De jetlag is net weer weggetrokken. Een paar dagen geleden vloog ALDA-oprichter Allan Hardenberg van Los Angeles naar Amsterdam. Hij moest in de VS zijn voor strategieoverleg over de nieuwe samenwerking tussen zijn onderneming en het Amerikaanse Insomniac, net als ALDA gespecialiseerd in het bedenken en organiseren van dance-events.
“Ik zit in totaal denk ik wel twee maanden per jaar in het buitenland. Vaak in Europa, soms in Azië en nu dus weer vaker in Amerika.” In al die landen, het zijn er inmiddels een stuk of zestig, organiseert ALDA festivals en events rond dj’s en dancemuziek. Bekende namen: Armin Only, AMF en New Horizons. ALDA bestaat sinds 2007 en werd opgericht door Hardenberg – toen al actief als event-organisator – en manager David Lewis.
Internationale namen

Hardenberg: “David regelde optredens in het buitenland voor Nederlandse dj’s. Op die manier konden we snel een uitgebreid netwerk opbouwen. Van Israël tot de Filippijnen en van Mexico tot Bulgarije: we kenden de beste locaties, wisten welke radiostations het grootst waren en welke organisatoren ons verder konden helpen. Dus gingen we in al die landen elk jaar feestjes organiseren. Al gauw niet alleen met Nederlandse dj’s, maar ook met internationale namen als bijvoorbeeld David Guetta. ALDA was een van de eerste organisatoren die dat deed, dankzij ons netwerk.”
Elk jaar komen er weer nieuwe concepten bij. Die worden bedacht in ALDA’s hoofdkantoor in Amsterdam, nog altijd de ‘dance capital’ van de wereld volgens Hardenberg. Daarna worden er artiesten bij gezocht en vervolgens wordt zo’n event – als het even kan – in meerdere landen georganiseerd.
Ondertussen werken er rond de 70 mensen bij de event-organisator, die zo’n 70 miljoen per jaar omzet. Elk event-brand heeft zijn eigen team, dat mede door Hardenberg wordt samengesteld. Het is niet het enige waar de oprichter zich mee bezighoudt. “Ik ben troubleshooter, ik doe veel aan marketing, haal sponsors en nieuwe business binnen. En ben in contact met alle locaties waar onze events plaatsvinden. Of ik ben er zelf.”
Hype
Goede bereikbaarheid en een betrouwbaar netwerk zijn daarom absolute musts voor Hardenberg, de hele dag door. “We werken veel met Azië en Amerika. Verschillende tijdzones dus. Ik communiceer het meest via Whatsapp. Als ik niet in een meeting zit, ben ik eigenlijk altijd bezig met aansturen en monitoren of alles goed loopt. Ik kijk altijd naar de achterkant, de statistieken. Hoe loopt de verkoop van kaarten, hoe wordt er gereageerd op social media, wordt nieuws over onze events een hype? Van daaruit kijken we aan welke knoppen we moeten draaien om dingen te verbeteren. Nog een naam bekendmaken van de line-up? Eerder ophouden met het verkopen van early bird-tickets? Dat zijn een paar manieren om kaartverkoop een boost te geven.”
De event-organisator ziet wel het risico van de stortvloed aan mogelijkheden die internet en smartphones bieden. “Je kunt op zoveel manieren informatie de wereld insturen en data verzamelen. Ik merk bij mezelf wel eens dat het onmogelijk is om voor al die opties ruimte in je bewustzijn te maken, zowel bij jezelf als bij je team. Daardoor gebruik je soms mogelijkheden niet die misschien wel interessant zijn voor je bezoekers. Ik ben soms wel blij dat ik even géén bereik heb. In het vliegtuig bijvoorbeeld, daar zet ik geen wifi aan. Dan kan ik mijn hoofd weer even leegmaken en creatief zijn.”
Speciale app
Ook voor de gemiddelde bezoeker is de smartphone en bereikbaar zijn steeds belangrijker geworden. ALDA past zijn events daarop aan. “Een van onze concepten heet We Are Connected, dat organiseerden we in Taiwan. Voor dat festival hadden we een speciale app gebouwd, die bezoekers konden downloaden. Daarmee konden ze interactief met de shows meedoen, beïnvloeden wat er on stage gebeurde en contact leggen met andere bezoekers. We gebruiken ook apps die bijhouden hoe mensen over een festival lopen, hoe lang ze bij bepaalde stands en podia staan. We weten dus wat ze leuk en interessant vinden, en dat maakt het mogelijk om ze een gepersonaliseerde aftermovie te bieden. Met de focus op de shows die zíj leuk vonden.”
Het is een voorbeeld van hoe ALDA zich blijft onderscheiden van de concurrentie. “We staan voor dingen creëren, innovatief zijn op alle gebieden: licht, geluid, visuals, techniek. Voor Armin Only in de ArenA wilden we een bepaalde nieuwe lichttechniek gebruiken die nog heel weinig gebruikt wordt. Maar we moesten veel materiaal hebben, dus hebben we dat uit heel Europa bij elkaar verzameld. Op de avond van de show was er nérgens meer een onderdeel te krijgen. Al geven we er soms te veel geld voor uit, het moet helemaal top notch zijn. Een Disneykasteel bouwen, dat is wat we willen!”