Technologie

Doe mee met World Backup Day: dé dag om je data beter te beschermen

31 maart, is het World Backup Day. Dé dag waarop aandacht wordt gevraagd voor iets wat door veel mensen wordt vergeten… Back-ups maken. Zeker voor ondernemers is het regelmatig maken van back-ups ontzettend belangrijk. In dit Founders-artikel leggen we je uit waarom én geven we je 7 tips om op een slimme manier back-ups te maken. Lees snel verder.

Clock 4 min

Oké, first things first. Wat is een back-up nou precies? Een back-up is een kopie van al je belangrijke bestanden. Zoals klantgegevens, die supergoede pitch voor een nieuwe klant, uitgewerkte projecten, maar ook van foto’s, video’s en e-mails. In plaats van je bestanden maar op één plek te bewaren, zoals op je laptop of smartphone, maak je er een kopie van die je opslaat op een veilige plek.

Waarom is het maken van een back-up zo belangrijk?

Bestanden raken kwijt. En waarschijnlijk vaker dan je denkt. Een foutje kan er voor zorgen dat je in één klap maanden werk verliest. Een computer of smartphone kan crashen, kwijtraken of gestolen worden. Maar het kan ook gebeuren dat jij of een collega per ongeluk het verkeerde bestand wist. Of dat criminelen gegevens stelen tijdens een cyberaanval. Reden genoeg dus om voorzichtig te zijn. Een paar feitjes:

  • In 29% van de gevallen van dataverlies gaat het om het per ongeluk wissen van gegevens of bestanden.
  • 21% van alle mensen heeft nog nooit van zijn leven een back-up gemaakt.
  • Per minuut raken er maar liefst 113 mobiele telefoons kwijt.
  • 30% van alle computers is al geïnfecteerd met malware.

7 slimme tips voor het maken van back-ups

Overtuigd? Mooi! Wacht niet tot morgen, maar ga direct aan de slag met deze 7 slimme tips en maak die back-up.

Tip 1: maak een back-up in de cloud

Een back-up maken in de cloud is een slimme, futureproof oplossing. Het grootste voordeel van deze oplossing is dat je back-up altijd en overal beschikbaar is. Ook kan de cloud, in tegenstelling tot een externe harde schijf of usb-stick, niet kapot gaan of kwijtraken. Let wel goed op de beveiliging van je cloud back-ups. Superfijn, een back-up die overal te bereiken is, maar je wil natuurlijk niet dat al je medewerkers zomaar alle gegevens kunnen inzien.

Tip 2: maak een back-up op een externe harde schijf of usb-stick

Een oude maar vertrouwde manier van het maken van een back-up is je gegevens en bestanden opslaan op een externe harde schijf of usb-stick. Het grootste voordeel hiervan is dat je maar één keer opslagruimte hoeft aan te schaffen. Ook zijn je gegevens alleen toegankelijk voor degenen die toegang hebben tot de harde schijf of de usb-stick. Het grote nadeel van deze methode is dat zowel een externe harde schijf als een usb-stick kapot kunnen gaan of gestolen kunnen worden. Gebruik deze methode daarom het liefst niet als enige back-up methode, maar als aanvulling op een cloud of andere online back-up.

Tip 3: laat een gespecialiseerde aanbieder een back-up van je pc maken

Wil je graag een back-up van je eigen of van een aantal bedrijfs pc’s maken, maar doe je dat liever niet zelf? Roep dan de hulp in van een specialist. Zo weet je zeker dat er van al jouw gegevens en bestanden een volledige en veilige back-up wordt gemaakt. Een paar veel gebruikte pc back-up specialisten zijn Backblaze, iDrive, Acronis en LiveDrive.

Tip 4: maak een reservekopie van je smartphone

Een back-up maken van je smartphone… Dat gaat toch automatisch? Nee dus. Tenminste: niet volledig. Wist je bijvoorbeeld dat Apple je foto’s en bestanden niet opslaat als je een reservekopie van je iPhone maakt? Dat komt omdat deze gegevens 9 van de 10 keer in iCloud opgeslagen zijn. Handig, maar het grote nadeel hiervan is dat je je gegevens kwijt bent als je iCloud-account wordt gehackt. Gebruik daarom een andere cloud storage of back-up partij voor back-ups van belangrijke bestanden en foto’s die op je smartphone staan.

Tip 5: maak een back-up via een NAS

Oké, deze tip is vooral interessant voor kleine bedrijven en tech-savvy pc-gebruikers, maar we geven hem toch. Maak een back-up via NAS (Network Attached Storage). Een NAS-server is een soort computerkast die via een draadloze verbinding één of meerdere harde schijven kan omzetten in één draadloze netwerkopslag. Een goede en veilige manier van een back-up maken. Wil je deze methode gebruiken? Een NAS koop je bij een elektronicazaak of webshop die veel elektronische producten aanbiedt.

Tip 6: maak een back-up van je website

Je website is voor veel klanten de eerste kennismaking met jou en je bedrijf. Een belangrijk visitekaartje wat je natuurlijk niet kwijt wil raken. Daarom is het belangrijk om ook van je website een back-up te maken. Dat doe je zo: open de file manager via het webhostingbedrijf dat je website beheert of via een FTP-server. Kopieer vervolgens alle mappen van de website naar een map op de harde schijf of naar de cloud, et voilà! Wat er ook gebeurt, dankzij deze back-up is jouw website in no-time weer in de lucht.

Tip 7: maak een back-up van WhatsApp

WhatsApp wordt steeds meer zakelijk gebruikt. Het is dus verstandig om ook van deze app regelmatig een back-up te maken. Zo raak je je gesprekken met klanten nooit meer kwijt. De back-up maak je via de exportfunctionaliteit van WhatsApp of via de functie ‘reservekopie’. Let op: reservekopieën buiten de export om kun je alleen opslaan bij het besturingssysteem van je smartphone. Bij iPhone is dat iCloud, bij Android Google Drive.

Hulp nodig?

Of het nu World Backup Day is of niet, een back-up maken is altijd een goed idee. T-Mobile kan je daarbij helpen met onze superveilige cloud- en netwerkoplossingen. Met Cloud Connect van T-Mobile Ondernemen bijvoorbeeld. Of zelfs met een geheel eigen bedrijfsnetwerk. Meer weten? Kijk snel hoe T-Mobile jou helpt om veilig online te werken én om te back-uppen.

Beeld: T-Mobile