Wat voor product bied je aan?
,,Wij maken frames van zonnebrillen van gerecycled plastic, bijvoorbeeld van auto-dashboards of petflessen. Dat plastic wordt als een soort spaghetti aangeleverd door een bedrijf uit Rotterdam. Onze 3D-printer print onze ontwerpen vervolgens laag voor laag, waarna we er uv-beschermend glas in zetten.”
,,Dat is niet alles: ik wil met w.r.yuma naar een circulaire economie gaan. Onze zonnebrillen mogen zelf nooit afval worden. Mensen kunnen hun oude w.r.yuma bij ons inleveren. Daarmee krijgen ze korting op de aankoop van een nieuwe zonnebril, terwijl wij de oude recyclen.”
Waarom ben je gaan ondernemen?
,,Tijdens mijn werk als startup-coach hielp ik al heel veel bedrijven. Door dat werk heb ik enorm veel zin gekregen om zelf te ondernemen. Ook zag ik dat er een nieuwe soort economie aan het opkomen was, de circulaire economie. Daar wilde ik graag mee experimenteren.”
,,Duurzaamheid heeft nogal in de geitenwollensokken-imago. Daarom wilde ik een modern, toekomstgericht en cool object maken. Vandaar de zonnebril. Op die manier wil ik mensen letterlijk en figuurlijk anders naar afval laten kijken. We moeten duurzaamheid gaan zien als iets wat we met zijn allen willen, in plaats van iets wat we met zijn allen vinden dat we meer zouden moeten doen.”
Wat heb je geleerd als startup-coach waar je nu profijt van hebt?
,,Het is een klassieker: luister naar je klanten. Dat snap ik nu beter dan toen ik zelf andere mensen coachte. Luister naar de feedback: daarmee verbeter je je product. Het is een open deur, maar echt enorm belangrijk.”
,,Het is trouwens iets wat ik zelf nog te weinig doe. Een voorbeeld: als je een 3D-geprint object hebt, zie je altijd lijntjes van de laagjes. We hebben er in het begin heel veel moeite in gestopt om dat weg te werken. Daarna bleek dat mensen die laagjes juist mooi vonden. De lijntjes zeggen iets over de manier waarop het product gemaakt is.”
,,Als ik daar eerder naar had geluisterd, had dat veel moeite gescheeld. Je moet dus de tijd en de rust vinden om naar feedback over je product te gaan luisteren. En het is best eng. Je laat mensen commentaar leveren op iets waar je enorm hard aan gewerkt hebt. Hoe harder je aan iets werkt, hoe moeilijker het is om kritiek op iets te krijgen, denk ik.”
Hoe harder je aan iets werkt, hoe moeilijker het is om kritiek op iets te krijgenTweet
Andersom: heb je als ondernemer dingen geleerd die je als startup-coach ook wel had willen weten?
,,Wat ik onderschatte als coach en nu veel beter begrijp, is dat ondernemen een echte rollercoaster is, ook emotioneel. Je probeert iets in de wereld te zetten waar je voor 100 procent in gelooft, je eigen kindje. Je moet feedback vragen en die verwerken zodat je product aan de vraag van de markt voldoet. Dat vergt veel moed, omdat je daarmee je originele idee aan moet passen.”
Op Kickstarter heb je je streefbedrag binnen 24 uur gehaald. Wat is het geheim?
,,Het geheim is om mensen ver van tevoren vertellen dat je gaat lanceren. Je moet mensen echt in spanning houden. We hebben zelfs niet een specifieke datum gecommuniceerd. Dat geeft rust, want Kickstarter moet je project na het indienen ook nog goedkeuren. Ook sociale media zijn belangrijk: je moet een buzz creëren.”
,,En de mailinglijst is echt goud geweest. De duizend mensen die daarop stonden, hebben al aangegeven dat ze interesse hebben. Zodra de Kickstarter live stond, hebben we die mensen als eerste benaderd, zodat ze de earlybird-korting konden pakken. Pas na een paar uur hebben we op andere kanalen laten weten dat we waren gelanceerd.”
Hoe zie je de toekomst voor je?
Op festivals willen we ter plaatse zonnebrillen 3D-printen van de plastic bekertjes waar vlak daarvoor nog bier in zat.Tweet