Telefoons

Zakelijke smartphone aanschaffen? Dit zijn de dingen waar je op moet letten

Onderweg je mail kunnen checken, toegang tot bepaalde clouddiensten of de apps van je werkgever: de smartphone is onmisbaar geworden voor veel beroepsgroepen. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste afwegingen bij de aanschaf van zakelijke smartphones?

Clock 2 min

Download het e-book ‘Mobiel van de zaak of prive’

Ben je ZZP’er en twijfel je of je voor een abonnement van de zaak of privé moet gaan? Download dan nu ons gratis e-book met alle voor- en nadelen op een rijtje.

Download gratis
Van handige manier om met elkaar in contact te blijven tot essentieel onderdeel van de bedrijfsstrategie. De smartphone is in rap tempo een onmisbaar gereedschap geworden voor menig professional. Communicatie, documentatie en efficiency: allemaal onderdelen waarbij de keus voor de juiste handset van bepalende invloed kan zijn. Maar wat zijn dan de belangrijkste criteria om naar te kijken bij het aanschaffen van een zakelijke smartphone?

Onderzoeksbureau Lightspeed deed in opdracht van HMD Global recent onderzoek onder 500 inkopers van Europese bedrijven met meer dan 50 werknemers en vroeg hen naar de belangrijkste aandachtspunten bij het aanschaffen van nieuwe smartphones.

Veiligheid en updates

Maar liefst 95% van de ondervraagde inkopers gaf aan dat zij het meeste waarde hechten aan veiligheid en dan met name de regelmaat waarmee fabrikanten hun telefoons voorzien van beveligingsupdates. Ook de snelheid waarmee kritische updates kunnen worden uitgerold speelt daarbij een rol.

Regelmatige beveiligingsupdates zijn belangrijkste aandachtspunt bij aanschaf zakelijke smartphone
Tweet
Twitter
Diezelfde verwachtingen hebben de inkopers ook als het gaat om het besturingssysteem (OS). Het besturingsysteem moet regelmatig bij te werken zijn en die procedure moet zo soepel mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Ook kijken inkopers naar eventueel andere producten die de smartphone leverancier kan aanbieden, zoals bijvoorbeeld tablets of laptops.

Opvallend is ook de mate waarin de aanwezigheid van zogenaamde ‘bloatware’ (vooraf geïnstalleerde software) op de zakelijke smartphone een rol speelt. Volgens de onderzoekers zijn de criteria een duidelijk signaal dat het belang van IT-veiligheid en grip op het functionaliteiten van de toestellen hoog in het vaandel staan bij inkopers.

Altijd het laatste iPhone nieuws

De nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) zijn er! Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste Apple iPhone nieuws? Meld je dan aan voor onze Apple nieuwsbrief, dan heb je de nieuwste toestellen altijd als eerste in huis.

BYOD

Aan de andere kant blijkt dat 85% van de ondervraagde bedrijven het toestaat dat werknemers hun privé-telefoon ook voor zakelijke doeleinden gebruiken. Deze zogenaamde ‘BYOD’-strategie (Bring Your Own Device) zorgt er weliswaar voor dat aanschafkosten voor een smartphone worden beperkt en werknemers gebruik mogen maken van een telefoon naar voorkeur, het brengt ook nadelen met zich mee, juist als het gaat om veiligheid.

Ook als het gaat om een zakelijke smartphone hebben Android-handsets de overhand. Het wereldwijde aandeel van Android-apparaten op de werkvloer is intussen gestegen tot bijna 85%, terwijl Apple’s iOS 15% van alle gebruikers bedient.

Het hele onderzoek van Lightspeed en HMD Global naar zakelijke smartphonegebruik kun je hier lezen.

Download het e-book ‘Mobiel van de zaak of prive’

Ben je ZZP’er en twijfel je of je voor een abonnement van de zaak of privé moet gaan? Download dan nu ons gratis e-book met alle voor- en nadelen op een rijtje.

Download gratis
Foto via Shutterstock
Beeld: Shutterstock