteur, maar vooral een kind van de toekomst. Ze heeft haar eigen onderneming Wandering The Future (WTF): een trend en future agency die zich richt op het delen van trend insights en het ontwikkelen van innovatieve concepten rondom internationale trends. W.T.F. analyseert en vertaalt dit ook naar passende tools waar bedrijven direct mee aan de slag kunnen.

2. Maria Genova

Maria Genova is journalist en schrijfster. Je kent haar wellicht van haar best verkochte boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker´. Daarin vertelt ze over alle gevaren waaraan we ons als internetgebruiker blootstellen. En laat ze zien hoe gemakkelijk identiteitsfraude is geworden en dat het ook jou kan overkomen. Ze is tevens expert op het gebied van moeilijke digitale vraagstukken van deze tijd. Denk aan gegevensbescherming, fraude en online privacy.

  • Kijktip: In ‘Voorbereid op een digitale toekomst’ laat Genova zien wat er op het gebied van cybersecurity misgaat, waarom er steeds meer hacks en datalekken zijn én hoe je die voorkomt.

3. Parya Lotfi

Parya Lotfi is de CEO van DuckDuckGoose: een startup die ondernemers helpt om fraude via deepfakes te herkennen. Met hun tool DeepDetector spoor je binnen één seconde deepfake-gezichten in video’s en afbeeldingen op met een nauwkeurigheid van ongeveer 93 procent. Deze tool geeft niet alleen aan dat het om een deepfake gaat, maar laat ook zien waar de afbeelding of video is gemanipuleerd.

4. Deborah Nas

Deborah Nas is als spreker, trendwatcher en professor aan de TU Delft actief om organisaties succesvol te laten innoveren. Ze schreef de Tech Innovator’s Guide ‘Design Things That Make Sense’, een praktische gids met ontwerpstrategieën die je helpen bij het ontwikkelen van succesvolle nieuwe producten en het verbeteren van bestaande producten.

  • Kijktip: In ‘Ondernemen met 5G’ geeft Nas inzicht in hoe organisaties hun kans op succesvolle innovaties vergroten en wat je als ondernemer hier zelf aan kunt doen.

5. Janneke Niessen

Janneke Niessen is founding partner bij CapitalT, een venture capital fonds dat investeert in techbedrijven. Als mede-initiatiefnemer van InspiringFifty, een non-profitorganisatie die de diversiteit in tech vergroot door rolmodellen zichtbaarder te maken, publiceerde ze The New Girl Code. Dit is een serie romans over de wonderen van werken in de techniek, gericht op meisjes en jonge vrouwen. Niessen werd uitgeroepen tot Harper’s Bazaar Women of the Year in 2019 en meest prominente angel-investeerder in 2018. Ze weet als geen ander hoe innovatie binnen bedrijven begint.

6. Melanie Rieback

Dr. Melanie Rieback is de CEO en medeoprichter van Radically Open Security, ’s werelds eerste non-profit adviesbureau voor computerbeveiliging. Rieback heeft voor haar werk vele prijzen en onderscheidingen ontvangen. Zo werd ze in 2019 uitgeroepen tot een van de negen Meest Innovatieve Vrouwen in de Europese Unie (EU Women Innovators Prize) in 2019. Met haar bedrijf helpt ze particulieren en bedrijven hun online beveiliging te versterken. Dit doet ze door zoveel mogelijk informatie over beveiligingsrisico’s te delen en alle ontwikkelde tools online te zetten.

7. Kim Spinder

Kim Spinder heeft haar eigen innovatiebureau Avanteers en is expert in leiderschap, strategie en verandermanagement. Ze gelooft in nieuwe manieren van samenwerken en brengt organisaties in beweging met haar innovatieprogramma’s. Daarnaast geeft ze veel innovatie trainingen waarbij ze deelnemers leert om het zelf te doen. Ook schreef ze onder andere ‘Het kleine innovatieboek’ waarin ze laat zien hoe innovatie in de dagelijkse praktijk werkt.

  • Kijktip: In ‘Eerste hulp bij hybride werken’ deelt Spinder praktische tips voor IT-managers en laat ze zien hoe andere bedrijven hybride werken volledig omarmd hebben binnen de bedrijfscultuur.

Ook interessant:

  • Hoe Tisha van Lammeren CCO van T-Mobile werd: ‘Met een Unlimited mindset is alles mogelijk’
  • Startup financiering nodig? Zo regel je geld voor je startup!
  • Ondernemen in de wereld van 5G
Beeld: T-Mobile